Ο τουρισμός βάζει σε πειρασμό τον Κυριάκο

Σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός θα αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές

Το ότι οι περισσότερες τουριστικές περιοχές (και όχι μόνο) γνώρισαν μεγάλες πιένες κατά την διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, με τα ξενοδοχεία να έχουν πληρότητα που ξεπέρασε το 80%, αλλά και οι χώροι εστίασης να υποδέχονται δεκάδες χιλιάδες πελάτες το τριήμερο (Μ. Σάββατο-Κυριακή Πάσχα-Δεύτερα Πάσχα) είναι στοιχεία που αναλύουν τα επιτελεία σε Μαξίμου, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως επισημαίνουν όλοι οι παράγοντες του χώρου, ο τουρισμός θα προσφέρει σχεδόν είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό, καθώς αναμένονται περισσότεροι από 18 εκατομμύρια τουρίστες από το εξωτερικό. Κάτι που θα προσφέρει μία σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς αναζητούν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και χώρους εστίασης.

Τα μηνύματα, λοιπόν, για τον τουρισμό είναι εξόχως ενθαρρυντικά και όπως εξηγούν πολλοί αναλυτές μπορεί να είναι καταλύτης πολιτικών εξελίξεων. Κι αυτό διότι εάν τα τουριστικά έσοδα υπερβούν τις προβλέψεις, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μία ακόμη ευκαιρία να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ήδη στην Χαριλάου Τρικούπη, οι πιο παλιές καραβάνες του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ως δεδομένο ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα προκηρυχθούν στα μέσα του Φθινοπώρου, ειδικά εάν νωρίτερα έχει υπάρξει ευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος επιστρέψουν στα περσινά επίπεδα. Και όπως τονίζουν από την Κομισιόν η επανεκλογή του Μακρόν μπορεί να φέρει ακόμη πιο κοντά την ευρωπαϊκή λύση.

Ο πειρασμός του Κυριάκου

Από το Μαξίμου ισχυρίζονται ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2023 και δεν είναι πολιτικός που άλλα λέει και άλλα πράττει». Μάλιστα συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως την άνοιξη του 2023 το περιβάλλον θα είναι ακόμη καλύτερο για το κυβερνών κόμμα. Θα έχει ξεπεράσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την ενεργειακή κρίση και με βάση τα έσοδα από τον τουρισμό θα μπορεί να προχωρήσει σε παροχές (πάντα με μέτρο) σε κάποιες κατηγορίες-κλειδί για τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ήδη με την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού σε πέντε μήνες στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας να συμπαρασύρει προς τα πάνω και τους μισθούς και άλλων κατηγοριών. Κάτι που αναμφίβολα καταγράφεται υπέρ της κυβέρνησης.

Σειρά σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. «Αν από την ΑΔΕΔΥ θέσουν κάποια λογικά αιτήματα για αυξήσεις στους εκεί κατώτατους μισθούς, τότε θα το συζητήσουμε και από την 1η Ιανουαρίου του 2023», μας είπε αρμόδια πηγή του Μαξίμου. Επίσης από την ίδια ημερομηνία θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους οι συνταξιούχοι. Κάτι που ήδη αναφέρεται στο νόμο Βρούτση. Ταυτόχρονα με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αναμένεται ότι κατά μέσο όρο ο κάθε συνταξιούχος θα έχει όφελος τουλάχιστον 100 ευρώ μηνιαίως.

Με βάση ότι οι συνταξιούχοι είναι ένας υπολογίσιμο μέγεθος και μία προνομιακή ομάδα για το κυβερνών κόμμα να θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτα να τους έχει ικανοποιημένους και μετά να πάει σε εκλογές. «Εάν οι εκλογές διεξαχθούν τον Απρίλιο, ή τον Μάιο του 2023 οι συνταξιούχοι θα έχουν ήδη λάβει αυξημένες αποδοχές για τουλάχιστον τρείς με τέσσερις μήνες, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν κι αυτοί δει κάποιες διαφορές στον μισθό τους λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ ας μην ξεχνάμε πως θα έχει μειωθεί κι άλλο η ανεργία», τονίζουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Όμως δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να μπει στον πειρασμό, παρά το γεγονός ότι ήδη στον Μαξίμου έχουν σχεδιάσει τον οδικό άξονα μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Η διαφορετική οπτική

Την ίδια ώρα τόσο στο επιτελείο της Κουμουνδούρου, όσο και της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως οι εκλογές θα γίνουν πολύ νωρίτερα. Δεν πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιμένει μέχρι την άνοιξη του 2023. Μάλιστα στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι «ο πρωθυπουργός επειδή βλέπει την ραγδαία φθορά του θα προσπαθήσει να αποδράσει».

Όμως στο αφήγημα τους στον ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να υπολογίσουν σε δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον ότι μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί τις μειώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Και δεύτερον εάν υπάρξουν αυξήσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων, αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων, τότε όλο το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για φτωχοποίηση των πολιτών θα καταρρεύσει. Διότι η απάντηση από το Μαξίμου θα είναι απλά να υπενθυμίσει τα χαράτσια της κυβέρνησης Τσίπρα και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Από την άλλη, όπως είπαμε στην Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν ότι Οκτώβριο με Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Οι πληροφορίες που έχουν από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι θα υπάρξει τελικά ευρωπαϊκή λύση στην ενέργεια. Επίσης μιλώντας με τουριστικούς παράγοντες αντιλαμβάνονται ότι ο τουρισμός θα αγγίξει τις επιδόσεις του 2019, στην προ κορωνοϊού εποχή, όπου έσπασαν τα ρεκόρ και σε αφίξεις και σε έσοδα. «Άρα ο κ. Μητσοτάκης έχοντας στα χέρια του ένα μεγάλο ποσό από τα τουριστικά έσοδα, συν τη λύση για την ενεργειακή κρίση από την Ευρώπη θα θέσει το δίλλημα σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους να τον ψηφίσουν για να λάβουν αυξήσεις», σχολίαζε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μπαρουτοκαπνισμένο από εκλογικές μάχες.

Όπως γίνεται αντιληπτό τα πάντα μπορεί να κριθούν στο τέλος Μαΐου (30-31), τότε που είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και ίσως ο Εμανουέλ Μακρόν πείσει τον Όλαφ Σολτς για κοινή ευρωπαϊκή λύση στην ενέργεια. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιμένει το πότε θα είναι η καλύτερη περίπτωση να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του. Διότι εκτός της λύση στην ενέργεια, θα έχει τα έσοδα του τουρισμού, τις αναβαθμίσεις από τους χρηματοοικονομικούς οίκους και δίνοντας τις αυξήσεις και σε συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους να δώσει όραμα στους πολίτες για την επόμενη ημέρα, έχοντας αντιμετωπίσει και διαχειριστεί με θετικό πρόσημο όλες τις κρίσεις από τον Φεβρουάριο του 2020.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα