Οσμή… φιάσκου στον διάλογο για την Κεντροαριστερά

Σε παταγώδη αποτυχία φαίνεται να οδηγείται ο περιβόητος διάλογος για την ενοποίηση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς μετά τον καβγά και τις εκατέρωθεν αιχμές Θεοδωράκη – Γεννηματά. Βέβαια, αρκετοί και από τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) προσπάθησαν να «κουκουλώσουν» τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά είναι αμφίβολο εάν τελικά ο διάλογος ολοκληρωθεί παρά τις προσπάθειες όσων συμμετέχουν.

Των Μιχάλη Κωτσάκου, Ευαγγελίας Τζαβάρα

Είναι χαρακτηριστικό ότι ρόλο πυροσβέστη έτρεξαν να παίξουν οι Γιάννης Δατσέρης (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Τσιόδρας (Ποτάμι), οι οποίοι εθεάθησαν να γευματίζουν σε μία κίνηση ώστε να δείξουν πως τα προβλήματα παρουσιάζονται για να λύνονται. Και οι δύο είναι μεταξύ των 15 κομματικών στελεχών που απαρτίζουν την «Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» για τη σύγκλιση των πολιτικών φορέων και των κινήσεων της Κεντροαριστεράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση έγινε μετά από προτροπή της ηγεσίας των κομμάτων τους, ώστε να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη μεγάλη Κεντροαριστερά που θα συμπεριλαμβάνει και το Ποτάμι.

Παρά την ένταση που δημιουργήθηκε, η Επιτροπή, η οποία στηρίζεται από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και από το Ποτάμι, ανακοίνωσε ότι στις 6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στο Γκάζι. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι κύκλοι συζητήσεων για τη Δικαιοσύνη, τη Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Οικονομία, την Κοινωνική Προστασία, την Υγεία, την Παιδεία, το Περιβάλλον, ενώ σημειώνεται ότι η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων θα πρέπει, όπως έχει συμφωνηθεί από τα κόμματα, να ολοκληρώσει το έργο της στο τέλος Ιουνίου.

Οι παρεμβάσεις
Ύστερα από τη δημοσιοποίηση μέσω διαρροών από Σεβαστουπόλεως και Χαριλάου Τρικούπη για την παρουσία του κ. Θεοδωράκη στο συνέδριο της Δράσης, τροφοδοτήθηκαν εικασίες και προκλήθηκαν παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, ο Σπύρος Λυκούδης το χαρακτήρισε «θέμα εκ του μη όντος». Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό εκτίμησε ότι «αν ήταν ψυχραιμότεροι, σοβαρότεροι θα έλεγα εγώ, και εμπειρότεροι άνθρωποι που χειρίζονται αυτά τα ζητήματα δεν θα υπήρχε κανένα θέμα. Υπήρξε ένα πάρα πολύ απλό πράγμα. Την ίδια ώρα που γινόταν η σύσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, γινόταν το συνέδριο της Δράσης.

Η Δράση είναι ένα κόμμα που είχε συμπράξει με το Ποτάμι στις εκλογές, άρα ένας σύμμαχος του Ποταμιού και για λόγους πολιτικής ηθικής έπρεπε να είναι εκεί ο επικεφαλής του. Αλλά όχι μόνο για αυτό αλλά και γιατί προσκλήθηκε όπως και οι αρχηγοί άλλων κομμάτων στο συνέδριο ενός κόμματος. Την ίδια ώρα ο κ. Θεοδωράκης δεν είχε προσκληθεί στη σύσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όχι με κάποιο σχέδιο από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Θα μπορούσε βεβαίως κάποια στιγμή να περάσει ο κ. Θεοδωράκης να πει μια καλημέρα, αλλά αυτό δεν συνιστά πολιτικό ζήτημα ούτε πολιτικό πρόβλημα. Αυτό το τόσο απλό ζήτημα διογκώθηκε και έγινε θέμα. Μπορεί να συμβαίνουν δύο τινά. Αν έγινε λόγω ανικανότητας και λόγω απειρίας, να πούμε άντε, ας πάει στο καλό. Εάν δεν είναι όμως έτσι και επιδιώκουν κάποιοι να βρίσκεται το ζήτημα σε μια ανησυχία και μια αναστάτωση;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Λυκούδης, όμως, άφησε σαφείς αιχμές και για τη Φ. Γεννηματά: «Να σας πω αυτό που μου έκανε εμένα εντύπωση; Το φόντο της ομιλίας της κας Γεννηματά είχε ένα σύνθημα “Η Κεντροαριστερά είναι εδώ”. Ξέρετε, όταν επιχειρείς να συγκροτήσεις τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και καλείς και άλλες δυνάμεις και θες να έρθουν μαζί σου και θες να αποδείξεις ότι είσαι ειλικρινής, το σύνθημα πίσω από το μικρόφωνο που μιλάς λέει “Εμπρός να συγκροτήσουμε τη μεγάλη παράταξη” ή “Εμπρός να συγκροτήσουμε την Κεντροαριστερά”. Δεν λέει “Η Κεντροαριστερά είναι εδώ”. Εγώ που είμαι πάρα πολύ ανοιχτός σε αυτή την ιστορία, σε βαθμό να παρεξηγούμαι, είδα το φόντο και ενοχλήθηκα. Στο τέλος ο κόσμος θα μας μουντζώσει».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας κι αυτός σε ρ/σ τόνισε: «Οι λάθος αυτές συνεννοήσεις, ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, κάνουν τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη να τρίβουν τα χέρια τους. Και οι δύο δεν θέλουν να υπάρχει τίποτα σε αυτόν τον χώρο ώστε να τον κατακτήσουν (…) Εμείς πρέπει να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων, να πάει ο καθένας στην άκρη τις φιλοδοξίες του και να βάλει πάνω απ’ όλα τον βασικό στόχο που είναι να συγκροτηθεί εκ νέου η δημοκρατική παράταξη, η Κεντροαριστερά, έχοντας ένα προοδευτικό πρόγραμμα».

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν όντως υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί, ή μεταξύ της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη δεν υπάρχει η ανάλογη χημεία και η θέληση για συνεργασία και απλά με το να συστήσουν την Επιτροπή διαλόγου προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικό χρόνο ο καθένας για το κόμμα του.

Οι επιδιώξεις της Χαριλάου Τρικούπη…
Βάσει των δημοσκοπήσεων, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει δέσει τον γάιδαρό του έχοντας διασφαλίσει την εκλογική επιβίωσή του, σε αντίθεση με το Ποτάμι. Έτσι στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι έχουν το πάνω χέρι σε μια ενδεχόμενη σύμπραξη. «Ας μετρήσει τελικά ο καθένας το μπόι του, το καταμεσήμερο, και όχι με βάση τον ίσκιο του. Η ιστορία διαμορφώνεται από τις παρουσίες, όχι από τις απουσίες», ήταν το σχόλιο της Φ. Γεννηματά στο τέλος της ομιλίας της την Κυριακή στη Συνδιάσκεψη, με αποδέκτη τη Σεβαστουπόλεως.

Στο ΠΑΣΟΚ καταλαβαίνουν, βέβαια, ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια για επανένωση του κατακερματισμένου χώρου θα έχει αρκετά μειωμένη απήχηση εάν το Ποτάμι μείνει απ’ έξω. Και αυτό γιατί, βάσει των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων, η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ εντοπίζεται κυρίως στην περιφέρεια, σε αγρότες και συνταξιούχους, και για τον λόγο αυτό εποφθαλμιά την απήχηση του Ποταμιού στις παραγωγικές ηλικίες και τα αστικά κέντρα.

Για τον λόγο αυτό, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης όσο και ο πρώην πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος είπαν από το βήμα της Συνδιάσκεψης ότι η Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεων δεν είναι αρκετή και πρέπει να γίνουν περισσότερα.

…και οι φόβοι της Σεβαστουπόλεως
Στον αντίποδα, ο μεγαλύτερος φόβος που διακατέχει τη Σεβαστουπόλεως είναι μια ενδεχόμενη απορρόφηση από τους συρρικνωμένους μεν, πολύπειρους δε, μηχανισμούς της Χαριλάου Τρικούπη.

Οι συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη, αλλά και στελέχη που είναι υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ (Σπ. Λυκούδης, Σπ. Δανέλλης) ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως το Ποτάμι δεν είναι κάποιο αποσχισθέν τμήμα του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να επανενωθεί με το παλιό κόμμα και απορρίπτουν τα σενάρια ένταξης του Ποταμιού στη Συμπαράταξη, όπως η ΔΗΜ.ΑΡ., ή κάποιο παρεμφερές σχήμα με άλλο όνομα.

Για τον λόγο αυτό επιμένουν στην πρόταση περί «Κοινοβουλίου του Κέντρου» που μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο σχήμα, ωστόσο η κοινή παρουσία του Στ. Θεοδωράκη και του Κυρ. Μητσοτάκη σε τρία διαδοχικά συνέδρια (Ποταμιού, Ν.Δ., Δράσης), η κοινή εμφάνισή τους στο μνημόσυνο του Ελευθέριου Βενιζέλου στα Χανιά και η κοινή ρητορική περί της ανάγκης συνεργασίας όλων των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συνεργασίας Ν.Δ. – Ποταμιού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα