Ο ξεχασιάρης Αλέξης

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ταφόπλακα στο νόμο-Κατσέλη καταργώντας την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ ψήφισε και την ποινικοποίηση των αντιδράσεων για τους πλειστηριασμούς

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο πόσο αντιγράφει το παλιό ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του ο Αλέξης Τσίπρας. Και δεν μιλάμε μόνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και για νεώτερους. Έτσι δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ακολουθεί πιστά την τακτική του σκληρού ροκ που πρώτος εισήγαγε στην πολιτική πρακτική ο Κώστας Λαλιώτης το 2001, ομολογουμένως δίχως θετικά αποτελέσματα για το ΠΑΣΟΚ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αυτό, όμως δεν φαίνεται να πτοεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πιστεύει ότι το σκληρό ροκ θα κρύψει τις αδυναμίες του σε όλα τα επίπεδα και την ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ένα εναλλακτικό ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και όχι εκθέσεις ιδεών. Διότι μπορεί ο κ. Τσίπρας να πήγε στο σπίτι της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού για να της συμπαρασταθεί που έχασε το σπίτι της, όμως είτε δεν τον είχαν ενημερώσει, είτε το αποσιώπησε πως ο πλειστηριασμός έγινε τον Μάρτιο του 2019. Τότε που είχε βάλει ταφόπλακα στο νόμο-Κατσέλη του «γερμανοτσολιά» Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο δεν τον είχε ψηφίσει το 2010. Να θυμίσουμε ότι με το νόμο-Κατσέλη το σπίτι της Κολοβού, λόγω προστασίας πρώτης κατοικίας δεν θα είχε πλειστηριαστεί.

Τώρα αφού έχει γίνει η ζημιά ο κ. Τσίπρας συνεχίζει το παραμύθι. Όπως είπε «την ιστορία αυτή θα τη βλέπουμε πλέον διαρκώς εξαιτίας του πτωχευτικού νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη» υπογραμμίζοντας ότι «την περίοδο των μνημονίων, παρά τις πιέσεις της τρόικας, υπήρχε προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας. Γι’ αυτό κι εμείς κάναμε τότε πρόταση δυσπιστίας στον κ. Σταϊκούρα και μας έλεγαν ότι είμαστε τρελοί. Τώρα έχουν αρχίσει να φαίνονται οι συνέπειες». Προφανώς κάποιος πρέπει να θυμίσει στον κ. Τσίπρα, ότι κατά την διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας γίνονταν κανονικά πλειστηριασμοί. Ποιος ξεχνά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ανεβασμένο πάνω σε μία σκάλα να προσπαθεί να σκαρφαλώσει πάνω από ένα αστυνομικό πούλμαν για να σταματήσει ένα πλειστηριασμό; Ποιος επίσης μπορεί να ξεχάσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ ψήφισε τον Δεκέμβριο του 2017 την ποινικοποίηση των αντιδράσεων για τους πλειστηριασμούς; Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι κλήθηκε ο Λαφαζάνης στην ΓΑΔΑ από το αρμόδιο τμήμα για διασάλευση πολιτεύματος, επειδή σταμάτησε ένα πλειστηριασμό; Μόνο ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να τα θυμάται, γιατί πολύ απλά έχει την αποκλειστική ευθύνη.

Το παραμύθι του ιδιωτικού χρέους

Τώρα υποτίθεται ότι θα ετοιμάσει πρόγραμμα για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Το σχέδιο βασίζεται στους εξής άξονες:

  • Ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας και μετά, σε 120 δόσεις με πρόβλεψη για «κούρεμα» και μέρους της βασικής οφειλής.
  • Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές, για τις τράπεζες και για τα funds.
  • Δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο από τον οφειλέτη σε περίπτωση που δεν τον καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα.
  • Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Βέβαια να επαναλάβουμε, ότι στο νόμο-Κατσέλη έβαλε ταφόπλακα ο κ. Τσίπρας.

Σκληρές εκφράσεις

Κατά τα άλλα για όλα ευθύνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Εξ ου και οι σκληρές φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του προ ημερών, όταν χρησιμοποίησε τις λέξεις «ζόφος», «καθεστώς», «αυταρχισμός», για να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση. Και μάλιστα κωδικοποίησε τους δύο άξονες του σκληρού ροκ. Ο ένας θα είναι οι υποκλοπές ακολουθώντας την τακτική «εγώ καταγγέλλω κι εσύ να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας». Ο δεύτερος άξονας θα είναι η ακρίβεια, όπου δεν θα αναγνωρίζει καμία ακρίβεια στην Ευρώπη, αλλά για όλα ευθύνεται ο Μητσοτάκης. Φυσικά το όλο αφήγημα θα πασπαλίζεται και με την ανάλογη χρυσόσκονη (ένεκα εορταστικών ημερών). Δηλαδή θα ζητούν την εδώ και τώρα παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την άμεση διενέργεια εκλογών.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πιστεύει στην ανατροπή συσχετισμών και τη νίκη. Όμως δεν είναι και τόσο ζεστοί οι υπόλοιποι. Συν τοις άλλοις ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διακρίνονται για τη ροπή τους προς τη γκάφα. Όπως για παράδειγμα έκανε η Θεανώ Φωτίου, την οποία το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ την εξαφάνισε θυμίζοντας, πως ο Μπέρια εξαφάνιζε από τις φωτογραφίες του Στάλιν όσους είχε εξαφανίσει στα γκούλαγκ της Σιβηρίας. Απλά στον ΣΥΡΙΖΑ τους προειδοποιούν. Όπως έκανε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κατά την δευτερολογία του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τονίζοντας πως «πρέπει να προσέχουμε τι γράφουμε και τι λέμε». Ακόμη το φυσάνε και δεν κρυώνει στην Κουμουνδούρου, όπου η κ. Φωτίου παραδέχθηκε πως «επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν δυσαρεστηθεί από τη μοιρασιά του Ταμείου Ανάκαμψης και μέσω υποκλοπών αποκαλύπτουν τα σκάνδαλα» αποτέλεσε πάσα-ασίστ στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έτσι και αλλιώς ισχυρίζεται ότι επιχειρηματικά συμφέρονται έχουν κηρύξει πόλεμο στην κυβέρνηση.

Τι περιμένουν

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές στο επιτελείο του κ. Τσίπρα ελπίζουν ότι οι υποκλοπές θα δυσαρεστήσουν ακόμη περισσότερους από το κεντρώο ακροατήριο, οι οποίοι ως φιλελεύθεροι απεχθάνονται τις θεσμικές παραβιάσεις.

Από την άλλη, όμως περιμένουν πως η κυβέρνηση θα ανεβάσει τους τόνους στα εθνικά. Δηλαδή θα υπενθυμίζουν στους ψηφοφόρους την ρήση Ερντογάν να μην ψηφίσουν στις εκλογές τον Μητσοτάκη. Κάτι που η κυβερνητική παράταξη θα το εξηγεί πως «ο Τσίπρας είναι υποχωρητικός». Επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν πως θα ακούσουν ουκ ολίγες φορές πως «υπονομεύει τις συμφωνίες με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά».

Ως ασπίδα στην ρητορική της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ θα λανσάρει το νέο σύνθημα, που θα είναι η λέξη «φύγετε». Είναι άγνωστο εάν οι επικοινωνιολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ θα προσθέσουν και το «δεν σας αντέχουμε». Επίσης αναμένεται να παίξει πολύ και η ατάκα που θα απευθύνεται στον κόσμο: «Η Δημοκρατία σε χρειάζεται».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα