Πάπας Φραγκίσκος: «Χωρίς την Ελλάδα, ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα»

Οι προσφωνήσεις του Πάπα και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Το έργο του Πάπα Φραγκίσκου εξήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελαροπούλου κατά τη διάρκεια της προσφώνησής της στο Προεδρικό Μέγαρο.
ΠτΔ για Πάπα Φραγκίσκο

«Η ανιδιοτελής προσφορά στους άτυχους και αδικημένους χαρακτηρίζουν το πολύτιμο έργο σας» τόνισε, η κ. Σακελλαροπούλου απευθυνόμενη στον Πάπα Φραγκίσκο ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στην Αθήνα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ακόμη ότι η πανδημία κατέδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε τονίζοντας ότι καθίσταται αναγκαία η αρωγή μεταξύ των κρατών.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε με θερμά λόγια για τις πρωτοβουλίες αλλά και την ευαισθησία που δείχνει ο Πάπας Φραγκίσκος τόσο για το προσφυγικό όσο και για την κλιματική κρίση.

Μιλώντας για την πανδημία, είπε πως η υγειονομική κρίση συνιστά μία άσκηση ευθύνης ειδικά μέσα από καθημερινές συμπεριφορές στήριξης των συνανθρώπων μας.

 Η ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος βρίσκεται στην Ελλάδα και απηύθυνε την ομιλία του από το Προεδρικό Μέγαρο. Ξεκινώντας την ομιλία του έκανε αναφορά στην ελληνική παράδοση και στα διαχρονικά και πανανθρώπινα μηνύματα που εκπέμπονται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την χριστιανική παράδοση.

«Στην Αθήνα ο άνθρωπος αντιλήφθηκε ότι είναι ένα πολιτικό ον, εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία» ανέφερε «και στη συνέχεια έβαλε τα θεμέλια για να χτιστεί ένα κοινό σπίτι, η Ευρώπη»

Σήμερα ωστόσο η δημοκρατία υποχωρεί παγκόσμια ανέφερε και σημείωσε ότι μία από τις αιτίες είναι η απόσταση των ανθρώπων από τους θεσμούς, ο φόβος της απώλειας της ταυτότητας.

Η κατεύθυνση που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι η ενίσχυση των ευάλωτων. Χρειάζεται να προχωρήσουμε μπροστά προς την κοινωνική ισότητα. Τα βήματα που πρέπει να διανύσουμε είναι από την ιδεοληψία στη συμμετοχή. Θα ήθελα να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να προστατεύσουν τους πιο αδύναμους, επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική αλλαγή, στην πανδημία, στην εκτεταμένη φτώχεια αλλά και στη μετανάστευση, φαινόμενα που χρειάζεται να συνεργαστούμε για να τα αντιμετωπίσουμε

«Να τεθούν οι κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα, είναι η αναγκαιότητα της εποχής» ανέφερε.

Το προσφυγικό είναι η σύγχρονη Οδύσσεια

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο προσφυγικό ζήτημα, αποκαλώντας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αδερφούς μας και κάλεσε την Ευρώπη να τους αντιμετωπίσει ως τέτοιους. Όπως είπε η Ευρώπη πλέον έχει χωριστεί σε Βορά και Νότο

Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει ανοίξει χάσματα μεταξύ του Νότου και του Βορά. Θα ήθελα να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να προστατεύσουν τους πιο αδύναμους. Περισσότερο από ένα εμπόδιο για το παρόν συνιστά μια εγγύηση για το μέλλον. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές μιας σύγχρονης Οδύσσειας. Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη είναι εγγύηση ότι θα προχωρήσουμε.

Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας ενώνει με τους άλλους. Η ελιά – που καίγεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής- μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης και προστασίας του περιβάλλοντος. Ελπίζω όπως είπε ότι οι δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή δεν θα περιοριστούν σε μια προσποιητή δέσμευση.

Η πρόκληση της πανδημίας

Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη αντιξοότητα. Όπως είπε, στην περίπτωση της Ελλάδα, αποτελεί επίσης μία πρόκληση που συνεπάγεται κατάλληλες δράσεις, αναφερόμενος στις εκστρατείες για τον εμβολιασμό και στις θυσίες των πολιτών, όπως ανέφερε.

Όπως τα ελαιόδεντρα προηγούνται της ύπαρξης του Χριστού, με την αιωνόβια ιστορία της έτσι και η Ελλάδα μπορεί να οριστεί ως η μνήμη της Ευρώπης.

«Ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα» έκλεισε την ομιλία του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα