Ο Ολυμπιακός στο πιάτο σας: Έτσι θα παίζει ο Μίτσελ με ή δίχως Φορτούνη

Τρεις… Ολυμπιακούς πρέπει να φτιάξει ο Ισπανός, έναν με τον Φορτούνη «οχτάρι» για τα εύκολα.Έναν δεύτερο με τον Κωστάκη στον πάγκο για τα ντέρμπι και έναν τρίτο με τον Τρικαλινό στην κερκίδα για τα ευρωπαϊκά ματς

Δυο πραγματάκια για τον Κώστα Φορτούνη για αρχή. Γιατί μόνο εμείς εδώ στην «Α» και την iapopsi.gr αναδείξαμε το θέμα για το που θα παίζει ο Κωνσταντίνος, τώρα που έγινε καλά. Με τον ερχομό του Μίτσελ το γράψαμε και την περασμένη Δευτέρα άρχισαν να την ψάχνουν και οι άλλοι την δουλειά. Ρωτήσανε τον Μίτσελ, κι άρχισαν να γράφουν για τον Φορτούνη. Ότι ο Ισπανός τον προορίζει για «8». Μάλιστα. Για ποια ματς, ωστόσο, δεν μας είπαν.

Να το πάρουμε από την αρχή. Άπαξ κι ο Μίτσελ θέλει στο «8» τον Φορτούνη, πάει να πει ότι θέλει να παίξει με δυο κόφτες, έναν καθαρόαιμο, τον Εμβιλά, στο «10» τον Χάμες και τον Μπιέλ στα πλάγια. Ο άλλος πλάγιος μπορεί να είναι ο Μασούρας ή κάποιος άλλος. Δεν είναι εδώ το θέμα μας.

Άπαξ και το κάνει αυτό ο Μίτσελ, μένει στον πάγκο ο Ιν Μπέομ Χουάνγκ, ένα το κρατούμενο. Δυο τα κρατούμενα, μένει στον πάγκο ο Σαμασέκου, που είναι ίδια κλάση, μπορεί και καλύτερος από τον Εμβιλά. Τρίτο, εξαφανίζεται ο Μπουχαλάκης. Τέταρτο, δεν υπάρχει ο Κούντε, που μπορεί και να μην υπάρχει μετά το Μουντιάλ, έτσι και παίξει στο Κατάρ. Για τώρα, μιλάμε, όμως.

Σ’ αυτό το 4-2-3-1, όπως και σε όλα τα συστήματα, κάπου κερδίζεις και κάπου, χάνεις. Εάν ο Φορτούνης παίξει στο «8», όπως σκέφτεται ο Μίτσελ, έχει μία άνεση στην παραγωγική διαδικασία, διότι αυτόματα έχει δυο τεράστιους χειριστές της μπάλας στα χαφ, τον Κωστάκη και τον Χάμες Ροντρίγκες συν τον Μπιέλ. Άρα, θα τσουλάει τέλεια το τόπι προς τα μπροστά. Θα παίζει και ο Μαρσέλο από τα αριστερά, ακόμα ένας άριστος χειριστής, μιλάμε για μαγείες. Κι όταν αποκτήσουν χημεία, ακόμα καλύτερα.

Με την άμυνα, όμως, τι γίνεται, μάστορα; Ποιος θα τρέχει πίσω έτσι και χαθεί η μπάλα; Ο Εμβιλά θα πρέπει να τα κάνει όλα μόνος του. Να τρέχει δεξιά κι αριστερά σαν τον Βέγγο για να κόβει. Μπορεί να το κάνει, αλλά για ένα ημίχρονο. Δεν είναι και κανένα παιδαρέλι ο Γάλλος. Στο άλλο ημίχρονο, μπορεί να παίζει ο Σαμασέκου. Δεν μπορεί να βγάλει δυο ημίχρονα, τρέχοντας παραπάνω από 12-13 χιλιόμετρα σε κάθε αγώνα.

Πώς μπορεί ο Μίτσελ να μην σκάσει τον έναν αμυντικό χαφ, όταν ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην επίθεση; Πολύ απλό, μάστορα. Να φέρει πιο μπροστά τα δυο κεντρικά μπακ. Μάλιστα. Ποιος, όμως, από τους Μπα, Σισέ και Παπασταθόπουλο και Ρέτσο έχουν την έκρηξη και στην συνέχεια για να σταματήσουν έναν ταχύτατο φορ; Κανένας. Είπαμε, στο κάθε σύστημα, κάπου κερδίζεις, κάπου χάνεις. Άρα ο Ολυμπιακός θα είναι έκθετος στο transition.  Διότι ούτε ο Φορτούνης, ούτε ο Χάμες, ούτε ο Μπιέλ είναι μαρκαδόροι ου θανάτου, να ρίξουν και την κλωτσιά τους, να πιέσουν, να δαγκώσουν, όταν χαθεί η μπάλα.

Άρα, αυτό που σκέφτεται ο Μίτσελ για τον Φορτούνη, μπορεί να παιχτεί μόνο με τον Λεβαδειακό, τον ΟΦΗ κλπ. Δεν μπορεί σε ντέρμπι να παίξει έτσι. Ούτε βέβαια, στα ευρωπαϊκά ματς, όπου έτσι κι αλλιώς, ο Φορτούνης δεν είναι δηλωμένος στην λίστα της UEFA.

Θα πεις, είναι κακό αυτό, να παίζει στο «8» ο Φορτούνης σε αγώνες πρωταθλήματος. Όχι, ρε, δεν λέω τέτοιο πράγμα. Όταν ο Κομπότης ταμπουριάσει πίσω, ποιος μπορεί να του ανοίξει την άμυνα; Ο Φορτούνης μπορεί, με συνδυαστικό ποδόσφαιρο με τους άλλους μπροστά.

Αλλά να σου πω και το άλλο, με τον Φορτούνη στην βασική 11άδα. Πες ότι σ’ ένα παιχνίδι με τον Παναιτωλικό ο Χάμες δεν πάει καλά. Δεν του πιάνει τίποτα. Μπάλα είναι. Δεν μπορεί ο κάθε παίκτης να είναι στα χάι του συνέχεια. Τι θα κάνει τότε, ο Μίτσελ; Θα βγάλει τον Χάμες και θα περάσει τον Χουάνγκ στο «8» και ο Φορτούνης να παίξει στο «10», μία θέση που την ξέρει καλά. Και game changer μπορεί να γίνει ο Κωνσταντίνος. Ο Κορεάτης ξέρει καλά τον ρόλο του «8», είναι και κόφτης και μπαλαδόρος.

Έχει, όμως και άλλο εναλλακτικό σενάριο με τον Φορτούνη ο Μίτσελ. Πες ότι ο Μπιέλ δεν πάει στην πλάγια γραμμή, δεν του βγαίνει το ματς. Τότε, μπορεί να μεταφέρει εκεί τον Χάμες και να παίξει και πάλι ο Φορτούνης στο «10».

Να κάνω και μία παρένθεση εδώ. Μπορεί να υπάρξουν και τραυματισμοί κατά την διάρκεια της χρονιάς, μπάλα είναι, όχι σκάκι. Χτύπα ξύλο, δηλαδή, αλλά είναι αναπόφευκτο.

Στο προχωράω. Παίζει ο Ολυμπιακός ευρωπαϊκό ματς ή ντέρμπι με την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Άρη και τον ΠΑΟΚ. Αυτό το πράγμα που σου περιέγραψα πιο πάνω, forget it μάστορα. Δεν υπάρχει. Εκεί θα ξεκινήσει από την άμυνα ο Μίτσελ. Εκτός κι αν θυμηθεί τον παλιό Μίτσελ, ότι θα φάμε δυο, αλλά θα βάλουμε τέσσερα. Άπαξ, όμως και δεν καταφέρει να βάλει τέσσερα, τα δυο θα τα έχει φάει οπωσδήποτε με τον Φορτούνη στο «8». Κι επειδή ο Ολυμπιακός είναι αχταρμάς από τον Μαρτίνς και τον Κορμπεράν, πρώτα πρέπει να τον βάλει σε μία τάξη.

Πάμε παρακάτω. Θα παίξει με τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός. Αποκλείεται να παίξει με τον Φορτούνη στο «8» ο Μίτσελ. Εκεί θα βάλει δυο κόφτες απαραίτητα. Τον Εμβιλά και τον Σαμασέκου ή τον Χουάνγκ και στον πάγκο ο Κούντε για τέταρτος. Δεν τον παίρνει αλλιώς. Διότι άπαξ και βγάλεις έξω τον Χάμες, που τον χρειάζεσαι για το απρόβλεπτο μπροστά, δεν μπορεί να τον βάλεις να ματώσει για να κυνηγάει τον Ρούμπεν Πέρεθ. Θα μαρκάρει μεν, όλοι μαρκάρουν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, αλλά με τα μάτια και από μακριά. Ο Μπιέλ γυρίζει και μαρκάρει, ο Μασούρας το ίδιο και το σέντερ φορ, όποιος και να είναι, Ελ Αραμπί η Μπακαμπού ή Ουί Τζο Χουάνγκ.

Ο Ισπανός πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν. Μάλιστα. Να το συμμαζέψει το μαγαζί, γιατί έχει παίκτες δεξιά κι αριστερά πεταμένους, λες κι είναι «παντοπωλείον, ο ωραίος Ολυμπιακός» με τσουβάλια από ρεβίθια, φασόλια, φακές και τα ρέστα. Εκεί τον κατάντησαν οι προηγούμενοι, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Και πρέπει να φτιάξει μία ομάδα να έχει συνοχή, να την δουλέψει με επαναλήψεις στην προπόνηση για να βγει στο χορτάρι η δουλειά. Όπως γίνεται πάντα, δηλαδή.

Ο Μίτσελ δεν πρέπει να φτιάξει μία ομάδα, σου λέω εγώ. Πρέπει να φτιάξει τρεις ομάδες. Μία για τα εύκολα με τον Φορτούνη μέσα, μία για τα ντέρμπι με τον Φορτούνη στον πάγκο και μία για την Ευρώπη με τον Φορτούνη στην κερκίδα.

Και ρωτάω τώρα εγώ: είναι εύκολο αυτό το πράγμα; Εδώ ο Γιοβάνοβιτς παλεύει δυο χρόνια για να φτιάξει μία ομάδα, όχι δυο και τρείς μήνες. Ο Λουτσέσκου έφτιαξε ομάδα αχταρμά πέρυσι και ο Αλμέιδα δεν έφτιαξε ακόμα…. ομάδα – ομάδα που να περπατάει κανονικά. Δύο ήττες κουβαλάει στην πλάτη ο Αργεντινός.

Άλλο θέλω να σου πω εγώ. Ότι ο Μίτσελ, που τώρα που το σκέφτομαι φέρνει του Κάρι Γκραντ του παλιού τεράστιου ηθοποιού, έχει ζόρια τρελά, αλλά τα καλύτερα δεν είναι αυτά. Θα πάει ο γαύρος να δει την ομάδα να μην μπορεί να τσουλήσει και θ’ αρχίσει πάλι τα γνωστά. Ξαναζεσταμένο φαί ο Μίτσελ, ποιος τον έφερε τον Κάρι Γκραντ στον Ολυμπιακό, πάει χαμένη η χρονιά και άλλες τέτοιες παλαβομάρες.

Αλλιώς το’ χουν οι γαύροι στο μυαλό τους το ποδόσφαιρο, εκατό χρόνια τώρα. Όσο υπάρχει Ολυμπιακός. Παίρνει την μπάλα ο Μαρσέλο, περνάει τρεις, δίνει τον Χάμες που περνάει άλλους τρεις και γκολ. Τόσο εύκολο, τόσο απλό.

Κι όχι μόνο αυτό. Άπαξ και χάσει την μπάλα ο Μαρσέλο, κάηκε. Ο Χάμες το ίδιο και μετά, τα γνωστά. Μια χαρά ήμασταν με τον Μαρτίνς. Γι αυτό σου λέω ότι ο Κάρι Γραντ πρώτα πρέπει να νικήσει τον γαύρο, όχι το ποδόσφαιρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα