Περιβαλλοντικό «πλήγμα» στη Ν. Ζηλανδία: Βρέθηκαν νεκρές 145 φάλαινες

Μεγάλο πλήγμα για το περιβάλλον καθώς βρέθηκαν νεκρές εκατόν σαράντα πέντε φάλαινες, που εγκλωβίστηκαν σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας, άλλες από φυσικά αίτια κι άλλες από ανθρώπινο χέρι. Τις ανακάλυψε ένας άνθρωπος που έκανε βόλτα σε παραλία Mason Bay του νησιού Stewart, αργά χθες.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι μισές ήταν ήδη νεκρές όταν εντοπίστηκαν, ενώ για τις άλλες μισές λήφθηκε η απόφαση να θανατωθούν, επειδή ήταν πολύ δύσκολο να τις σώσουν.

Οι φάλαινες- για την ακρίβεια μαυροδέλφινα, ως μετάφραση του pilot whales, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος- είχαν ξεβραστεί σε δύο ομάδες, σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων η μία από την άλλη.

«Δυστυχώς, οι πιθανότητες να τις επαναφέρουμε με επιτυχία στη θάλασσα ήταν πολύ μικρές» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Η απομακρυσμένη τοποθεσία, η απουσία προσωπικού και η επιδεινούμενη κατάσταση των ζώων μας οδήγησε στο συμπέρασμα πως το πιο ανθρώπινο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να προχωρήσουμε σε ευθανασία. Είναι όμως πάντα μία απόφαση που σου ραγίζει την καρδιά».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, που επικαλείται το BBC, παρότι τέτοια περιστατικά δεν είναι σπάνια στη Νέα Ζηλανδία, όπου καταγράφονται περίπου 85 τον χρόνο, στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μεμονωμένα ζώα.

Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε το θλιβερό αυτό φαινόμενο. Πιθανώς κάποια ασθένεια, απώλεια προσανατολισμού, η παλίρροια ή κάποιος θηρευτής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα