Έρχονται νέα μέτρα για την οπαδική βία από την κυβέρνηση

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από την κυβέρνηση την άμεση λήψη σκληρότερων μέτρων κατά της οπαδικής βίας

Μετά από τα επεισόδια της Δευτέρας, η Ελλάδα θρηνεί ακόμα ένα θύμα της οπαδικής βίας, τον 29χρονο φίλαθλο της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καλείται για ακόμα μια φορά, μετά την δολοφονία Καμπανού, να διερευνήσει όσα έγιναν και να αποδώσει ευθύνες σε όλα τα επίπεδα, την ώρα που αρκετοί είναι εκείνοι που ζητούν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την εξάλειψη της οπαδικής βίας.

Από την άλλη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προέβη την Τρίτη στην καρατόμηση επτά αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και στην έναρξη έρευνας προκειμένου να εντοπιστεί ο τρόπος που μία μεγάλη ομάδα χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, κατάφερε να φτάσει στη Νέα Φιλαδέλφεια, παρά την απαγόρευση της UEFA και τις αλλεπάλληλες αναφορές περί προσπάθειας εισόδου στην Ελλάδα με στοιχεία για τον τρόπο – τη διαδρομή – ακόμα και τις πινακίδες του βαν που χρησιμοποιούσαν.

«Δεν έχουμε καταφέρει να νικήσουμε την οπαδική βία»

Πέρα από τα ανωτέρω μέτρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι «πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία».

«Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία. Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή, πιο συστηματικά και πιο εντατικά. Αλλά, προφανώς, χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα, σε κάθε επίπεδο: αθλητικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό, πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό.

Είναι η ώρα της συνεργασίας και της προσπάθειας, όχι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης που δεν προσφέρουν τίποτα: δεν αποκαλύπτουν, δεν δίνουν λύσεις, αλλά περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα. Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.»

Έρχονται νέα αυστηρότερα μέτρα για την οπαδική βία

Πέραν των ευθυνών που ερευνούνται, ο Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε την λήψη μέτρων για το τέλος της βίας γύρω από τον αθλητισμό. Από ότι φαίνεται, η κυβέρνηση θέλει να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο με τελικό στόχο την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Αν και ελήφθησαν κάποια μέτρα μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ο πρωθυπουργός φαίνεται να λαμβάνει εισηγήσεις για την λήψη ακόμη πιο δραστικών και σκληρών μέτρων για την τιμωρία των δραστών των πράξεων αυτών.

Μία από τις εισηγήσεις είναι και να μπει «λουκέτο» στους συνδέσμους οπαδών ή να ξηλωθούν όσοι δεν έχουν τηρήσει το νόμο. Το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος τις επόμενες μέρες με στόχο να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα μηδενικής ανοχής στην οπαδική βία.

Τα μέτρα που ελήφθησαν μετά την δολοφονία του Καμπανού

Πριν από ένα χρόνο και μετά την δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στην Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την:

  • Αυστηροποίηση των ποινών για τα εγκλήματα οπαδικής βίας (από έξι μήνες έως 5 έτη το πλαίσιο ποινής)
  • Ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους θα έχουν καλυμμένο το πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων
  • Απαγόρευση της αναστολής εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας
  • Εκδίκαση κατά προτεραιότητα των υποθέσεων οπαδικής βίας
  • «Λουκέτο» σε όλους τους συνδέσμους οπαδών για περιορισμένο χρονικό διάστημα
  • Δημιουργία «Ψηφιακού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων»
  • Απαγόρευση της διάθεσης μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των οργανωμένων οπαδών

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους χούλιγκαν

Την ίδια ώρα, αμείωτη είναι οργή για τη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου κροάτες χούλιγκαν (με τη συνέργεια και Ελλήνων οπαδών, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ), έδρασαν ανενόχλητοι, χτυπώντας αδιακρίτως και σκοτώνοντας τον 29χρονο Μιχάλη.

Η ΕΛ.ΑΣ, στην οποία πολλοί καταλογίζουν εγκληματική αδράνεια, δείχνει να «ξύπνησε» κατόπιν εορτής, και έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δολοφόνου του 29χρονου, στήνοντας μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ με δεδομένο ότι διαφεύγουν τουλάχιστον 50 «πρωταγωνιστές ή συμμετέχοντες» στα επεισόδια η Αστυνομία έχει στήσει μπλόκα σε εθνικές οδούς και τα σύνορα. Έρευνες πραγματοποιούνται ακόμη σε σπίτια, ξενοδοχεία και καταλύματα AIRBNB στο Λεκανοπέδιο.

Αμείλικτα ερωτήματα

Τα ερωτήματα ωστόσο είναι αμείλικτα. Κυριότερο το πώς είναι δυνατόν πάνω από 150 χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ να διέσχισαν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα από την Κροατία μέχρι την Αθήνα ανενόχλητοι.

Τα βίντεο που δείχνουν τους Κροάτες να μπαίνουν στον ΗΣΑΠ κρατώντας καδρόνια και άλλα αντικείμενα και φορώντας κουκούλες επιβεβαιώνουν ότι οι ακροδεξιοί οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, «Bad Blue Boys» όπως ονομάζονται, ήρθαν αποφασισμένοι και δεν τους σταμάτησε κανείς.

Μάλιστα, το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές, όπως αποκάλυψε το in, είχαν εδώ και τουλάχιστον τρεις μέρες ενημερωθεί για το κομβόι των 150-200 Κροατών χούλιγκαν, αναδεικνύει τα τεράστια λάθη των ελληνικών αστυνομικών υπηρεσιών.

Στο επιχειρησιακό κομμάτι τρία είναι τα κρίσιμα χρονικά σημεία για τα οποία ελέγχεται η ΕΛ.ΑΣ.: η είσοδος των Κροατών στη χώρα μας, η διαδρομή τους προς την Αθήνα και η συνάντησή τους με τους Έλληνες συνεργούς τους, που ολοκληρώθηκε με την πορεία προς το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και την επίθεσή τους στους οπαδούς της ΑΕΚ, αλλά και σε ανυποψίαστους πολίτες.

Το DNA θα «δείξει» τον δράστη

Ο δράστης της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα, με πηγές της Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ωστόσο να υποστηρίζουν ότι βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες, οι οποίοι οδηγούνται στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να γίνει λήψη DNA, καθώς στο θύμα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε γενετικό υλικό του ενόχου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα