Περιστέρη(ς) ψηλά στον ουρανό το κόστος των ΑΠΕ

Σκέψεις για μείωση του κόστους προσκρούουν στην αντίδραση της ΤΕΡΝΑ που ελπίζει(;) σε βοήθεια από το Μαξίμου

Είναι γνωστή η ρήση για τη «γυναίκα του Καίσαρος, που πρέπει να είναι και να φαίνεται τίμια».

Στην περίπτωση του «καίσαρα» του Μεγάρου Μαξίμου, Γιώργου Γεραπετρίτη (Νο2 στην ιεραρχία της κυβέρνησης, αφού είναι ο «εγκέφαλος» της διακυβέρνησης της χώρας μέσω του επιτελικού κράτους), πρέπει να συμπληρωθεί, πέραν της συζύγου του, και ο πεθερός του Μιχάλης Γουρζής, πρόεδρος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ, και μέλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, που ανήκει στον «πρωταθλητή» επιχειρηματία στον τομέα των Ανανεωσίμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και πρόεδρό της Γιώργο Περιστέρη.

Επειδή ο παραπάνω συσχετισμός μπορεί να ακούγεται περίεργα στους αναγνώστες μας, ας ξετυλίξουμε το κουβάρι με τις εξηγήσεις:

Προ ημερών, και συγκεκριμένα στις 18/10/20, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» –αναγράφεται αυτούσια παραπλεύρως–, ο υπουργός Ενέργειας  Κωστής Χατζηδάκης δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να επιληφθεί στο πρόβλημα που υπάρχει στο κόστος της τρέχουσας τιμής ενέργειας ανά ΜWh, που ανέρχεται σε €40/ΜWh περίπου, όταν στην αιολική ενέργεια η μέση τιμή είναι περίπου 84,7 ευρώ/ΜWh και στα Φωτοβολταϊκά, η μέση τιμή 260 ευρώ/MWh, σύμφωνα με πίνακα του διαχειριστή ΑΠΕ και εγγυήσεων προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης άφησε να εννοηθεί ότι μετά από διάλογο με τις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στις ΑΠΕ, θα βρεθεί μια αποδεκτή λύση ώστε να μειωθούν οι τιμές ανά κιλοβατώρα της ενέργειας που προέρχεται από αυτές.

Η τοποθέτηση αυτή του Κ. Χατζηδάκη σήμανε συναγερμό στο «στρατόπεδο» των ΑΠΕ, όπου όπως προείπαμε κυριαρχική θέση κατέχει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 585,9 MW (15,1%).

Παραθέτουμε τους επιχειρηματικούς Ομίλους που κατατάσσονται στο Το5:

  • η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 585,9 MW (15,1%)
  • ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 482,3 MW (12,4%)
  • η ENEL Green Power (Ιταλία) με 353,7 MW (9,1%)
  • η EREN (Γαλλία)  με 282,9 MW (7,3%) και
  • η Iberdrola Rokas (Ισπανία) με 270,9 MW (7%)

Ανησυχία των ΑΠΕ μέσω των media

Σχεδόν αμέσως άρχισαν σε συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου να αναγράφονται «ειδήσεις» περί μετακίνησης του υπουργού Ενέργειας στο υπουργείο Παιδείας ή στο υπουργείο Ανάπτυξης, και διάφορες άλλες «έγκυρες» πληροφορίες ότι αντιδρά το Μαξίμου σε μία πιθανή εμπλοκή-ένταση με τους μεγαλοεπιχειρηματίες που ενεργοποιούνται σε επιχειρήσεις ΑΠΕ.

Όπως προαναφέραμε, την πρώτη θέση στον τομέα των ΑΠΕ κατέχει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του κ. Περιστέρη.

Ο Γιώργος Περιστέρης διακρίνεται ιδιαίτερα για τις επιχειρηματικές του περγαμηνές, ιδίως την τελευταία 5ετία, καθώς επίσης και για τις καλές σχέσεις του επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περίοδο που κατάφερε να εκδοθούν όλες οι απαιτούμενες κρατικές αδειοδοτήσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όταν άλλες ομοίου περιεχομένου αιτήσεις περιέργως καθυστερούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με την άνοδο της Ν.Δ. στη διακυβέρνηση της χώρας, είδε προς μεγάλη του τέρψη τον Γιώργο Γεραπετρίτη –ο οποίος είναι γαμβρός του Μιχάλη Γουρζή, προέδρου του Ομίλου του,–  να βρίσκεται στα υψηλότερα κλιμάκια της εξουσίας.

Παράλληλα, είδε και την από ετών προσληφθείσα ως δικηγόρο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κόρη του Μιχ. Γουρζή και σύζυγο του Γ. Γεραπετρίτη, κα Αλεξάνδρα Γουρζή, να έχει διαγράψει μια λαμπρή καριέρα με ειδίκευση στον τομέα των ΑΠΕ.

Όλα τα παραπάνω, χωρίς βεβαίως να μπορεί κάποιος να προσάψει κάποια έστω και απειροελάχιστη μομφή ανάμειξης των παραπάνω προσώπων στην επίλυση του προβλήματος του κόστους ενέργειας που προέρχεται από τις ΑΠΕ, ήταν φυσικό να προβληματίσουν τους εμπλεκόμενους στον τομέα της ενέργειας, αλλά και το κράτος από το οποίο θα ήθελαν να επιληφθεί του προβλήματος ώστε  οι πολίτες να μην επιβαρύνονται οικονομικά εν μέσω οικονομικής κρίσης και πανδημίας, απλά και μόνο για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι προαναφερόμενες εταιρείες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εισπράττει ετησίως ποσά της τάξεως των 80-90 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, δεν πιθανολογείται ότι ο κ. Περιστέρης θα παραμείνει αδρανής αν μέσω νομοθετικής ρύθμισης επέλθει «ψαλίδισμα» στα κέρδη του 10-20%. Φυσικό είναι να συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρό του Μιχάλη Γουρζή, ώστε να αναπτυχθούν τα επιχειρήματα της εταιρείας τους στους κυβερνώντες προκειμένου η μείωση να είναι η μικρότερη δυνατή.

Ανάμειξη της κας Αλεξάνδρας Γουρζή μέσω της ΡΑΕ δεν προβλέπεται, αφού οποιαδήποτε μείωση στις τιμές θα επιτευχθεί μέσω νομοσχεδίου, που λόγω αλλαγής των συνθηκών –όπως αναφέρεται στον Αστικό Κώδικα– μπορεί να προκύψει. Ενδεχομένως να γίνει μια διαβούλευση με τη ΡΑΕ, στην οποία η νομική υπηρεσία του φορέα μπορεί να εκθέσει τη γνώμη της.

Επανερχόμενοι, λοιπόν, στο ρητό που αναφέραμε στην εισαγωγή του άρθρου μας, είναι φυσικό κάποια «σαΐνια» της ενεργειακής πιάτσας να συσχετίσουν την εμπλοκή των παραπάνω προσώπων, χωρίς βεβαίως να έχουν το παραμικρό έρεισμα.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την συνέντευξη του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα