«Πατριώτης» ο Μπαλτάκος… Του ζήτησαν ν’ αλλάξει τη φανέλα με την σβάστικα αλλά αρνήθηκε

Μπορεί η έγκριση της φανέλας να έγινε επί προεδρίας Θόδωρου Ζαγοράκη, αλλά ο Μπαλτάκος ανακάλυψε το 2023, ότι αφορούσε την επέτειο της επανάστασης του 1821 και αρνήθηκε να παίξει η εθνική με άλλη στολή τόσο με το Γιβραλτάρ, όσο και με την Λιθουανία

Του Νίκου Συνοδινού

«Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα, Να ‘τανε το 21 να ‘ρθει μια στιγμή, Να περνάω καβαλάρης στο πλατύ τ’ αλώνι και με τον Κολοκοτρώνη να ‘πινα κρασί», θα μπορούσε να τραγουδάει άνετα ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος, βλέποντας τη νέα φανέλα της εθνικής…

Αυτή που φόρεσε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα για πρώτη φορά, στις 24 Μαρτίου, παραμονή της εθνικής μας επετείου, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με το Γιβραλτάρ. Η νέα φανέλα συνοδεύτηκε με νίκη 3-0. Ωστόσο οι αντιδράσεις που υπήρξαν για την εικόνα της φανέλας, επισκίασαν την επικράτηση των διεθνών μας στον αγωνιστικό χώρο.

Οι αγκυλωτές απολήξεις στη νέα φανέλα οδήγησαν ακόμη και πολιτικά κόμματα που βρίσκονται εντός βουλής να μιλήσουν για σύμβολα των ναζί στην γαλανόλευκη. Το ΜΕΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη, εξέδωσε ανακοίνωση, δείχνοντας… ένοχο για την εικόνα της φανέλας τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο. Τι ανέφερε μεταξύ άλλων το ΜΕΡΑ 25;

«Κάγκελα, κάγκελα, κάγκελα παντού, και τα μυαλά στα κάγκελα τ’ αόρατου εχθρού…» έλεγε ο Τζίμης Πανούσης, συμπληρώνοντας πως «όλο το έθνος προσκυνά σώβρακα και φανέλες». Κι έρχεται η ΕΠΟ, υπό τον γνωστό και μη εξαιρετέο θεωρητικό της ακροδεξιάς, κο Μπαλτάκο, να βάλει σταυρό τεράστιο στη φανέλα, με αγκυλωτές απολήξεις».

ΤΟ… ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ Ο ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ

Σε μια επίδειξη ανικανότητας ο Τάκης Μπαλτάκος το… τερμάτισε. Ναι μεν διευκρίνισε πως δεν ήταν δική του η επιλογή, κάτι που είναι πραγματικότητα, όμως ανακάλυψε ότι ο σχεδιασμός της φανέλας που παρουσιάστηκε το 2023, παρέπεμπε στην επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

Τι ανέφερε η ΕΠΟ του Μπαλτάκου;

«Η φανέλα αυτή σχεδιάστηκε από τη Χορηγό εταιρεία της Ομοσπονδίας μετά από την υποβολή πρωτότυπης πρότασης από ιταλικό σχεδιαστικό οίκο. Η επιλογή της έγινε το 2021 από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ επί άλλης προεδρίας και το σχέδιο παραπέμπει στην επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης. 

Η τελική έγκριση δόθηκε από την UEFA, η οποία υποβάλλει σε λεπτομερή έλεγχο τις εγκρίσεις που δίνει σε αυτές τις περιπτώσεις».

Γεγονός είναι πως η επιλογή έγινε από τη διοίκηση του Θοδωρή Ζαγοράκη, πρώην αρχηγού της εθνικής μας ομάδας.

Το… κακό για τον πρόεδρο της ΕΠΟ, είναι πως αντί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους με πραγματικά στοιχεία, έριξε και ένα… 1821 στην ανακοίνωση για ν’ αναδείξει τον πατριωτισμό του.

Δυστυχώς για τον Τάκη Μπαλτάκο, την ίδια φανέλα έχει δώσει η NIKE σε αρκετές ομάδες με τις οποίες συνεργάζεται. Από την Αγγλική Μπέρμιγχαμ, μέχρι τη Γερμανική Μόναχο 1860. Ομάδες που βέβαια δεν παρήγγειλαν φανέλα που να παραπέμπει στην ελληνική επανάσταση. Στο πόδι οι απαντήσεις του προέδρου και σάλτσα που αποδεικνύεται πως αλλοιώνει τη… γεύση. Βέβαια μπορεί να είχε μπελάδες τη συγκεκριμένη περίοδο με τα όσα συμβαίνουν στη διαιτησία και τις περίφημες συσκέψεις με τις φούστες και τις γυναίκες. Αυτό δεν συνεπάγεται όμως πως πρέπει να τα κάνει θάλασσα παντού.
Η επιλογή του μοτίβου της εθνικής παραπέμπει για κάποιους σε ναζιστική σβάστικα. Ήθελαν να χτυπήσουν τον Μπαλτάκο και να θέσουν πολιτικό θέμα, ήθελαν να κάνουν τζάμπα διαφήμιση μέσω της εθνικής ομάδας κι έτσι φθάσαμε σε ανακοινώσεις.

Υπήρξαν ενστάσεις και απαιτήσεις για παρεμβάσεις ώστε ν’ αποσυρθεί αυτή η -αν μη τι άλλο- αμφιλεγόμενη νέα εμφάνιση της εθνικής ομάδας. Κι εδώ είναι το λάθος και η μεγάλη ευθύνη του προέδρου της ΕΠΟ. Όταν του ζητήθηκε πριν από το παιχνίδι με το Γιβραλτάρ να χρησιμοποιηθεί η προηγούμενη εμφάνιση της εθνικής, όχι μόνο απέρριψε το αίτημα απόσυρσή της, αλλά θέλοντας να δείξει πυγμή επέτρεψε να φορεθεί και στο παιχνίδι με τη Λιθουανία στην «Opap Arena». Σίγουρα πήρε τα εύσημα από τον έγκλειστο Κασιδιάρη, τον Λαγό και τ’ άλλα παιδιά της «Χρυσής Αυγής»

Οι ιδεοληπτικοί είδαν τη σκιά των ακροδεξιών καταβολών του προέδρου της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκου, που είναι γνωστό τοις πάσι ότι στο παρελθόν υπήρξε «συνομιλητής» και πρόσωπο εμπιστοσύνης της καταδικασμένης ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Αισθητικά η νέα φανέλα της εθνικής είναι τραγική. Και μόνο γι’ αυτό θα έπρεπε ν’ απορριφθεί. Αλλά πάντα υπάρχει και ένα μέρος πολιτών που βλέπει παντού σύμβολα του διαβόλου, το 666, ναζιστικά σύμβολα, μασωνικά ή οποιαδήποτε άλλα μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις και συζητήσεις.

Στην πραγματικότητα δεν είναι τελείως άστοχες οι επισημάνσεις. Μάλιστα είχαν γίνει και σε άλλες χώρες που παρουσιάστηκε η φανέλα, όπως στην Αγγλία. Από τον περασμένο Ιούλιο-οκτώ μήνες πριν δηλαδή-η Μπέρμιγχαμ πουλάει αυτές τις φανέλες με πολλούς φίλους της να έχουν αντιδράσει και να συζητούν πως παραπέμπει στη σβάστικα. Με αφορμή την εμφάνιση της φανέλας αυτής γίνονται πολλές συζητήσεις για ανάλογες φανέλες που εικονίζουν ναζιστικά σύμβολα, όπως είχε βγάλει για τη Φιορεντίνα η εταιρεία Lotto.

Οι συζητήσεις που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αφορούν την επέτειο από την ελληνική επανάσταση του 1821, καθώς δεν την είδαν… πουθενά στη φανέλα οι οπαδοί από διάφορες χώρες. Άργησε να τους ενημερώσει ο Τάκης Μπαλτάκος, να ψαχτούν τουλάχιστον.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα