Παράταση lockdown «βλέπουν» οι λοιμωξιολόγοι – «Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να μιλά για άρση»

Για παράταση του lockdownμιλούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς η κατάσταση δεν έχει ακόμα εξομαλυνθεί και ακόμα υπάρχει πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τόσο ο Χαράλαμπος Γώγος όσο και ο Νίκος Καπραβέλος αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά -τουλάχιστον- μία εβδομάδα στην Αττική.

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, ο RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ωστόσο, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, κυρίως στις ΜΕΘ, θα καθυστερήσει λίγο ακόμα. «Δυστυχώς υπάρχει ακόμα η πίεση. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για ν’ ανοίξουν καινούριες κλίνες COVID, κυρίως ΜΕΘ, και θα λειτουργήσουν αν χρειαστεί» ανέφερε ο κ. Γώγος.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα» εξήγησε ο καθηγητής.

Παρόλα αυτά ο κ. Γώγος σημείωσε ότι το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείου, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, ανέφερε ότι «προχωρούν πιο γρήγορα και πιο μαζικά κι ελπίζουμε να έχει μια ανοσοποίηση ώστε να ανοίξουν περισσότερα πράγματα» υπογραμμίζοντας ότι ήδη η θνητότητα είναι χαμηλότερη από αυτή που υπήρχε.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτίμησε ο κ. Γώγος, αυτό ενδέχεται να είναι το τελευταίο σκληρό lockdown, συμπληρώνοντας ότι περιοριστικά μέτρα κατά καιρούς μπορεί να υπάρχουν, αλλά θα είναι σαφώς λιγότερα.

Τέλος, δήλωσε ότι το φετινό Πάσχα για τους Έλληνες θα είναι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για λειτουργία των εκκλησιών με την παρουσία πιστών.

Καπραβέλος: Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να μιλά για άρση
Για παράταση του lockdown για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα μίλησε και ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

«Ευτυχώς δεν ακολουθήσαμε την ανοσία της αγέλης, θα ήταν μια ολέθρια τακτική με εκατομμύρια νεκρούς και πολλές υλικές ζημιές» εξήγησε και πρόσθεσε πως πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως και εμείς ακολουθήσαμε την άμυνα με τα αυστηρά lockdown» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, η απόφαση για το πρώτο lockdown ελήφθη έγκαιρα και είχαμε ελάχιστες απώλειες, στο δεύτερο απαγορευτικό καθυστερήσαμε και είχαμε τραγικές απώλειες, ενώ για το τρίτο -που διανύουμε τώρα- σχολίασε «ευτυχώς έχει πολλά προληπτικά χαρακτηριστικά και μια μεγάλη αδυναμία, την κούραση του κόσμου».

Όπως εξήγησε, το σύστημα υγείας στην Αθήνα πιέζεται πολύ και τα κρούσματα είναι ανησυχητικά. «Βρισκόμαστε στην όξυνση της πανδημίας, χρειάζεται προσοχή να μην μας ξεφύγει» προειδοποίησε ο κ. Καπραβέλος.

Στο ενδεχόμενο για μια πιθανή χαλάρωση των περιορισμών, ήταν κάθετος, διευκρινίζοντας χαρακτηριστικά πως «κανένας λογικός άνθρωπος, εντατικολόγος, στο χώρο της εντατικής, δεν γίνεται να μιλά για άρση», ενώ βρισκόμαστε πολύ κοντά να δούμε το φως στο τέλος, με τον Φλεβάρη και τον Μάρτιο να είναι κρίσιμοι μήνες για την πορεία της χώρας μας.

«Είναι πολύ νωρίς να λέμε για άνοιγμα, δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε. Ζήσαμε τη σφοδρότητα, να μην γίνει και στην Αθήνα» υπογράμμισε, κρίνοντας αναγκαία την παράταση του lockdown για ακόμη μία εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα