Ο «Σουλτάνος» θέλει αξιωματικούς, Κυπριακό και υδρογονάνθρακες

Σε μία περίοδο θολή πολιτικά, αλλά και με πολλά γεγονότα κοινού ενδιαφέροντος να τρέχουν, θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη στη Νέα Υόρκη οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κατάσταση στο Αιγαίο και το Κυπριακό είναι τα προφανή ζητήματα συζήτησης ανάμεσα στους δύο άνδρες και θεωρείται απολύτως δεδομένο ότι ο «σουλτάνος» θα θέσει εκ νέου το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Άλλωστε στη γειτονική χώρα οι συλλήψεις αξιωματικών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ένδειξη της πλήρους απουσίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στο καθεστώς του κ. Ερντογάν και το πάλαι ποτέ στρατιωτικό κατεστημένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πρόσφατα διατάχθηκε η σύλληψη 110 εν ενεργεία αξιωματικών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, με την κατηγορία της συνεργασίας με το δίκτυο του ιμάμη Γκιουλέν.

Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχουν στην ατζέντα τους το Κυπριακό και άλλα διμερή ζητήματα. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στις ΗΠΑ σε μία περίοδο αβεβαιότητας στη Συρία και αυξημένης έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Νωρίτερα, το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε με βασικό θέμα τη συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ στη Συρία, εξαπέλυσε απειλές και κατά Ελλάδας και Κύπρου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το συμβούλιο, συζητήθηκε η κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και τονίστηκε ότι η Άγκυρα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας, αλλά και του κυπριακού ψευδοκράτους, «κάνοντας χρήση όλων των μέσων».

Αυξημένες στρατιωτικές δραστηριότητες

Στο Αιγαίο, τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί περισσότερες των συνηθισμένων στρατιωτικές δραστηριότητες, κάτι που αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στις ετήσιες εκπαιδεύσεις που πραγματοποιούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Οι δραστηριότητες, πάντως, είναι περιορισμένες σε σύγκριση με ανάλογες εκπαιδεύσεις παρελθόντων ετών στον κόλπο του Ξηρού και στα νοτιοανατολικά του Αιγαίου.

Η τουρκική ρητορική συνάδει εν πολλοίς και με τις προειδοποιήσεις περί δραστηριοποίησης της γείτονος στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως μέσω της χρήσης του πλωτού γεωτρύπανου που έχει προμηθευτεί η Αγκυρα, του «Φατίχ».

Με πληροφορίες από την «Καθημερινή»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα