Πέρασε η χρηματοδότηση αθλητικών συλλόγων από τη φορολογία τυχερών παιχνιδιών

Χρηματοδότηση από τη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών θα έχουν οι αθλητικοί σύλλογοι, καθώς σήμερα έγινε το καθοριστικό βήμα με την ψήφιση του σχετικού νόμου. Πλέον θα πρέπει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα Υπουργεία οικονομικών και αθλητισμού, για τον καθορισμό των δικαιούχων και του τρόπου κατανομής των χρημάτων.

Ήταν ένα αίτημα πολλών ετών από τις ομάδες του ποδοσφαίρου τουλάχιστον, για ποσοστό από το «Στοίχημα», όμως η κυβέρνηση προτίθεται να διευρύνει τους δικαιούχους.

Σήμερα έγινε νόμος του κράτους η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών για κλιμακωτή φορολογία στα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών, ποσοστό από τα οποία θα δοθεί σε χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων, χωρίς μέχρι στιγμής να διευκρινιστεί αν θα αφορά μόνο τις ομάδες ποδοσφαίρου που εδώ και χρόνια συμπεριλαμβάνονται στο κουπόνι του Στοιχήματος ή και άλλων αθλημάτων.

Την απόφαση θα πάρουν το υπουργείο Οικονομικών και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, όπως ανέφερε ο τελευταίος στον λογαριασμό του στο twitter.

«Ψηφίστηκε η διάταξη για κλιμακωτή φορολογία κερδών από τυχερά παίγνια & ποσοστό επ’ αυτών των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων. Με ΥΠΟΙΚ θα εκδώσουμε Κοινή Απόφαση καθορισμού δικαιούχων, τρόπων κατανομής των χρημάτων & άλλων αναγκαίων προϋποθέσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με το προηγούμενο καθεστώς, ο φόρος στα κέρδη των παικτών  ανά στήλη ανέρχονταν στο 15% για κέρδη από 100 μέχρι 500 ευρώ και σε 20% για κέρδη άνω των 500 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση, τα κέρδη θα φορολογούνται ανά δελτίο με βάση τέσσερις κλίμακες. Ο φόρος θα είναι μηδενικός για κέρδη μέχρι 100 ευρώ, 2,5% για κέρδη από 100 έως 200 ευρώ, 5% για κέρδη από 200 έως 500 ευρώ και 7,5% για κέρδη άνω των 500 ευρώ.

Σύμφωνα ωστόσο με τις αιτιάσεις των εταιρειών του κλάδου που αντέδρασαν στο νέο νόμο, “ο νέος σχεδιαζόμενος φόρος (2,5% -5% -7,5%) παικτών παρότι χαμηλότερος από τον ισχύοντα (15%-20%), προορίζεται σε μία πολύ πιο διευρυμένη βάση παικτών με την προσδοκία της περαιτέρω αύξησης των δημόσιων εσόδων, αγνοώντας πιθανά ότι παράλληλα θα προκαλέσει σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών και κατά συνέπεια των εσόδων του δημοσίου από τον φόρο του 35%”.

Ως εκ τούτου θα φανεί στην πράξη το τι θα γίνει τελικά με τα έσοδα των εταιρειών. Πάντως δεδομένο είναι πως διευρύνεται η φορολογική βάση, καθώς όποιος κερδίζει πάνω από 100 ευρώ σε ένα δελτίο θ’ αρχίσει να πληρώνει, ξεχνώντας ότι μέχρι τώρα ο φόρος επιβαλλόταν ανά στήλη και ως εκ τούτου πολλοί κερδισμένοι με δελτία όπου είχαν πολλές κερδισμένες με μικροποσά στήλες δεν είχαν απώλειες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα