Οι “αγριεμένοι” αγρότες ανησυχούν το Μαξίμου

Ζητείται τρόπος να ανακοπεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσω του διαλόγου

Μέσω του διαλόγου η κυβέρνηση επιχειρεί να ανακόψει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αγροτών και κτηνοτρόφων. Ταυτόχρονα προσπαθεί με διάφορα μέτρα να ηρεμήσει τον αγροτικό κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η τροπολογία του Θόδωρου Σκυλακάκη, η οποία κατατέθηκε, με την οποία θα προβλέπεται πλήρη αναστολή πληρωμών για το ηλεκτρικό ρεύμα, στους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης, πως θα θεσπιστεί στη συνέχεια μια πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε γνωστό ότι πάνω από το 30% των υποχρεώσεων των αγροτών σε ρεύμα παραμένει απλήρωτο. «Έχουμε περίπου λίγο κάτω από 200.000 παροχές αγροτικού ρεύματος συνεπώς το 30% εξ αυτών είναι απλήρωτο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Από εκεί και πέρα το Μαξίμου καίγεται για να μην κλείσουν οι εθνικές οδοί και το κυριότερο να μην πλημμυρίσει η Θεσσαλονίκη στις 4 Φεβρουαρίου από τρακτέρ, την ημέρα εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης «Agrotica», όπου είναι προγραμματισμένη επίσκεψη και του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα να μην κλείσουν οι δρόμοι, ενώ προφανώς δεν θέλει να επαναληφθούν εικόνες σύγκρουσης των αστυνομικών δυνάμεων με διαμαρτυρόμενους. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται ειδικά επιχειρησιακά σχέδια από την ΕΛ.ΑΣ.

Να μην κοπεί η χώρα

Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται να δώσει ο ίδιος απαντήσεις στη Βουλή για τα προβλήματα της Θεσσαλίας την ερχόμενη Παρασκευή, βασικό ζητούμενο της κυβέρνησης είναι έως τότε να μην έχει… κοπεί η χώρα στα δύο, αλλά να υπάρξουν συζητήσεις επιτροπής αγροτών με το αρμόδιο υπουργείο. Προς ώρας κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν αφενός ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, αφετέρου ότι τα ζητήματα που περνούν από την ΕΕ έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο και χρονοδιαγράμματα, ενώ υπεραμύνονται των παρεμβάσεων στήριξης των αγροτών – όσα έχουν γίνει ή όσα δρομολογούνται. Η απόγνωση ωστόσο ξεχειλίζει ειδικά στη Θεσσαλία.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί ευθυγραμμίζονται με τους αγρότες που ξεσηκώνονται σε ολόκληρη την Ε.Ε. διαμαρτυρόμενοι για τη βίαιη μετάβαση στην εποχή της νέας ΚΑΠ, η οποία φέτος προβλέπει μείωση κατά 20% της ενιαίας βασικής ενίσχυσης. Την ίδια ώρα παρατηρείται ότι στο Θεσσαλικό κάμπο ακόμη και οι «γαλάζιοι» αγρότες είναι στα κάγκελα, καθώς υπάρχει μία τεράστια καθυστέρηση στις επιδοτήσεις, αλλά το κυριότερο στις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες του φθινοπώρου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης έχει δεσμευτεί ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν σε όλους τους δικαιούχους ως τις 30 Ιουνίου. Όμως την ίδια ώρα οι πλημμυροπαθείς κάνουν λόγο ότι τους είχαν υποσχεθεί πληρωμή έως το τέλος του 2023 και συνδέουν την καθυστέρηση με τις άστοχες δηλώσεις προεκλογικά του κ. Αυγενάκη που στοίχισαν σε μεγάλο βαθμό την επανεκλογή του Κώστα Αγοραστού. Αυτές που προέτρεπε τους αγρότες σαν ψηφίσουν τον Αγοραστό για να γίνουν όλα πιο γρήγορα. Τελικά οι Θεσσαλοί προτίμησαν τον Δημήτρη Κουρέτα και τώρα βλέπουν αυτές τις καθυστερήσεις.

«Τεχνικά δεν γίνεται νωρίτερα»

«Η Ελλάδα ελέγχεται από την Ε.Ε για τα χρήματα που δίνει και για το λόγο αυτό πρέπει να τηρούνται βασικές διαδικασίες» δηλώνουν πηγές του αρμόδιου υπουργείου. «Ήδη έχουν δοθεί προκαταβολές ύψους 150 εκατ. ευρώ και έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον πόροι 110 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό» δηλώνουν οι ίδιες πηγές, διαβεβαιώνοντας ότι οι πληγέντες θα αποζημιωθούν στο 100% για τις ζημιές που υπέστησαν.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραπέμπει και στο μέτρο 5.2, το οποίο θα ξεκινήσει αρχές Φεβρουαρίου, και αφορά στην αντικατάσταση των ζώων που πνίγηκαν, σε ποσοστό 100% αλλά και στην επισκευή ή κατασκευή εκ νέου των σταβλικών εγκαταστάσεων, με σύγχρονα πρότυπα, με πόρους από την Ε.Ε., ενώ και οι σχετικές μελέτες θα είναι δωρεάν και δεν θα επιβαρύνουν τους κτηνοτρόφους.

Όσον αφορά στα 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που καλύφθηκε από τις πλημμύρες, η κυβέρνηση αναμένει την έγκριση του ειδικού προγράμματος. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ανατέθηκε ήδη σε τεχνικό σύμβουλο να ορίσει τα ποσά για τις αποζημιώσεις, με πρόβλεψη οι ενισχύσεις να συνεχιστούν για τα επόμενα 2 χρόνια.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των δικτύων που καταστράφηκαν, με τους αγρότες να μη γνωρίζουν ακόμη αν θα έχουν νερό και τι καλλιέργειες να προγραμματίσουν την αμέσως επόμενη περίοδο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα