Ο βασιλιάς Κάρολος πιέζει για το νόμο που «παγώνει» τα ενοίκια, για να μην πέσουν οι τιμές στο Μπαλμόραλ

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός Guardian αναφέρει ότι ο βασιλιάς Κάρολος έλαβε άδεια να εξετάσει και ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις για αλλαγές στο νομοσχέδιο έκτακτης ανάγκης

Φήμες θέλουν τον βασιλιά Κάρολο να προτίθεται να ασκήσει πιέσεις στους υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου για το έκτακτο νομοσχέδιο για τα ενοίκια, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει την περιουσία του στο Μπαλμόραλ.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός Guardian αναφέρει ότι ο βασιλιάς Κάρολος έλαβε άδεια να εξετάσει και ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις για αλλαγές στο νομοσχέδιο έκτακτης ανάγκης για «πάγωμα» των ενοικίων στη Σκωτία, επειδή τα μέτρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ενοικιαστές του ιδιωτικού του κτήματος στο Μπαλμόραλ.

Το νομοσχέδιο εισάγεται εσπευσμένα στο κοινοβούλιο της Σκωτίας αυτή την εβδομάδα, ως ένας τρόπος για να σταματήσουν οι ιδιοκτήτες να αυξάνουν αδικαιολόγητα τα ενοίκια για τους επόμενους έξι μήνες, λόγω της κρίσης του κόστους διαβίωσης.

Ένα πολιτικό υπόμνημα που δημοσιεύθηκε μαζί με το σχέδιο νόμου αναφέρει: «Απαιτείται η συγκατάθεση του στέμματος, επειδή θεωρείται ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που επηρεάζουν τις ιδιωτικές μισθώσεις κατοικιών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μισθώσεις κατοικιών στα ιδιωτικά κτήματα της Αυτού Μεγαλειότητας και σε γη που αποτελεί μέρος της περιουσίας του στέμματος της Σκωτίας».

Αντιμέτωπος με την κριτική για τη «συναίνεση του στέμματος» ο βασιλιάς Κάρολος

Η εμπλοκή του βασιλιά, σύμφωνα με κανόνες γνωστούς στη Σκωτία ως «συναίνεση του στέμματος», μπορεί να αποκαλυφθεί μετά την αλλαγή των κανόνων, στην οποία οδήγησε έρευνα του Guardian σχετικά με τη δυνατότητα του μονάρχη να επηρεάζει και να τροποποιεί τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πιο αναλυτικά, ο Guardian αποκάλυψε πέρυσι ότι υπουργοί στο Εδιμβούργο είχαν επιτρέψει στη βασίλισσα Ελισάβετ να ελέγξει τουλάχιστον 67 νομοθετήματα που επηρέαζαν την προσωπική της περιουσία και τις δημόσιες εξουσίες, σύμφωνα με το παλαιό έθιμο, που κληρονόμησε από το Γουέστμινστερ. Ένα υπόμνημα της κυβέρνησης της Σκωτίας αποκάλυψε ότι ήταν «σχεδόν βέβαιο» ότι τα νομοσχέδια είχαν αλλάξει κρυφά, για να εξασφαλίσουν την έγκριση της βασίλισσας.

Υπάρχει αυξανόμενη κριτική για το γεγονός ότι ο μη εκλεγμένος μονάρχης είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τον μυστικό μηχανισμό για να εξασφαλίσει αλλαγές στους προτεινόμενους νόμους χωρίς να ενημερώσει το κοινό -έναν ισχυρισμό που απέρριψε η βασιλική οικογένεια.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα