Το γύρισε στο κατενάτσιο ο Σταύρος

Οι πιέσεις που ασκούνται από όλες τις πλευρές –τόσο από τη Ν.Δ., όσο και από τη Φώφη Γεννηματά– στο Ποτάμι και στον Σταύρο Θεοδωράκη έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Σε αυτό το τοπίο θα πρέπει να προστεθούν και οι δηλώσεις βουλευτών, όπως του Ιάσονα Φωτήλα, που προτρέπουν το κόμμα να συνταχθεί με τη Ν.Δ. Την ίδια ώρα η βάση του Ποταμιού εμμένει, όπως φαίνεται και από τις διάφορες κομματικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτή την εποχή, στην απόφαση του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος στις αρχές Δεκεμβρίου για αυτόνομη πορεία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του, ποντάρει στον χρόνο και στο Συνέδριο στο τέλος Φεβρουαρίου. Κι αυτό διότι η υπεραισιοδοξία για την εκλογή Μητσοτάκη στη Ν.Δ. θα ξεφουσκώνει μέρα με την ημέρα. Παράλληλα, εκτιμούν πως η απήχηση της πρότασης Γεννηματά δεν θα είναι μεγάλη, καθώς το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως βαρίδι από την ελληνική κοινωνία.

Αυτές οι εκτιμήσεις του Στ. Θεοδωράκη απαντούν και στο ερώτημα της μη αντίδρασής του στις παραφωνίες των περασμένων ημερών. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν απάντησε ούτε στον Χάρη Θεοχάρη, ούτε στον Ιάσονα Φωτήλα. Η νέα στρατηγική του κ. Θεοδωράκη έχει ήδη διαφανεί από τις τελευταίες τοποθετήσεις του. Επιχειρεί να κρατά στη δημοσιότητα θέματα που γνωρίζει ότι προκαλούν αμηχανία όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ. Όπως την άμεση άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, την ίδρυση αποτεφρωτηρίων σε όλη τη χώρα, τη μείωση των βουλευτών σε 200. Όπως και με τις επιθέσεις προς την κυβέρνηση για σχέσεις στελεχών της με τη διαπλοκή. Επί της ουσίας, ο Θεοδωράκης θέλει να εμφανίσει πως το Ποτάμι είναι η μοναδική μεταρρυθμιστική δύναμη. Κάτι που επεδίωξε και με την επίσκεψή του στο μπλόκο των αγροτών στη Μαραθιά Ηλείας, όπου συζητώντας με τους συγκεντρωμένους δεν υποσχέθηκε τίποτα παραπάνω από το να στηρίξει το εισόδημα των παραγωγών.

Οι προσκλήσεις και το μήνυμα
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αντιλαμβάνεται ασφαλώς ότι κρίσιμη στιγμή για να ανατάξει τις εις βάρος του δημοσκοπήσεις είναι το συνέδριο του κόμματος στα τέλη Φεβρουαρίου. Και γι’ αυτό υπάρχει ήδη η σκέψη να απευθύνει προσωπικά προσκλήσεις σε τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα που εκτιμά ότι θα βοηθήσουν τον στόχο του: την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Γιώργο Φλωρίδη και τον Τάσο Γιαννίτση, εικάζοντας βασίμως ότι δεν θα ανταποκριθούν στην αντίστοιχη πρόσκληση Γεννηματά. Ενδέχεται, μάλιστα, να τους προτείνει να είναι μαζί του συνυποψήφιοι στο νέο επιτελικό όργανο του Ποταμιού. Και, καθώς γνωρίζει την ισχυρή πιθανότητα να αρνηθούν, φέρεται αποφασισμένος να τους πείσει να είναι, έστω, παρατηρητές στο συνέδριο.

Πάντως ένα μήνυμα προς τη Φ. Γεννηματά και τους σχεδιασμούς της για τη δημιουργία ενός 3ου πόλου απέστειλε μέσω του ευρωβουλευτή του κόμματος Μιλτιάδη Κύρκου, ο οποίος μετείχε στη συζήτηση που διοργάνωσαν οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. «Να συζητήσουμε, αλλά αφού η πρόεδρός σας (σ.σ. Γεννηματά) τα αλλάξει όλα και βάλει ως προτεραιότητα την προγραμματική συμφωνία, χωρίς προγραμματική σύγκλιση δεν υπάρχει τίποτα», είπε ο κ. Κύρκος, «παγώνοντας» τη συζήτηση. «Η ρίζα των μεταρρυθμίσεων είναι η σύγκρουση με το βαθύ πελατειακό κράτος. Εμείς αυτό θα το θέσουμε στη συζήτηση. Οι συναντήσεις κορυφής δεν πείθουν κανέναν. Δεν προτείνουμε νεφελωδώς ένα Επινέ. Το θέμα είναι η σύγκλιση επί συγκεκριμένων θεμάτων και εκεί θα δούμε αν συμφωνούμε και τι προτείνουμε για το αύριο. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει», τόνισε.

Και η βάση
Το εάν τελικά οι σχεδιασμοί του Θεοδωράκη ευοδωθούν είναι άγνωστο. Το σίγουρο είναι ότι η βάση του κόμματος έχει ταχθεί μαζί του, δηλαδή στο να συνεχίσει το Ποτάμι την αυτόνομη πορεία του. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από λίγες ημέρες οι εθελοντές του Νοτίου Τομέα, σε εκδήλωση κοπής πίτας στη Γλυφάδα, υπέγραψαν κείμενο, το οποίο δημοσιοποίησαν και ζητούν από όλους ψυχραιμία και να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες παρεμβάσεις τους.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο αυτό υπογραμμίζεται:
«Το κίνημα δέχεται τις τελευταίες ημέρες μιαν ολομέτωπη επίθεση από τα μέσα που προωθούν από τη συμπόρευση με άλλα κόμματα, μέχρι την οριστική διάλυση. Βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή η επίθεση γίνεται με όπλα που δίνουν κάποιοι βουλευτές και στελέχη μας. Θέλουμε πριν προχωρήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας. Το Ποτάμι δεν είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας και η ηγετική ομάδα της Σεβαστουπόλεως.

»Ας σταματήσουν οι βουλευτές μας να διαδίδουν από τα μέσα τις προσωπικές τους πολιτικές απόψεις. Αν θέλουν να εξασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση αδιαφορώντας για το Ποτάμι, ας πάνε στο καλό. Προς όπου νομίζουν. Σε ένα μήνα περίπου έχουμε Συνέδριο. Ελπίζουμε να μην αναβληθεί. Σ’ αυτό το καθοριστικό Συνέδριο πρέπει –πρώτα και κύρια– να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια τις θέσεις μας για όλα τα θέματα και την προοπτική της χώρας. Είναι λογικό να ακουστούν πολλές και διαφορετικές απόψεις. Είναι και γόνιμο και επιθυμητό. Μόνο έτσι θα προκύψει δημιουργική σύνθεση για τις θέσεις μας.

»Δεν ήρθαμε στο Ποτάμι για να γίνουμε το στήριγμα και το δεκανίκι κανενός. Πιστεύουμε πως εκφράζουμε κάτι το διαφορετικό. Και έτσι θέλουμε να μείνουμε. Αν αυτό οδηγήσει το Ποτάμι εκτός Βουλής, δεν πειράζει. Εμείς πάντως πιστεύουμε πως, αν επιμείνουμε στην αλήθεια και τη λογική, θα κερδίσουμε».

Συνάντηση
Στο μεταξύ την ερχόμενη Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή προσυνεδριακής συνάντησης στην Αττική στον πολυχώρο Άκρο (Ιερά Οδός & Πειραιώς γωνία). Στη συνάντηση θα μιλήσει ο επικεφαλής του Κινήματος και θα συζητηθούν πολιτικά αλλά και οργανωτικά ζητήματα ενόψει του συνεδρίου της 26ης Φεβρουαρίου. Στη συνάντηση μπορούν να πάρουν μέρος ενεργά στελέχη του Κινήματος από την Αθήνα, τον Πειραιά και όλο τον νομό Αττικής, καθώς και φίλοι που επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα