Οι… δύσκολες ημέρες του Αλέξη

Η κόντρα με τον Σκουρλέτη, οι «μαχαιριές» από τον Τσακαλώτο, τα κατορθώματα του Παππά με Μινωή και Καλογρίτσα, αλλά κυρίως οι «βολές» Κοντονή για «διευκολύνσεις» στη Χ.Α. απεικονίζουν το εφιαλτικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που περνάει σε καθημερινή βάση ο Αλέξης Τσίπρας είναι απίστευτο. Από τότε που αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες του κόμματός του και να μαζέψει το κάθε καρυδιάς καρύδι του ΠΑΣΟΚ και διάφορα ορφανά της «ψεκασμένης δεξιάς» του Πάνου Καμένου, ξεκίνησαν τα προβλήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Κάθε ημέρα και μία δύσκολη ημέρα.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και μπορεί θεωρητικά οι περισσότεροι στην Κουμουνδούρου να λένε ότι θα επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αλλά μετά από 15 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να ασκεί τα θεσμικά του καθήκοντα, αυτά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παλεύει με τα λιποθυμικά του επεισόδια.

Και αυτές οι λιποθυμίες δεν έρχονται λόγω των αντιπάλων, αλλά δημιουργούνται από τις αφόρητες ημικρανίες που προκαλούν στον Αλέξη Τσίπρα οι δικοί του άνθρωποι. Από πού να ξεκινήσεις. Από τον Πάνο Σκουρλέτη και τις παλιές καραβάνες, που από την πρώτη στιγμή σήκωσαν μπαϊράκι και δεν δέχονταν τα σχέδια του αρχηγού για μετατροπή του κόμματος σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας τα πιο παλαιά υλικά που είχε η Χαριλάου Τρικούπη; Ή από τον Τσακαλώτο, που του ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι ο βαθύς ΣΥΡΙΖΑ δεν γουστάρει αρχηγικό κόμμα, στέλνοντάς του ένα μήνυμα πως «ακόμη κι εάν χάσουμε τις επόμενες εκλογές θα παραμείνεις αρχηγός»; Δηλαδή, αντί να μιλάμε για τον ανίκητο Αλέξη θα πάμε στον… χασοδίκη Τσίπρα. Και πώς να αντιδράσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τον περιμένουν τα… ανδραγαθήματα Παππά. Και δεν μιλάμε μόνο για τον Σάμπυ Μιωνή και τον Χρήστο Καλογρίτσα, που υπόσχονται πικάντικη συνέχεια, είναι και η υπόθεση Πετσίτη, που περιμένει τη σειρά της.

Κι εκεί που βρήκαν από κάπου να πιαστούν με την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, ήλθε ο Κοντονής. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην βουλευτής Ζακύνθου έδειξε ιώβεια υπομονή. Περίμενε 25 μήνες και 13 ημέρες από την αποπομπή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να χτυπήσει. Και μάλιστα, σε μία ημέρα που όλοι στην Κουμουνδούρου πίστευαν ότι η παρουσία του κ. Τσίπρα έξω από τον Άρειο Πάγο (έστω και μπουγελωμένος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) θα έφερνε μερικές χιλιάδες ψηφαλάκια.

 Γυμνός βασιλιάς…

Και ειλικρινά ο Σταύρος Κοντονής τον ξεγύμνωσε τον… βασιλιά. Και γίνεται πιο πιστευτός στην κοινωνία, διότι τον κ. Τσίπρα δεν τον κατηγορεί ότι πήγαινε χέρι-χέρι με τη Χρυσή Αυγή ο κ. Μητσοτάκης, ή κα Γεννηματά, ή ο κα Κουτσούμπας. Τις καταγγελίες τις έκανε ο δικός του υπουργός. Ο άνθρωπος που τον είχε ειδοποιήσει πως ο νέος Ποινικός Κώδικας ήταν αβανταδόρικος για τη Χρυσή Αυγή.  Και αντί ο αριστερός πρωθυπουργός να διατάξει να γίνει πιο αυστηρός, έδιωξε τον Κοντονή από υπουργό και στη θέση του έβαλε τον Μιχάλη Καλογήρου, με μία εντολή να περάσει πάση θυσία τον νέο Ποινικό Κώδικα και τους Κώδικες Ποινικής Δικονομίας. Και πέρασε τον Ποινικό Κώδικα και τους Κώδικες Ποινικής Δικονομίας δύο ημέρες πριν κλείσει η Βουλή τον Ιούλιο του 2019, με περιεχόμενο τις ευνοϊκές διατάξεις για τη Χρυσή Αυγή.

Τα ερωτήματα πλέον που τίθενται είναι πολλά, πάρα πολλά. Ειδικά από ανθρώπους που επί δεκαετίες ανήκουν στην ανανεωτική Αριστερά. Και παρέμειναν πιστοί ακόμη κι όταν ο χώρος αποτύγχανε στις εκλογικές αναμετρήσεις. Ανθρώπους που πίστευαν ότι η αριστερή κυβέρνηση θα είχε διαφορετικό ύφος και ήθος. Και πλέον πέφτουν από τα σύννεφα, όταν βλέπουν πως ο δικός τους πρωθυπουργός έδωσε χείρα βοηθείας για να πέσει στα μαλακά η Χρυσή Αυγή. Σε καμία περίπτωση όλοι αυτοί δεν θέλουν να σκεφθούν ότι υπήρχε μυστικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγεσιών.  Ακόμη και το πολιτικό όφελος που μπορεί να είχε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Χρυσή Αυγή δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν.

Κι αυτό που κατατρώγει τα σωθικά τους σαν το σαράκι είναι μήπως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το χατίρι σε κάποιον μεγαλοκαρχαρία, ο οποίος δεν ήθελε να δει τους χρυσαυγίτες στη φυλακή. Ή, πιο σωστά, να μην εξαφανιστούν από προσώπου γης, αλλά να μπορούν να επανέλθουν. Κι αυτή είναι η χειρότερη εκδοχή για όλους αυτούς τους πιστούς αριστερούς που έχουν καταστρέψει πολλές σόλες παπουτσιών σε διαδηλώσεις και πορείες εναντίον του φασισμού.

Γιατί απασφάλισε ο Κοντονής

Αναμφίβολα ο Σταύρος Κοντονής δεν θεωρείται –σύμφωνα με τους δικούς του ανθρώπους– ο ήρεμος πολιτικός. Και στο υφυπουργείο Αθλητισμού και στο υπουργείο Δικαιοσύνης εκνευριζόταν εύκολα. Και όπως ισχυρίζονται υπηρεσιακοί παράγοντες, δεν ήταν και ο πιο εύκολος άνθρωπος για να συνεργαστείς. Και με τον Αλέξη Τσίπρα τα είχε πάρει εδώ και καιρό στο κρανίο.

Η αποπομπή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης τον είχε πειράξει πολύ. Όπως τον είχε πειράξει πολύ και το γεγονός ότι όταν ζήτησε να είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας, του το αρνήθηκαν και τον έστειλαν στην εξορία του νησιού του, της Ζακύνθου, που είναι μονοεδρική περιφέρεια και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να εκλεγεί.

Ποτέ δεν έκρυψε τις διαφωνίες του. Και στον «άτσαλο τρόπο», όπως τον είχε χαρακτηρίσει, που δέθηκε η υπόθεση Novartis, αλλά το κυριότερο στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα. Αλλαγές με τις οποίες ήταν σύμφωνος ο αναπληρωτής του, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όπως λέει το περιβάλλον του κ. Κοντονή. Οι σχέσεις του με τον Παπαγγελόπουλο ποτέ δεν ήταν καλές. Ήταν πολύ δεξιός για τα γούστα του και δεν του είχε εμπιστοσύνη, καθώς ως ενεργός νομικός ήξερε τι καπνό φουμάρει. Ακόμη κι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε με νύχια και δόντια τον Παπαγγελόπουλο, ο Κοντονής κράτησε αποστάσεις λέγοντας πως «είναι σοβαρές καταθέσεις και από ό,τι έχουμε διαβάσει εμπεριέχουν επιβαρυντικά στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο».

Ο Σταύρος Κοντονής όμως είχε εκφράσει τις διαφωνίες του και στα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αντιδρώντας στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που προέβλεπαν αλλεπάλληλες διαδοχικές ψηφοφορίες και στο τέλος άμεση εκλογή. Σε αρθρογραφία του στην «Αυγή» είχε τονίσει ότι αυτή η επιλογή δεν υπηρετεί τον στόχο της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, αλλά αντιθέτως κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα, είχε επισημάνει τον κίνδυνο της πιθανότητας να μην εκλεγεί ο υποψήφιος που θα προτείνει η κυβέρνηση, αλλά αυτός που θα προτείνει η αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να «ζητήσει εκλογές ισχυριζόμενη ότι µέσω της προεδρικής εκλογής προέκυψε άρση της νοµιµοποίησης της κυβέρνησης».

Οπότε για τους μυημένους η… έκρηξη Κοντονή δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Περισσότερο μοιάζει με την εκδίκηση ενός «χρήσιμου ηλιθίου» στην κατά Βλαντιμίρ Λένιν διάλεκτο.

Με όλα τα παραπάνω, αν οι λόγω εμμηνόπαυσης «δύσκολες ημέρες» του θηλυκού γένους έχουν διάρκεια 4-5 ημέρες, οι δύσκολες ημέρες του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να έχουν πλέον δημιουργήσει έναν νέο «περιοδικό» κύκλο, αλλά με συνεχή ροή πολιτικού αίματος, που τελειωμό δεν έχει…

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα