Πήρε προαγωγή ο Θάνος Ντόκος που είχε προκαλέσει σάλο με τις δηλώσεις του

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθήκοντα Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Θάνος Ντόκος, αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας από τον Οκτώβριο του 2019 στη θέση του Αλέξανδρου Διακόπουλου, ο οποίος είχε παραιτηθεί κατά τα μέσα Αυγούστου, ύστερα από τον σάλο που προκάλεσαν δηλώσεις του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με το Ορούτς Ρέις.

Άμεση προτεραιότητα του κ. Ντόκου και του γραφείου Εθνικής Ασφαλείας είναι η ολοκλήρωση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και της θεσμοθέτησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ποιος είναι ο Θάνος Ντόκος

Ο Θάνος Ντόκος είναι Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge. Έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης και το Κέντρο για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Από το Μάρτιο 1996 έως τον Οκτώβριο 1998 εργάστηκε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Στρατηγικών Μελετών, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο διάστημα 1998-99 ως Σύμβουλος σε θέματα ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Διατέλεσε Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Αθηνών, τη Σχολή Εθνικής Αμύνης, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και τη Διπλωματική Ακαδημία.

Είχε μιλήσει για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παλαιότερα σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο Θάνος Ντόκος είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

«Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ-Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο κ. Ντόκος διευκρίνισε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις και υπογράμμισε ότι δεν αποτελούν θέσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα