Πλεόνασμα και έργα το αντίδοτο στην κρίση

Ο Γιάννης Σγουρός θεωρείται το φαβορί για τη νίκη στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να διατηρεί το προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του. Λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες, ο νυν περιφερειάρχης Αττικής μίλησε στην «Α» κυρίως για το έργο που έγινε στη διάρκεια της θητείας του.

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

Εξηγώντας το πώς μπόρεσε να κρατηθεί όρθια η περιφέρεια Αττικής, παρά την περικοπή πόρων που υπέστη, ο κ. Σγουρός είπε στην «Α» ότι «βγάλαμε το καράβι από τη φουρτούνα» με τον εξής τρόπο: «Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό την περιφέρεια. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι πόροι μας που προέρχονται από κρατική χρηματοδότηση έχουν περικοπεί κατά 67%. Παρ’ όλα αυτά, εμείς εκμεταλλευτήκαμε πλήρως το ΕΣΠΑ και έχουμε επίσης και το αποθεματικό των 313 εκατ. ευρώ που δημιουργήσαμε από τη χρηστή και συνετή διαχείριση. Έτσι κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας».

Ποιο είναι το έργο για το οποίο μιλάτε διαρκώς;

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: περισσότερα από 1.000 έργα και στους 66 δήμους του λεκανοπεδίου, κόστους 3,5 δισ. ευρώ με τη δημιουργία περίπου 100.000 θέσεων εργασίας. Το αποθεματικό των 313 εκατομμυρίων είναι κωδικοποιημένο σε έργα και δράσεις της περιφέρειας Αττικής για την επόμενη 5ετία. Όσοι ισχυρίζονται ότι τα χρήματα αυτά είναι “παρκαρισμένα”, έχουν… παρκάρει τη λογική και τρέχουν με τον λαϊκισμό».

Πρόσφατα η κα Δούρου σάς κατηγόρησε ότι για ψηφοθηρικούς λόγους προχωρήσατε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (15/4/2014) στην έγκριση 16 προγραμματικών συμβάσεων σχεδόν ένα μήνα πριν από τις εκλογές, κάνοντας λόγο για «φαύλο σύστημα εξουσίας. Τι απαντάτε;

«Είναι πρωτάκουστο μια παράταξη που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών να θέλει να παύσει τη λειτουργία της περιφέρειας πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Σύμφωνα με τον νόμο, η θητεία της σημερινής διοίκησης της περιφέρειας Αττικής λήγει την 31η Αυγούστου 2014 και φυσικά δεν αναφέρει πουθενά ότι η περιφέρεια πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία της. Τα προβλήματα δεν περιμένουν. Αλίμονο εάν σταματούσαμε τη λειτουργία της περιφέρειας για χάρη των κομματικών επιδιώξεων κάποιων. Και για την αποκατάσταση της αλήθειας εξηγώ: οι προγραμματικές συμβάσεις, στις οποίες αναφέρεται η κα Δούρου, αφορούσαν σε έργα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από προηγούμενα περιφερειακά συμβούλια και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της περιφέρειας και στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο είναι μια ενδιάμεση φάση και ήταν απαραίτητη ώστε να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης των έργων αυτών που είναι χρονοβόρα από μόνη της. Εάν σταματούσαμε τη διαδικασία, όπως ήθελαν ορισμένοι, θα ήταν αδύνατη η έναρξη κατασκευής των έργων αυτών μέσα στο 2014. Η περιφέρεια Αττικής δεν είναι λάφυρο κανενός. Και επιτέλους, ας αποφασίσουν για τι θα μας κατηγορούν: για απραξία ή για αυξημένη δραστηριότητα».

Τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ του ΣΕΣ πιστεύετε ότι αποτελούν μια κάποια λύση; Τι έχετε κάνει για να διεκδικήσετε περισσότερα κονδύλια;

«Σίγουρα τα κονδύλια αυτά αποτελούν σημαντική ανάσα, αφού το ελληνικό Κράτος δεν μπορεί μέσω των δημοσίων επενδύσεων να κάνει έργα υποδομής. Τα χρήματα και οι άξονες του νέου ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένα και για την περιφέρεια Αττικής. Στη συνάντησή μου με τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, του επεσήμανα ότι τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ είναι λίγα για την περιφέρεια Αττικής, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με τον μισό περίπου πληθυσμό».

Είσαστε ικανοποιημένος με την απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τη μεριά της περιφέρειας Αττικής;

«Όταν ως περιφέρεια Αττικής παραλάβαμε το ΕΣΠΑ την 1η Ιουλίου του 2011, η απορροφητικότατα του ΠΕΠ Αττικής (δηλαδή του ΕΣΠΑ) ήταν στο 14% και το φτάσαμε στο 77%, δηλαδή πετύχαμε αύξηση 400%. Αυτό άλλωστε αναγνωρίστηκε και από τον Ευρωπαίο επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος χαρακτήρισε ως φωτεινό παράδειγμα την περιφέρεια Αττικής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στον τρόπο διαχείρισης και αποτελεσματικότητας όσον αφορά στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Συνεπώς εμείς ως περιφέρεια Αττικής δεν αντιμετωπίζουμε θέμα στην απορρόφηση των κονδυλίων και, ναι, είμαι πολύ ικανοποιημένος. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο με τα υπουργεία τα οποία διαχειρίζονται τα τομεακά προγράμματα».

Ποιος θεωρείτε ότι ήταν ο σημαντικότερος στόχος που πετύχατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας και τι θεωρείτε ότι δεν έγινε και χρειάζεται ακόμα δουλειά;

«Η δημιουργία σημαντικών έργων υποδομής που απουσίαζαν από το Λεκανοπέδιο και που κανείς επί δεκαετίες δεν τολμούσε να αγγίξει θεωρώ ότι αποτελεί το σπουδαιότερο έργο μας. Για παράδειγμα το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας – Παιανίας αποτελεί την απαρχή για την οριστική λύση του τεράστιου προβλήματος των βόθρων που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι κάθε μήνα επωμίζονται ένα δυσβάσταχτο κόστος. Συνολικά, 40.000 βόθροι θα καταργηθούν με την ολοκλήρωση του ΚΕΛ Κρωπίας. Επίσης, το ΚΕΛ θα συμβάλει στον περιορισμό των ευρωπαϊκών προστίμων που επιβάλλονται στη χώρα μας. Επίσης, μέσα από την κατασκευή των βρεφονηπιακών σταθμών συμβάλαμε στη δημιουργία κοινωνικών υποδομών, διευκολύνοντας τους γονείς και την εύρυθμη λειτουργία της οικογένειας. Παράλληλα, υλοποιήσαμε ένα σημαντικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 230 εκατ. ευρώ συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην τόνωση της απασχόλησης. Τέλος, μέσω των έργων υποδομής που κάνουμε έχουν δημιουργηθεί περίπου 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ εισρέουν στα κρατικά ταμεία από την επιστροφή του ΦΠΑ. Επιπρόσθετα, εκμεταλλευτήκαμε τους κοινοτικούς πόρους που ήταν διαθέσιμοι για τα Προγράμματα Απασχόλησης. Μπόρεσαν έτσι να απασχοληθούν και να μην είναι άνεργοι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι. Είχαμε άλλες δυνατότητες; ΟΧΙ δυστυχώς. Όποιος λέει κάτι διαφορετικό, ή δεν ξέρει ή εσκεμμένα λαϊκίζει. Έχει γίνει λοιπόν μια σπουδαία δουλειά. Πρέπει να γίνουν πολλά όμως ακόμη. Οι σημαντικές αυτές υποδομές που έχουν ξεκινήσει πρέπει να συνεχιστούν. Τα εργοστάσια για την επεξεργασία των σκουπιδιών πρέπει να ολοκληρωθούν. Το κύτταρο της Φυλής τελειώνει και η Αττική κινδυνεύει να μετατραπεί σε Νάπολι. Όσοι μιλούν για ένα νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό δεν γνωρίζουν καθόλου το θέμα».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα