Οι «γέροντες» και τα «ιερά βιβλία της αριστεράς»

Μάχη μέχρι εσχάτων από την παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ για να διασώσουν την φυσιογνωμία του κόμματος από το Golden Boy

Αυτό που έχει συμβεί όλη την εβδομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ από την λεγόμενη παλιά φρουρά, ή το «βαθύ κόμμα», όπως το χαρακτηρίζουν οι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει προηγούμενο. Ή απλώς συμπυκνώνεται στην φράση του Πάνου Σκουρλέτη σε μία από τις πολλές τηλεοπτικές του εμφανίσεις των τελευταίων ημερών το «να προστατεύσουμε τα ιερά βιβλία της αριστεράς».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μόνο από την παραπάνω φράση του πρώην υπουργού και πρώην γραμματέα του κόμματος αποδεικνύεται ότι στα εσωτερικά του κόμματος δεν συγκρούονται δύο διαφορετικές προτάσεις, αλλά δύο διαφορετικοί κόσμοι. Και μπορεί στο παρελθόν να έχουμε παρακολουθήσει τεράστιες συγκρούσεις στις εσωκομματικές εκλογές των άλλων κομμάτων, ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, αλλά εδώ μιλάμε για διαφορετικούς κόσμους.

Ακόμη και σήμερα μνημονεύεται το 4Ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996 στο ΟΑΚΑ, όπου η σύγκρουση των υποστηρικτών του Κώστα Σημίτη με αυτούς του Άκη Τσοχατζόπουλου έφτασε μέχρι και σε ξυλοδαρμούς. Την επαύριον της εκλογής του Κώστα Σημίτη και ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ τα δύο στρατόπεδα βρήκαν ένα modus vivendi και συνέχισαν την κυβερνητική τους ζωή.

Έντεκα χρόνια αργότερα, το 2007, το ΠΑΣΟΚ έζησε μία τεράστια σύγκρουση, όταν κοντραρίστηκαν για την θέση του πρόεδρου ο Γιώργος Παπανδρέου κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η σύγκρουση ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές, έφτασε στο αποκορύφωμα της το Νοέμβριο, όπου κι εξελέγη ο κ. Παπανδρέου και τελικά επήλθε… ειρήνη, λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2008.

Το 2009 μετά την βαριά ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές στις εσωκομματικές εκλογές η πόλωση μεταξύ των στρατοπέδων Αντώνη Σαμαρά και Ντόρας Μπακογιάννη χτύπησε κόκκινο, όμως και πάλι οι δύο πλευρές απέφυγαν τα άκρα.

Τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, ουδείς σκεπτόμενος και πολιτικοποιημένος πολίτης μπορεί να κατανοήσει πως θα καταφέρουν τα δύο στρατόπεδα να συμπορευθούν. Ειδικά, όταν ακούμε από τους «γέροντες του ΣΥΡΙΖΑ», όπως τους αποκαλεί η πλευρά Κασσελάκη, να κάνουν λόγο για τα «ιερά βιβλία της αριστεράς». Επίσης όλοι οι εκπρόσωποι της λεγόμενης ιστορικής φουρνιάς του ΣΥΡΙΖΑ στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις, έχουν ανασύρει από τις ντουλάπες της ιστορίας μνήμες από τα φεστιβάλ του Ρήγα Φεραίου (νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού) στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και αρχών της δεκαετίας του ’80. Τότε που για πρώτη φορά μία νεολαία είχε καλέσει κι εκπρόσωπους των ομοφυλόφιλων.

Η αλήθεια είναι ότι οι κ.κ. Σκουρλέτης, Φίλης, Βούτσης, Βίτσας και άλλοι επί μία εβδομάδα δεν κάθισαν ήσυχοι. Μπορούμε να πούμε ότι έτρεξαν περισσότερο από την Έφη Αχτσιόγλου, που είναι η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Νιώθουν ότι έρχονται εισβολείς να τους πάρουν το σπίτι και δείχνουν τεράστια αποφασιστικότητα να το υποστηρίξουν. Όχι μόνο για να διασώσουν τα «ιερά βιβλία της αριστεράς», αλλά να διασώσουν πρωτίστως όλα αυτά τα ιδεώδη που υπηρέτησαν επί δεκαετίες.

Τακτική «πόρτα- πόρτα»

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές οι «γέροντες του ΣΥΡΙΖΑ» ακολούθησαν την παλιά τακτική των πολιτικών το «πόρτα- πόρτα». Μίλησαν ακόμη και με στελέχη που έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα τα τελευταία χρόνια ζητώντας τους να ψηφίσουν πρωτίστως για να αποκρούσουν τον εισβολέα που απειλεί τα ιερά και τα όσια της παράταξης. Πόνταραν στο θυμικό πολλών ανθρώπων, που ναι μεν απομακρύνθηκαν, αλλά δεν ξεχνούν τα νεανικά τους χρόνια, αλλά και τους αγώνες τους για το χώρο, όταν αυτός αποτύγχανε να υπερβεί το 3% και την είσοδο στην Βουλή.

Ανάλογα έπραξαν και τα στελέχη των «53+» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι κι αυτοί με τη σειρά τους έβαλαν ως στοίχημα ζωής να μην χάσουν το κόμμα από τον Κασσελάκη. Και η αλήθεια είναι ότι το παρελθόν του Κασσελάκη αποτέλεσε μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επιχειρηματολογήσουν οι γέροντες υπέρ της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου, δηλαδή «του δικού μας παιδιού που θα τηρήσει σε μεγάλο βαθμό την αριστεροσύνη του κόμματος».

Μάλιστα οι «γέροντες» με αφορμή το υποτιθέμενο sms που απέστειλε η Έφη Αχτσιόγλου ζητώντας την παραίτηση του Τσίπρα έβαλαν στο κάδρο της αντιπαράθεσης και τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο. Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Φίλης ήταν ξεκάθαροι στις τηλεοπτικές του παρεμβάσεις. Ζήτησαν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει. Και να πει εάν όντως είναι αλήθεια ότι του έστειλε μήνυμα στο κινητό η Έφη Αχτσιόγλου. Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως ποτέ δεν έγινε αυτό και πως το διακινεί δυσφημιστικά ο «στρατός» του Κασσελάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Αχτσιόγλου απέστειλε κι εξώδικο σε ιστότοπο που αναπαρήγαγε τα όσα διακινούνται στο διαδίκτυο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από fake λογαριασμούς.

Φυσικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα δεν ήρθε ποτέ και το μόνο που είδαμε ήταν μία… «απάντηση» του Θανάση Καρτερού προς τους Σκουρλέτη και Φίλη μέσω άρθρου του: «Θέση για ποιο πράγμα; Ότι δεν είναι η Έφη ελέφαντας και ο Στέφανος εξαποδώ; Σοβαρά τώρα; Εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι, ότι στέλνουν σκαιά SMS ή συνεργάζονται με τη CIA θέλουν γιατρό, όχι τον Τσίπρα. Θα έπρεπε όλοι να προστατεύσουν τον Τσίπρα. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όχι να προστρέχουν σ’ αυτόν για τις ασχήμιες. Η σιωπή του εξάλλου μιλάει πολύ καθαρά αν ξέρουν να ακούνε. Όπως πολύ καθαρά μιλάει και η σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του κόμματος. Που ελπίζουμε ότι θα μιλήσουν μαζικά την Κυριακή. Ψύχραιμα και πολιτικά».

Την ίδια ώρα οι «γέροντες» έχουν ανατρέξει στο παρελθόν του Στέφανου Κασσελάκη και χρησιμοποιούν το οτιδήποτε μπορούν να βοηθήσουν την Έφη Αχτσιόγλου. Όπως για παράδειγμα το ότι ο ίδιος είχε πει στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι η πρώτη φορά που ψήφισε στην Ελλάδα ήταν το 2009 και προτίμησε τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Επίσης ανατρέχουν στα άρθρα του Κασσελάκη στον Εθνικό Κήρυκα, όπου στήριζε την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας το 2016. Μάλιστα ο Νίκος Φίλης έκανε ένα βήμα παραπάνω, δηλώνοντας στο  Ειδικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα 24», είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «ψήφιζε Μητσοτάκη και ήταν συνεργάτης του Μητσοτάκη από το 2012 έως το 2015 που ήταν κυβέρνηση ο Μητσοτάκης και προσυπέγραφε συνεπώς τις μνημονιακές πολιτικές. Το έχει γράψει ο ίδιος. Και μετά υποστήριζε την υποψηφιότητα Μητσοτάκη για να γίνει αρχηγός της Ν.Δ. Πώς μπορεί να επικαλείται με αξιοπιστία στον απλό πολίτη και να του λέει ότι εγώ ήμουν ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ, ήταν Ν.Δ.»

Το εάν οι «γέροντες του ΣΥΡΙΖΑ» κατάφεραν να σώσουν τα «ιερά βιβλία της αριστεράς» θα το γνωρίζουμε αύριο βράδυ, λίγο μετά τις 10. Δύο τινά μπορεί να συμβούν. Να τα παραλάβουν τα συγκεκριμένα βιβλία οι υποστηρικτές του Κασσελάκη και να τα καταχωνιάσουν σε κάποιο ντουλάπι της Κουμουνδούρου, ή οι «γέροντες» τα διασώσουν παίρνοντας τα μαζί τους φεύγοντας από το σπίτι…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα