Πολεμικός συναγερμός στην Ευρώπη για τον κορωνοϊό

Το βράδυ το διάγγελμα Μακρόν για νέα σκληρότερα μέτρα - Μίνι lockdown το σχέδιο της Μέρκελ - Προειδοποίηση από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η ανακοίνωση των 1.259 κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες Τρίτη (27/10) ο ΕΟΔΥ είναι μόλις μία ψηφίδα –ίσως και από τις πιο «ήπιες»– στο παζλ της επέλασης του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη που έχει θέσει όλες τις κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Χάρις, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Ολλανδία και ακολούθως η Ρωσία είναι στο τοπ-5 των χωρών στις οποίες καταγράφεται η πλειοψηφία των καινούργιων μολύνσεων. Συγκεκριμένα, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά ένα τρίτο, ενώ οι θάνατοι από κορωνοϊό αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Εν αναμονή του διαγγέλματος Μακρόν

Στη Γαλλία η επιδημιολογική εικόνα συνεχώς επιβαρύνεται με τη χώρα να έχει σπάσει το φράγμα του 1.000.000 κρουσμάτων και τις απώλειες να έχουν ξεπεράσει τις 35.000 από την αρχή της πανδημίας.

Για το πρωί της Τετάρτης είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή νέας συνεδρίασης των επικεφαλής των γαλλικών υγειονομικών αρχών υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν νέα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν το βράδυ από τον Γάλλο Πρόεδρο. Η συζήτηση θα περιστραφεί στο θέμα των σχολείων αλλά και στο κρίσιμό ζήτημα των αντοχών του γαλλικού συστήματος υγείας.

Το πιθανότερό όλων είναι ότι ο Μακρόν θα ανακοινώσει την επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας είτε σε τοπικό είτε σε γενικό επίπεδο.

 Μίνι lockdown σκέφτεται η Μέκρελ

Τις αντοχές της δοκιμάζει και η Γερμανία και μπροστά στον κίνδυνο την κατάρρευσης του γερμανικού συστήματος υγείας εξαιτίας του διπλασιασμού των νοσηλειών στις μονάδες εντατικής θεραπείας κάθε 10 ημέρες, η Άνγκελα Μέρκελ πιέζει τις ηγεσίες των 16 κρατιδίων της Γερμανίας για επιβολή αυστηρότερων μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Οι πληροφορίες από το Βερολίνο θέλουν την καγκελάριο να έχει στο μυαλό της την εφαρμογή μίας στοχευμένης μίνι καραντίνας που θα αφορά τη διασκέδαση και την εστίαση (βλ. κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων) καθώς και περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα σχολεία, αυτά αναμένεται να παραμείνουν σε λειτουργία, εκτός φυσικά από εκείνα που βρίσκονται σε υγειονομικά “κόκκινες” περιφέρειες της Γερμανίας.

Συναγερμό σήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Συναγερμό εξαιτίας της εκθετικής αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη σήμανε η πρόεδρος της Κομσιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική» στα περισσότερα κράτη-μέλη και η πρόβλεψη έιναι ότι οι νέες μολύνσεις από τον SARS-coV-2 θα αυξηθούν τάχιστα το προσεχές διασ΄ημα των 15-20 ημερών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στους «27» να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία ώστε η ΕΕ να μπορέσει να βρει μια κοινή αντιμετώπιση στην πανδημία. «Κινητοποιούμε 100 εκατ. ευρώ από το μέσο έκτακτης στήριξης για την αγορά γρήγορων τεστ τα οποία θα μοιράσουμε στα κράτη μέλη. Καλούμε όλα τα κράτη – μέλη να συντονίσουν τις εφαρμογές ιχνηλάτησης με τον ευρωπαϊκό συντονιστικό τόπο».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι παρατείνεται για άλλους έξι μήνες η εξαίρεση του ΦΠΑ για αγορές εμβολίων και τεστ, ενώ παράλληλα πρέπει να συνεργαστούν όλα τα κράτη μέλη για να υπάρξει ένα κοινό, ευρωπαϊκό, σύστημα για να διευκολύνονται τα αεροπορικά ταξίδια, το οποίο θα έχει τις εξής παραμέτρους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα