Παιχνίδι εντυπώσεων για τους «ωτακουστές»

Το κουτάκι της Πανδώρας άνοιξε εσχάτως και οι (πολιτικές) έριδες ξεπήδησαν όταν απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, τις οποίες (δεν) «άκουσαν» τα «βαλιτσάκια», περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία την οποία χειρίζονται οι Ανακριτικές Αρχές, και «διέρρευσαν» στη δημοσιότητα.

Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει ανησυχίες για το «ποιοι» και «ποιους» μπορεί να «ακούνε», με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκδίδει ανακοινώσεις –τις οποίες μετά αναιρεί και εν συνεχεία τις επαναφέρει– και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να απαντά.

 

Του Αλέξανδρου Δερμέζη

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εκτός από την πολιτική αναστάτωση λόγω της σύλληψης και προφυλάκισης του αρχηγού και βουλευτών της Χρυσής Αυγής, προκάλεσε «πηγαδάκια» μεταξύ των βουλευτών από όλες τις πτέρυγες, στο εντευκτήριο και στους διαδρόμους της Βουλής. Οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και οι «διαρροές» στον Τύπο έχουν προκαλέσει μείζον ζήτημα δημοκρατίας, για το εάν γίνονται ή όχι παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και πώς αυτές καταλήγουν να δημοσιοποιούνται –διαβαθμισμένες ως απόρρητες–, με την κυβέρνηση να απορρίπτει κάθε σχετική συζήτηση και να αναφέρει ότι όσοι μιλούν δημόσια για παρακολουθήσεις και υποκλοπές θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και όσοι έχουν στοιχεία να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Όλα άρχισαν από δημοσίευμα της εφημερίδας «Real news», σύμφωνα με το οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε σε παρακολουθήσεις του τηλεφώνου του, αλλά και των τηλεφώνων βουλευτών και στελεχών του κόμματός του. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη απάντησε άμεσα: «Ζητάμε από τον κ. Τσίπρα να διαψεύσει άμεσα ότι διατύπωσε τον εξωφρενικό για ευνομούμενο Κράτος ισχυρισμό ή να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά. Σε διαφορετική περίπτωση παραμένει υπόλογος απέναντι στην Πολιτεία και τα συντεταγμένα όργανα του Κράτους, τα οποία εκ προθέσεως συκοφαντεί».

Από την Κουμουνδούρου διέψευσαν τη συγκεκριμένη φερόμενη αναφορά περί παρακολουθήσεων, για να λάβουν την απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο ότι «αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να τεθεί επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον έλεγχο της λογικής!».

Ωστόσο, τέσσερις ημέρες αργότερα, η Κουμουνδούρου επανήλθε, αφενός τονίζοντας ότι το ερώτημα «χρειάζεται μια ξεκάθαρη απάντηση και όχι ήξεις-αφήξεις και ανούσια ευφυολογήματα», και αφετέρου ζητώντας «να απαντηθεί με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, ειδάλλως η κυβέρνηση είναι πολλαπλά έκθετη».

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σήκωσε το… γάντι και απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτευτικό οίστρο και υιοθέτηση απίστευτων σεναρίων συνωμοσίας. Ειδικότερα στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου γίνεται λόγος για «συζήτηση “καφενειακού” επιπέδου που εκθέτει όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν» και ξεκαθαρίζεται ότι «ζήτημα παρακολουθήσεων πολιτικών κομμάτων από την ΕΥΠ και υποκλοπών συνομιλιών τους δεν υπάρχει».

«Αντιθέτως» –λέει η ανακοίνωση– «υπάρχουν άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου και έρευνες από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία για παράνομες ενέργειες μελών της Χρυσής Αυγής, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα».

 

Στο παιχνίδι και ο Καρατζαφέρης

Το γαϊτανάκι των «αποκαλύψεων» μπήκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΑΞΙΑ» ανέφερε ότι «οι κοριοί της ΕΥΠ δούλευαν εδώ και καιρό για να δέσουν μια υπόθεση μεταξύ ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της οργάνωσης που δρα στις Σκουριές στη Χαλκιδική. Τώρα τους χαλάει κι αυτό. Και όλη η δουλειά που έχει γίνει θα πάει στο αρχείο εκείνων που τη σχεδίαζαν».

Η αποστροφή του Γ. Καρατζαφέρη προκάλεσε τη σκωπτική απάντηση του Σίμου Κεδίκογλου («Αφού μιλάει παντού, γιατί δεν πάει και στον εισαγγελέα;» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος), αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα αναπάντητα ερωτήματα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που προκύπτουν τόσο από τις δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη για κοριούς της ΕΥΠ και την προσπάθεια εμπλοκής βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Άρη Σπηλιωτόπουλου, για τη δράση της ΕΥΠ, αναδεικνύουν ένα μείζον θέμα δημοκρατίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

 

Η ερώτηση Σπηλιωτόπουλου

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί ερώτηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου προς τον υπουργό Δημόσια Τάξης Νίκο Δένδια. Ο βουλευτής της Ν.Δ, «έκπληκτος» όπως δηλώνει από τα δημοσιεύματα «στα οποία αναφέρονται με λεπτομέρειες οι τηλεφωνικές συνομιλίες αν και υποτίθεται ότι είναι απόρρητες και μυστικές όλες οι ενέργειες της ΕΥΠ», διερωτάται πώς αυτές οι απόρρητες καταγραφές έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, ο Α. Σπηλιωτόπουλος θέτει τα εξής ερωτήματα:

1] Πότε ξεκίνησαν οι παρακολουθήσεις και αν αυτό έγινε με την άδεια εισαγγελέα; Πώς διασφαλίζεται ότι η παρακολούθηση αφορά μόνο το ποινικό κομμάτι και όχι το πολιτικό;

2] Πώς και γιατί διαρρέονται σε καθημερινή βάση στοιχεία της ΕΥΠ που άπτονται ειδικού χειρισμού και άκρας μυστικότητας σχετικά με την ανωτέρω υπόθεση;

3] Εάν δεν συμβαίνει αυτό από την Υπηρεσία, τότε γιατί δεν διαψεύδονται όλα αυτά που μαθαίνουμε καθημερινά για τους επικεφαλής των τομέων της ΕΥΠ και τα στοιχεία που έχει η ΕΥΠ για την επίμαχη υπόθεση;

4] Γιατί γίνονται χειρισμοί από την Υπηρεσία που πλήττουν τόσο το κύρος της προς τους πολίτες απομυθοποιώντας την όσο και το κύρος της χώρας διεθνώς;

5] Πώς σχετίζονται πληροφορίες που αφορούν τα σεξουαλικά ενδιαφέροντα των υπό παρακολούθηση υπόπτων με το μέρος της δικογραφίας που αφορούν τα ΜΜΕ και την ενημέρωση των πολιτών;

6] Αν έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση για τις διαρροές των απόρρητων εκθέσεων στα ΜΜΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα