Παράπλευρες απώλειες από τις διπλές κάλπες

Παράπλευρες απώλειες για το πολιτικό δυναμικό της χώρας φαίνεται πως έχει η ειλημμένη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να στήσει διπλές κάλπες το φθινόπωρο του 2019. Μάλιστα, η αποκάλυψη πως μαζί με τις αυτοδιοικητικές θα γίνουν και οι εθνικές εκλογές ήρθε να αναστατώσει τους εν ενεργεία βουλευτές, οι οποίοι γίνονται πλέον εύκολοι στόχοι στις περιφέρειές τους. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον προσβλέπουν σε πολιτικό ατύχημα, ώστε να επισπευστούν οι εθνικές εκλογές.

Του Θεοδόση Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός το ξεκαθάρισε και ο υπουργός Εσωτερικών είναι έτοιμος να υλοποιήσει την απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα για διπλές κάλπες στις 13 Οκτωβρίου 2019. Επί της ουσίας, το Μέγαρο Μαξίμου εγκαινίασε την μακρά προεκλογική περίοδο υπό τον φόβο ότι θα συμβεί κάποιο ατύχημα το οποίο θα τους προλάβει στο ΣΥΡΙΖΑ απροετοίμαστους. Πλέον όμως είναι πολλοί εκείνοι οι βουλευτές οι οποίοι προσβλέπουν σε αυτό το ατύχημα για να γλιτώσουν τα χειρότερα, έστω και αν αυτό σημαίνει μια ήττα για το κυβερνών κόμμα.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η σχετική πρωθυπουργική πρόθεση, όπως αποκαλύφθηκε, έγινε γνωστή στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο 21 Απριλίου και από τη στιγμή εκείνη τα γραφεία των υποψηφίων έχουν… πάρει φωτιά.

Δύο είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται: Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση την κυβερνητική πρόθεση της απλής αναλογικής που… ευαγγελίζεται ο νόμος «Κλεισθένης 1», ο οποίος βέβαια δόθηκε για δημόσια διαβούλευση μόλις πριν από λίγες ημέρες και παρά τις αντιδράσεις των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κυβέρνηση εμφανίζονται αποφασισμένοι να το πάνε μέχρι τέλους.

Εφόσον οι εθνικές εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα από τις αυτοδιοικητικές, η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει τη δυνατότητα να καταργήσει την απλή αναλογική, εάν βέβαια καταφέρει να είναι πρώτο κόμμα και είτε μόνη της είτε με τη συνεργασία άλλων κομμάτων σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που είναι και δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έτσι βέβαια «ξεκαθαρίζει» το τοπίο τού πώς πρέπει να κινηθούν οι αυτοδιοικητικοί υποψήφιοι τόσο στις περιφέρειες όσο και στους δήμους.

Το δεύτερο πρόβλημα έχουν να το αντιμετωπίσουν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων και των νυν εκλεγμένων, και είναι οι ισορροπίες που θα πρέπει να κρατήσουν με τους υποψηφίους δημάρχους και δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, αφού είναι περισσότερο από σαφές ότι θα υπάρξει μια… ανταλλαγή.

 

Όμηροι…

Πολύ απλά, δηλαδή, οι υποψήφιοι βουλευτές θα είναι ουσιαστικά όμηροι των υποψηφίων δημάρχων, αφού η σταυροδοσία τους (των υποψηφίων βουλευτών) θα εξαρτάται άμεσα από τη στήριξη που θα παρέχουν στους υποψήφιους αυτοδιοικητικούς άρχοντες.

Και μάλιστα η σχέση που θα δημιουργηθεί δεν μοιάζει αμφίδρομη, αφού την ουσιαστική παρέμβαση στις τοπικές κοινωνίες δεν την έχουν οι υποψήφιοι βουλευτές, αλλά οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές δίνει το… δικαίωμα και σε υποψηφίους δημάρχους που δεν τρέφουν αυταπάτες ότι θα εκλεγούν να αποτελέσουν αποφασιστικούς παράγοντες για τη δημιουργία δημοτικής πλειοψηφίας που θα στηρίξει τον δήμαρχο που θα εκλεγεί (με ό,τι είναι δυνατόν να σημαίνει αυτό σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι), γίνεται σαφές ότι κάθε ψήφος έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Εάν, για παράδειγμα, ένας υποψήφιος δήμαρχος ζητήσει τη στήριξη κάποιου υποψήφιου βουλευτή και αυτή δεν του παρασχεθεί, οι σταυροί που θα μπορούσε ο πρώτος να… διοχετεύσει στον δεύτερο θα εξανεμισθούν. Και εάν αυτό παρατηρηθεί σε πολλούς δήμους, ο χαμένος δεν θα είναι άλλος από τον υποψήφιο βουλευτή!

 

Ελπίζουν σε… ατύχημα!

Η ελπίδα λοιπόν των υποψηφίων βουλευτών είναι να μην… ευδοκιμήσει η πρωθυπουργική πρόθεση για παράλληλη διεξαγωγή εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου 2019, αλλά οι βουλευτικές εκλογές να προηγηθούν των δημοτικών – περιφερειακών, κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν έχει αποκλειστεί οριστικά.

Μέχρι όμως να ξεκαθαρίσει το τοπίο αυτό, οι βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές θα ζουν με τον εφιάλτη τής υποχρεωτικά καλής σχέσης με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες των τοπικών κοινωνιών!

Πάντως ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του τις πληροφορίες σημειώνοντας πως «οι εθνικές εκλογές έχουν δεδομένη ημερομηνία, πρέπει να γίνουν στην ώρα τους και η ώρα τους είναι με την συμπλήρωση της τετραετίας. Αυτό συμφέρει τη χώρα και την κοινωνία».

«Άρα ενδεχομένως να κουμπώσει με την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου του 2019», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι οριστική ημερομηνία για τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών είναι η δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές, διότι κάτι τέτοιο νοθεύει το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών» (σ.σ. πώς άραγε αυτό δεν συμβαίνει με τις εθνικές; Λογικές υπερβάσεις από τον υπουργό).

 

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΜΗΡΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ,
ΑΦΟΥ Η ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΣΧΟΥΝ
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα