Πολιτική προτεραιότητα για τη Ν.Δ. η οικονομία

Σε άλλο γήπεδο είναι αποφασισμένος να μεταφέρει την πολιτική συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να μην πέσει στην παγίδα του Αλέξη Τσίπρα για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Εξάλλου αυτό το θέμα θεωρείται επί της ουσίας λήξαν, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Πέμπτη το απόγευμα ότι δεν πρόκειται να συναινέσει με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση, λόγω της υλοποίησης των σκληρών μέτρων που ψηφίστηκαν πριν από ένα μήνα περίπου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πολιτική προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η οικονομία και θα προσπαθήσει να πείσει την κοινωνία ότι υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάκαμψη. Ήδη από τη Συγγρού μιλούν ανοιχτά ότι η πρωτοβουλία για να ανοίξει ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση ανήκει στον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς το είχε θέσει στον πρωθυπουργό από την πρώτη συνάντηση που είχαν τον Φεβρουάριο. Ακόμη και για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, στη Ν.Δ. θεωρούν ότι θα την καταψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ άκουσαν με μεγάλη ικανοποίηση τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, να δηλώνει ότι ο Περισσός δεν θα συναινέσει. Έτσι ο στόχος των 200 ψήφων που ψάχνει το Μαξίμου θεωρείται όνειρο θερινής νυκτός.

Στο «γαλάζιο» επιτελείο εκτιμούν πως όλες αυτές οι κινήσεις Τσίπρα έχουν ως μοναδικό στόχο να κερδίσει χρόνο και να στείλει την μπάλα στην εξέδρα, καθώς θα περάσει η πρώτη μπόρα των αντιδράσεων λόγω θέρους και μάλλον θα την επαναφέρει τον Σεπτέμβριο, όταν έρθει η ώρα της δεύτερης αξιολόγησης και ανοίξουν τα δύσκολα εργασιακά θέματα.

Ανοίγματα…
Γι’ αυτό και ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως φάνηκε και από τις παρεμβάσεις του στη συνέλευση του ΣΕΒ, στο συνέδριο του Economist, αλλά και στη συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times», ασχολείται πρωτίστως με την οικονομία και το διαφορετικό μείγμα μέτρων που προτείνει, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη.

Διαρκώς επισημαίνει ότι «η αύξηση φόρων στην οποία επιμένει ο πρωθυπουργός είναι ένα λάθος που πληρώνεται ακριβά». Μάλιστα, τονίζει πως τα δημοσιονομικά μέτρα αυτού του μήνα, που ήταν μέρος της συμφωνίας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα πνίξουν την ανάπτυξη, θα περικόψουν τα έσοδα και θα ωθήσουν περισσότερους Έλληνες στη φοροδιαφυγή και τη μαύρη οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λ.χ. στον δημόσιο τομέα, οι οποίες θα έκαναν περιττές τις αυξήσεις φόρων. Ακόμη, εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης κοντά στο 4% ετησίως, τα επόμενα χρόνια, «αν έχουμε μία κυβέρνηση πραγματικά προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις, που θα αποκαταστήσει και την αξιοπιστία της».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήνει γέφυρες με τον επιχειρηματικό κόσμο και γι’ αυτό στην ετήσια Γ.Σ. του ΣΕΒ μίλησε για αναγκαία «συμφωνία αλήθειας» με τους επιχειρηματίες. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει και συναντά, εκτός προγράμματος και χωρίς να ανακοινωθεί το οτιδήποτε από το γραφείο του, αρκετά μέλη του εγχώριου επιχειρείν στην προσπάθειά του να δημιουργηθούν στέρεες σχέσεις. Μάλιστα, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του εμφανίζεται ως ο επόμενος πρωθυπουργός και άρα και πολλοί παράγοντες της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας επιζητούν να ακούσουν τις απόψεις του.

Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης είχε μακρά συνομιλία με τον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη (πρόεδρο της Ledra Group) και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΙΤΑΝ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, με τους οποίους και συμμετείχε στις εργασίες της 64ης Συνόδου της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει ανταλλάξει απόψεις μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρο Βενιάμη, με τον ισχυρό άνδρα της Chipita, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, την οικογένεια Στασινοπούλου (Βιοχάλκο), τον Ευτύχη Βασιλάκη, αντιπρόεδρο της AEGEAN, τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, με μέλη της οικογένειας Αποστολόπουλου (ιδιοκτήτες Ιατρικού Κέντρου Αθηνών), τον Βασίλη και τη Νέλλη Κάτσου (πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Pharmathen) κ.ά.

Σε αυτές τις συναντήσεις ο πρόεδρος της Ν.Δ. ακούει τους επιχειρηματίες να του λένε τις απόψεις τους, ώστε να κατανοήσει πλήρως τι σκέπτεται η εγχώρια επιχειρηματική τάξη, ενώ ο ίδιος τους εξηγεί το δικό του σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στη στροφή προς τη συστηματική στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, με προσήλωση στο μότο «λιγότεροι φόροι – μικρότερες δαπάνες» και με ώθηση στις επενδύσεις στο 20% του ΑΕΠ, από 11% που είναι σήμερα μέσα σε μια πενταετία, ώστε να δημιουργηθούν 120.000 νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο.

Το χρέος
«Χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στη μετα-λαϊκισμό εποχή». Αυτή η αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του Economist αποκαλύπτει τον δρόμο που θα ακολουθήσει η Ν.Δ. μέχρι τον Σεπτέμβριο και τη ΔΕΘ, όπου είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

Όπως λένε στη Συγγρού, «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι μια πρόσκαιρη εκτροπή από τη λεωφόρο του λαϊκισμού που η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει. Μια μανούβρα πολιτικής επιβίωσης και παραμονής στην εξουσία». Ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist είπε ότι «στο παρελθόν όλα τα κόμματα υπέκυψαν στον λαϊκισμό» και πρόσθεσε ότι δεν εξαιρεί ούτε τη Ν.Δ. Σημείωσε όμως ότι «στο εξής το διαζύγιο της Ν.Δ. με τον λαϊκισμό είναι μόνιμο. Σήμερα από τη Ν.Δ. λέγονται όσα γίνονται και όσα δεν γίνονται δεν λέγονται».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει με θέρμη την ανάγκη για μία νέα συμφωνία με τους εταίρους, καθώς ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% είναι ανέφικτος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα