Πιέσεις για αυξήσεις φόρων

Νέα φορολογικά βάρη εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με έκθεσή της τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης –της αύξησης, δηλαδή-  του ΦΠΑ σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο καθώς και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης! Σημειώνεται πως αν υλοποιηθεί η επιθυμία της για το πετρέλαιο κίνησης, θεωρείται δεδομένο πως θα συμπαρασύρει προς τα πάνω την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να προχωρήσει σε μείωσή της.

Η χρονική συγκυρία της «σύστασης» από την Κομισιόν μόνο τυχαία δεν χαρακτηρίζεται από πολλούς, με δεδομένο ότι τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup και θα συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ θα κληθεί να εγκρίνει και τυπικά η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, ύψους ενός δισ. ευρώ.

Στην έκθεση της Κομισιόν για τις τάσεις της φορολογίας στην Ευρώπη, υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα και άλλες χώρες, θα πρέπει να «συζητήσουν» το ενδεχόμενο αλλαγών στη φορολογία τους, ιδίως σε θέματα επιβολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.

Παρότι, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα της φορολογίας στη χώρα μας, εντούτοις επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να αποδίδει τα προβλεπόμενα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πιλοτική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (στην εστίαση) και τονίζει πως οι φόροι στα πετρελαιοειδή δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι Ελλάδα προχώρησε λανθασμένα στη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, καθώς αυτό είχε ως συνέπεια να δοθεί πλεονέκτημα στην κατανάλωσή του έναντι της βενζίνης. Σημειώνεται πως κάποιες χώρες (Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Λιθουανία, Ρουμανία και Σουηδία), που τον αύξησαν, εμφάνισαν αύξηση και στα έσοδα αλλά και στην κατανάλωση.

Η Κομισιόν θεωρεί πως οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης που επιβάλουν τα κράτη μέλη της πολλές φορές δεν βοηθούν στην προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και τονίζει πως υφίσταται διαφορά μεταξύ του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και στη βενζίνη, η οποία δεν καλύφθηκε ούτε στη διάρκεια του 2013.

Σε άλλο σημείο, επισημαίνεται η ανάγκη αύξησης του χαμηλού ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα και για το φυσικό αέριο, ενώ ως αντιστάθμισμα προτείνεται η απευθείας ενίσχυση των ευπαθών νοικοκυριών.

Παρότι οι αναλυτές διαπιστώνουν πως στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φορολογικών βαρών μέσα σε έναν χρόνο (3,9% έναντι 0,3% στην υπόλοιπη Ευρώπη, κατά μέσο όρο) και παρότι παραδέχονται πως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Ελλάδα δεν απέδωσε καρπούς, εισηγούνται την περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση.

Τέλος, στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι έχει παρουσιαστεί πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφή της οικονομίας μας σε ρυθμούς ανάκαμψης από το 2014.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα