«Όχι» στην τρόικα με… μπαμπούλα τον Τσίπρα και τη Χρυσή Αυγή

Για μία δύσκολη μάχη με την τρόικα κάνουν λόγο στο Μαξίμου, λίγες ημέρες πριν οι Τόμσεν-Μαζούχ-Μορς επιστρέψουν στην Αθήνα. Κι αυτό διότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών στέλνουν μηνύματα ότι δεν θα «χαριστούν» στην ελληνική κυβέρνηση. Έτσι, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η αξιολόγηση της τρόικας προς από το τέλος του μήνα, όμως υπάρχει και ο αντίλογος σε όλα όσα λένε οι τροϊκανοί.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει θέσει ως πρώτο στόχο το να κλείσει το 2013 με πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε το 2014 η χώρα να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα για έξοδο στις αγορές, προκειμένου να καλύψει από μόνη της το χρηματοδοτικό κενό στο δεύτερο εξάμηνο, το οποίο σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν θα είναι μεγαλύτερο των 5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα εξέρχεται των μνημονίων, και πάνω εκεί μπορεί να πατήσει και να προσπαθήσει να αυξήσει την κυβερνητική του θητεία μέσω πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Το χρονικό ορόσημο για τον Αντ. Σαμαρά είναι ο Μάιος του 2014. «Από όσα θα έχουν γίνει ως τότε θα εξαρτηθεί αν η Ελλάδα θα επιχειρήσει το πρώτο βήμα απεξάρτησης από την τρόικα», λέει συχνά σε συνομιλητές του. Όπως εξηγεί, «τον Μάιο του 2014 τελειώνουν οι δόσεις των δανείων της τρόικας και η χώρα θα πρέπει να είναι σε θέση να βγει μόνη της στις αγορές».

Σε κάθε περίπτωση, το «όχι» στα νέα μέτρα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί και στην προγραμματική συμφωνία που επεξεργάζονται οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, ώστε δι’ αυτού του τρόπου να προκαταλάβουν την τρόικα. Εξάλλου, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος στην επερχόμενη διαπραγμάτευση θα επικαλεστούν μια σειρά από επιχειρήματα, με βάση τα οποία θα επιχειρήσουν να κλείσουν τη σχετική συζήτηση. Ότι δηλαδή:

# Οι κοινοβουλευτικές ομάδες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν.

# Θα πυροδοτηθεί νέος κύκλος απεργιακών κινητοποιήσεων.

# Θα ενισχυθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή.

# Η κυβέρνηση προωθεί τις συμφωνηθείσες διαρθρωτικές αλλαγές, ακόμη και τις πλέον επώδυνες, όπως οι απολύσεις.

Και φυσικά, το πιο σημαντικό επιχείρημα είναι ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές και λίγο πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ευρώπης ενδέχεται να ηγούνται ακραίοι σχηματισμοί. Αυτό, όπως επισημαίνουν από το Μαξίμου, είναι ο πιο σημαντικός λόγος, ώστε να βάλουν νερό στο κρασί τους οι πιστωτές, αναλογιζόμενοι το τι μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη, ειδικά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει τα όσα λέει για άμεση λήξη των μνημονίων και μονομερές κούρεμα του χρέους. Έτσι, ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί σειρά πολιτικών επιχειρημάτων, σε ανώτατο επίπεδο σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, ώστε να καταδείξει ότι δεν είναι δυνατή η συζήτηση και πολύ περισσότερο η συμφωνία με την τρόικα για νέα δημοσιονομικά μέτρα την περίοδο 2015-2016.

Η αμυντική βιομηχανία

Μία πρόγευση για το τι θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι και το μπλόκο που επιδιώκουν οι τροϊκανοί στο ελληνικό σχέδιο για την εκκαθάριση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας εν λειτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το μείζον αυτό θέμα ήταν προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, η οποία ωστόσο αναβλήθηκε έπειτα από απόφαση των εκπροσώπων των δανειστών. Ένα mail ανατρέπει πλήρως τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου και το οποίο εστάλη από την τρόικα, μέσω του οποίου ζητείται να μπει εδώ και τώρα «λουκέτο» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την ΕΛΒΟ. Χαρακτηριστικό του κλίματος ήταν και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Φ. Γεννηματά, η οποία είναι υπεύθυνη για την αμυντική βιομηχανία. «Φώφη, πάμε για μάχη», ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του Αντ. Σαμαρά στην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα υπάρξει συνέχεια στο θέμα αυτό, καθώς δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε τεχνοοικονομικές συζητήσεις και αναλύσεις, ενώ σημείωσε πως πρέπει εδώ και τώρα να υπάρξει πολιτική λύση και αυτή πρέπει να αναζητούμε.

Η σχετική πρόταση για την εκκαθάριση της αμυντικής βιομηχανίας, η οποία είχε γίνει δεκτή τόσο από το υπουργείο Οικονομικών, όσο και από τον Σαμαρά, εστάλη στην τρόικα την προηγούμενη εβδομάδα. Την προηγούμενη Πέμπτη, αν και είχε προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη με την τρόικα για το θέμα αυτό, αναβλήθηκε τελικά από τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι ζήτησαν χρόνο για να επεξεργαστούν τη πρόταση. Τη Δευτέρα, εστάλη mail από την τρόικα, το οποίο αναφερόταν στις τρεις εταιρείες ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και στο οποίο σημειωνόταν πως οι προτάσεις δεν είναι ρεαλιστικές και βιώσιμες και θα πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει το κλείσιμο των επιχειρήσεων χωρίς να υπάρξουν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, σύμβουλοι επεξεργάζονται τεχνοκρατική απάντηση, ενώ η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε να γίνουν παρεμβάσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, γιατί «υπό την πίεση επόμενης δόσης αργά ή γρήγορα το θέμα θα έρθει σε αδιέξοδο».

Από την πλευρά του Μαξίμου, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέλαβε να συντονίσει τα επόμενα βήματα, καθώς η αρχική προθεσμία έληξε στις 30 Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα