ΠΑΟΚ: Άλλος για… πώληση, Ιβάν;

Ο Ιβάν έπιασε 13άρι και πήρε 63 εκατ. ευρώ, αλλά ο κόσμος βράζει καθώς Τζόλης, Πέλκας, Γιαννούλης, Κουλούρης, Πρίγιοβιτς δεν ήλθαν ξανά. Η «Θύρα 4» στοχεύει πλέον ευθέως τον Ιβάν Σαββίδη και τη χρυσοπληρωμένη κουστωδία που εμπιστεύεται

Του Νίκου Συνοδινού

 

Η πώληση του Χρήστου Τζόλη στη Νόριτς αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα της οργής των οπαδών του ΠΑΟΚ για τον Ιβάν Σαββίδη. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ μέχρι πριν από λίγους μήνες βρισκόταν στο απυρόβλητο των οργανωμένων φίλων του «δικέφαλου του βορρά» και κυρίως της ισχυρής «Θύρας 4». Η κατάσταση πλέον έχει αλλάξει, καθώς οι φίλοι του ΠΑΟΚ, γνωρίζοντας την οικονομική ευχέρεια του Ιβάν Σαββίδη, βλέπουν πως δεν γίνονται οι απαραίτητες μεταγραφικές κινήσεις, ώστε η ομάδα τους να είναι ανταγωνιστική του Ολυμπιακού και να διαγράψει σημαντική ευρωπαϊκή πορεία.

Ήταν το κλίμα στραβό, απομακρύνθηκε και ο… αγαπημένος της κερκίδας Πάμπλο Γκαρσία, με αποτέλεσμα οι οπαδοί του ΠΑΟΚ να περιμένουν τη διοίκηση στη γωνία, καθώς βλέπουν πως ο Ιβάν Σαββίδης, που παρέμενε ενάμιση χρόνο στη Ρωσία λόγω κορωνοϊού, κάνει απανωτά λάθη που στοιχίζουν. Παράλληλα, εμπιστεύεται πρόσωπα που κυρίως θέλουν να διασφαλίσουν την παραμονή τους στον σύλλογο, προκειμένου να συνεχίσουν να εισπράττουν, παρά να γίνονται οι κινήσεις που θα περιορίσει τη δράση τους, αλλά θα ενισχύσουν την ομάδα.

Ο Τζόλης ακολούθησε τους Πέλκα, Γιαννούλη, Κουλούρη, Λημνιό, Έλληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να είναι σήμερα οι σημαίες του ΠΑΟΚ. Ωστόσο, αυτοί με αρκετούς ακόμη ξένους που πωλήθηκαν, έφεραν στα ταμεία σχεδόν 63 εκατ. ευρώ. Οι αντικαταστάτες τους αναμφίβολα δεν ήταν ανάλογης αξίας, κάτι που έχει εξοργίσει τους φίλους του ΠΑΟΚ.

Σε διάστημα δυο μηνών η «Θύρα 4» εξέδωσε δύο ανακοινώσεις, που στόχο είχαν ευθέως τον Ιβάν Σαββίδη. Μάλιστα, οι ανακοινώσεις αυτές ήλθαν μετά από επιτυχίες του ΠΑΟΚ. Ωστόσο, κάτι που βλέπει όλη η φίλαθλη Ελλάδα ήταν ανέφικτο να μην το δουν και οι οπαδοί των Θεσσαλονικέων.

Ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στα play offs του Conferance League, όμως η «Θύρα 4» χτύπησε… καμπανάκια ενόψει της συνέχειας της σεζόν, εντός και εκτός συνόρων, και ζητάει άμεσα αλλαγές από τη διοίκηση.

Ανακοίνωση-φωτιά της θύρας 4

για Σαββίδη και κουστωδία

 

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι:

«Το –ήδη από τον περασμένο χρόνο– ελλιπές ρόστερ είναι ακόμα άδειο, βασικές ανανεώσεις δεν έχουν γίνει και οι μεγάλοι σε μ.ο. ηλικίας παίκτες γίνονται κατά ένα χρόνο μεγαλύτεροι. Υπό αυτές τις συνθήκες (ελπίζουμε τα πράγματα να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες δραστικά) είναι ανώφελο να μιλάμε για τίτλους και διακρίσεις. Καλό θα είναι η διοίκηση να μιλήσει ειλικρινά στον κόσμο, καθώς η ομάδα μοιάζει παρατημένη. 

»Ενημερώνουμε, όμως, πως στην απευχόμενη περίπτωση αποτυχίας, φέτος υπεύθυνοι δεν θα είναι ούτε οι ποδοσφαιριστές, ούτε ο προπονητής, ούτε η κακιά μας η τύχη. Αλλάξτε ρότα όσο είναι καιρός».

Οι αλλαγές που ζητούσαν οι φίλαθλοι δεν έγιναν. Μάλιστα είδαν τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον Άρη να ενισχύονται σοβαρά μετά το «κατηγορώ» τους στη διοίκηση του Ιβάν Σαββίδη, στοιχείο το οποίο δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα, που θα επιβαρυνθεί αν τα αποτελέσματα του ΠΑΟΚ δεν είναι τα επιθυμητά.

Στις 5 Ιουνίου κι ενώ είχε προηγηθεί η κατάκτηση του Κυπέλλου απ’ την αρμάδα του Πάμπλο Γκαρσία απέναντι στον Ολυμπιακό, οι συνδεσμίτες του ΠΑΟΚ φώναξαν δυνατά, ν’ ακουστούν μέχρι το Ροστόφ. Έδειξαν μάλιστα τους υπεύθυνους της κατάστασης που είχαν οδηγήσει τον «δικέφαλο του βορρά» 26 βαθμούς πίσω από τους πρωταθλητές.

«Ποτέ δεν ήμασταν κράχτες, ποτέ δεν θα γίνουμε γλείφτες ούτε ευκαιριακοί χειροκροτητές. Οφείλουμε να βλέπουμε τον Π.Α.Ο.Κ σοβαρά, ως το πιο αγαπημένο κομμάτι της ζωής μας, έτσι κάναμε πάντα και έτσι συνεχίζουμε. 

»Πέρυσι τέτοιο καιρό, πάρθηκε απόφαση για συνέχιση της συνεργασίας με τον προηγούμενο προπονητή, χωρίς αυτός εν τέλει να στηριχθεί μεταγραφικά ή επικοινωνιακά. Η ομάδα κόντεψε να κάνει την υπέρβαση στην ευρωπαϊκή της πορεία το καλοκαίρι, αλλά έχασε την ευκαιρία για ιστορική είσοδο στους ομίλους καθώς έγιναν αργοπορημένες και σε μεγάλο βαθμό αποτυχημένες μεταγραφές. Πουλήθηκαν παίκτες σε χαμηλή τιμή ξεκάθαρα λόγω κακού προγραμματισμού και διαχείρισης και αγοράστηκαν άλλοι σε υψηλότερη χωρίς να δικαιολογήσουν τα χρήματα που δόθηκαν (Πέλκας-Μουργκ, Άκπομ-Τσόλακ). Η ομάδα πήγε γυμνή σε κάποιες θέσεις στα παιχνίδια με την Κράσνονταρ, και αυτό ακριβώς πλήρωσε. Αναστάτωση επίσης προκλήθηκε στην ομάδα με τα “μένω-φεύγω” των Μάτος και Βιεϊρίνια, που σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στις διοικητικές ελλείψεις (στην έλλειψη δηλαδή ανθρώπου ή ανθρώπων που να μπορούν να βγουν μπροστά και να λύσουν τέτοια θέματα, αρκεί βέβαια να τους δοθεί η δύναμη και οι αρμοδιότητες από την ιδιοκτησία)».

 

Αλλαγή προπονητή για… οικονομικούς λόγους 

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ χτύπησε εκεί που έπρεπε, έδειξε το πρόβλημα, αλλά τον αγνόησαν. Γιατί είδε πως οι αλλαγές ακόμη και στην τεχνική ηγεσία είχαν γίνει για οικονομικούς λόγους, ενώ στη συνέχεια κάποιοι ροκάνιζαν την καρέκλα του Πάμπλο Γκαρσία.

Η «Θύρα 4» παρατηρούσε:

«Ο προηγούμενος Τεχνικός Διευθυντής περισσότερο είχε το ρόλο βομβιστή αυτοκτονίας, καθώς ο σκοπός του ήταν να ξεφορτωθεί συμβόλαια ή να πουλήσει όπως όπως όσους παίκτες μπορούσε και όχι να λύσει τα θέματα που προαναφέρθηκαν. Τελικό αποτέλεσμα η αποδυνάμωση του ρόστερ και το χτίσιμο σε λάθος βάσεις. Ο Φερέιρα στη συνέχεια έφυγε επειδή έτυχε να του γίνει μία πρόταση. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνέχιζε, μπορεί και μέχρι σήμερα. Έγινε δηλαδή αλλαγή προπονητή για λόγους οικονομικούς και όχι αγωνιστικούς. Στο ίδιο ακριβώς μοτίβο, ο Γκαρσία δεν στηρίχθηκε καθόλου το Γενάρη με τους παίκτες που ζήτησε. Δεν στηρίχθηκε επιπλέον ούτε επικοινωνιακά αλλά ούτε και διοικητικά. Είναι προφανές ότι κάποιοι στα γραφεία και στη διοίκηση δεν είχαν καλές σχέσεις μαζί του. Παρόλα αυτά πήρε το κύπελλο και η επιτυχία αυτή οφείλεται κυρίως στον ίδιο και στους ποδοσφαιριστές του που έκανε και πάλι οικογένεια και κατάφερε να κερδίσει με τη δουλειά και την προσωπικότητά του».

 

Γκαγκάτσης, Κυριάκος και κάποιος… Παντελής 

Οι Συνδεσμίτες του ΠΑΟΚ έκαναν διαπιστώσεις, έριξαν το ανάθεμα, αλλά κυρίως μίλησαν με ονόματα γι’ αυτούς που έφεραν την ομάδα τους σε αυτή την κατάσταση.

«Όλα τα παραπάνω αποτελούν για εμάς ξεκάθαρα δείγματα έλλειψης σχεδιασμού και προγραμματισμού. Ο Π.Α.Ο.Κ αποδεικνύει και στις επιτυχίες και στις αποτυχίες ότι είναι ένας σχετικά προβληματικός οργανισμός. Πλέον είναι σίγουρο ότι αυτό αποτελεί ευθύνη τόσο του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ όσο και των υψηλόβαθμων στελεχών της. Η μπερδεμένη σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε ιδιοκτησία, διοικητικά και αθλητικά στελέχη, δημοσιογράφους και μάνατζερ οδηγεί σε πράξεις πανικού και επαναλαμβανόμενα λάθη. Υπεύθυνος για τις επιλογές στελεχών (όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν) είναι ο ιδιοκτήτης και αυτός κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Εμείς ως οπαδοί δεν έχουμε αρμοδιότητα να επιβάλουμε ποιους θα διώξει ούτε να προτείνουμε φυσικά ποιους θα πάρει τόσο στο αγωνιστικό όσο και στο διοικητικό – λειτουργικό κομμάτι. Δεν γίνεται όμως να μην επισημάνουμε ότι μετά τον μεγαλομέτοχο αυτοί που έχουν την ευθύνη σε διοικητικό επίπεδο και εννοείται σε επίπεδο λειτουργίας των γραφείων είναι τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ: ο Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, ο Κυριάκος Κυριάκος, η Μαρία Γκοντζάρεβα και κάποιος Παντελής αγνώστων λοιπών στοιχείων και αρμοδιοτήτων».

 

Γεμίζει το ταμείο 

Με μια απλή πρόσθεση τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ, μαζί με τα χρήματα της τελευταίας πώλησης του Χρήστου Τζόλη, θα έχει βάλει στα ταμεία του παραπάνω από 62.000.000 ευρώ.

Στη σχετική λίστα παραθέτουμε τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών που αφορούν επταψήφιο τουλάχιστον νούμερο. Με το βασικό 13άρι των πωλήσεων ο Ιβάν Σαββίδης έβαλε ένα πολύ σημαντικό ποσό στο ταμείο του «δικέφαλου του βορρά». Το ερώτημα είναι όχι μόνο αν δαπανήθηκαν αντίστοιχα μεγάλα ποσά, αλλά αν αυτά δόθηκαν σε παίκτες που άξιζαν τα λεφτά τους και όχι σε… παλτά ή σε μεταγραφές απ’ τις οποίες ωφελήθηκαν άλλοι και όχι ο ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά οι τελευταίες πωλήσεις του Ιβάν

  1. Χρήστος Τζόλης 11.000.000 + 2.000.000 ευρώ
  2. Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς 10.000.000 ευρώ
  3. Δημήτρης Γιαννούλης 8.500.000 ευρώ
  4. Λούκας Πέρεθ 1.500.000 + 6.000.000 ευρώ
  5. Γκάρι Ροντρίγκες 3.500.000 + 1.800.000 ευρώ
  6. Ρόμπερτ Μακ 3.500.000 ευρώ
  7. Ευθύμης Κουλούρης 3.500.000 ευρώ
  8. Δημήτρης Λημνιός 3.000.000 ευρώ
  9. Γκόικο Τσίμιροτ 2.500.000 ευρώ
  10. Τσούμπα Άκπομ 1.800.000 ευρώ
  11. Δημήτρης Πέλκας 1.600.000 ευρώ
  12. Κριστιάν Νομπόα 1.500.000 ευρώ
  13. Ρόμπιν Όλσεν 700.000+2.300.000 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: 62.700.000 ευρώ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα