ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Ορόσημο το «Πάσχα του καλοκαιριού»

Γιατί ο Δεκαπενταύγουστος θεωρείται από τους επιστήμονες ημερομηνία-"ταβάνι" για τους επιδημιολογικούς δείκτες

Μπορεί ο έντονος καύσωνας που έχει ενσκήψει στη χώρα να δικαιολογεί την έντονη εφίδρωση αλλά ο κρύος ιδρώτας που λούζει τα κυβερνητικά στελέχη δεν σχετίζεται με τα σαραντάρια του καιρού. Προκαλείται από την αγωνία για τα νούμερα που δεν αποκλείεται να δείξει τις επόμενες ημέρες το θερμόμετρο της πανδημίας.

Βάσει του επικαιροποιημένου επιδημιολογικού χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η χώρα στο μεγαλύτερο μέρος της έχει «βαφτεί»… πορτοκαλοκόκκινη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασία και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλίας, χτύπησε το καμπανάκι της υγειονομικής επικινδυνότητας 2 +6 νησιών (Μύκονος, Ίος, αλλά και Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρος και Ρόδος) κι όλα αυτά πριν έρθει ο Δεκαπενταύγουστος.

Η χρονική αναφορά στο αποκαλούμενο Πάσχα του καλοκαιριού δεν είναι τυχαία καθώς τότε περιμένουν οι επιστήμονες να δουν την κορύφωση κρουσμάτων διασωληνώσεων και θανάτων. Αιτίες ο δείκτης θετικότητας που τοπικά βρίσκεται σε όρια συναγερμού, ο συγχρωτισμός που θα αυξηθεί στις παραθεριστικές περιοχές της χώρας από τα κύματα των αδειούχων του Αυγούστου (αρχής γενομένης από αυτό το Σαββατοκύριακο), αλλά και η επιβράδυνση και λόγω διακοπών των εμβολιαστικών ρυθμών εκτιμάται ότι θα «δώσουν» επαυξημένους επιδημιολογικούς δείκτες το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Τα καλά νέα είναι ότι έστω κι έτσι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει υπερβολική πίεση. Τα κακά; Ότι κάθε περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού φέρνει πιο κοντά την ανάγκη για τοπικά lockdown με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την «υγεία» της πραγματικής οικονομίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα