Πόλο: “Για λεπτομέρειες εκτός 4άδας” τόνισε ο Βλάχος

Η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών ολοκλήρωσε θετικά την πορεία της στο Παγκόμιο πρωτάθλημα, ωστόσο δεν μπορούσε να είναι ευχαριστημένη από την 7η θέση όταν μάλιστα είχε μπει στην 4άδα και είχε κι ένα χάλκινο μετάλλιο το 2015 από τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Θοδωρής Βλάχος μίλησε για την προσπάθεια στην Κορέα και τόνισε ότι λεπτομέρειες στέρησαν από την Ελλάδα την είσοδο στα ημιτελικά.

«Κλείσαμε με νίκη ένα τουρνουά που θα θέλαμε να κυλήσει διαφορετικά. Στόχος μας ήταν να κάνουμε τα πάντα για να μπούμε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες, αλλά νομίζω αυτό δεν το καταφέραμε για λεπτομέρειες. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να απαξιώσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνανε τα παιδιά, δεδομένου ότι εδώ ήρθαμε με προβλήματα τα οποία μας ακολούθησαν μέχρι το τέλος και ίσως χειροτέρεψαν κιόλας”, τόνισε ο έμπειρος προπονητής και συνέχισε: “Νομίζω το ότι μείναμε εκτός 4άδας μαζί με άλλες 4-5 εξίσου πολύ καλές ομάδες δεν είναι καταστροφή και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε ψύχραιμοι, να δούμε ακριβώς τι έχει συμβεί, ξέρουμε ουσιαστικά, όσοι είμαστε μέσα στην ομάδα το προπονητικό τιμ και οι παίκτες. Ξέρουμε τι έχει συμβεί και ελπίζω να παρουσιαστούμε στην επόμενη διοργάνωση πιο έτοιμοι, πιο σωστά προετοιμασμένοι και υγιείς. Αυτή τη στιγμή δε θέλω να αναφερθώ σε αυτά που έφταιξαν. Για να κερδίσεις στις λεπτομέρειες εσύ πρέπει να είναι κάποια πράγματα καλύτερα για σένα. Εμείς σε αυτές τις λεπτομέρειες δεν ήμασταν σωστά προετοιμασμένοι, για λόγους που ευθυνόμαστε εμείς, αλλά και για εξωαγωνιστικούς που δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Το θέμα υγείας για παράδειγμα.

Νομίζω όμως ότι, εκτός από το παιχνίδι με τη Σερβία που… δεν αγωνιστήκαμε, σε όλα τα άλλα παιχνίδια ήμασταν μέσα ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Στο πολύ σημαντικό παιχνίδι με την Ιταλία για την 4η θέση ήμασταν επιθετικά μέτριοι και νομίζω το πληρώσαμε. Έτσι είναι, τέσσερις ομάδες περνάνε, αυτές που στη δεδομένη κρίσιμη στιγμή θα συμπεριφερθούν πιο καλά.

Την επόμενη χρονιά έχει και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που είναι πολύ σημαντικό και προολυμπιακό. Δεν είναι τραγικά τα πράγματα. Επαναλαμβάνω ότι είναι άδικο να απαξιώσουμε ό,τι έχουν κάνει τα παιδιά αυτά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την προσπάθεια που έκαναν εδώ. Ήταν πράγματι μεγάλη, αλλά το ότι δεν βρεθήκαμε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο δεν είναι μόνο γιατί δεν ήμασταν καλοί. Υπάρχουν όπως είπα κι άλλα θέματα».

Δηλώσεις έκανε και ο αρχηγός της Εθνικής, Γιάννης Φουντούλης:

«Στα τελευταία δύο Παγκόσμια είχαμε βρεθεί στην 4άδα της διοργάνωσης. Το επίπεδο είναι πολύ ψηλό, δεν μπορείς συνεχώς να βρίσκεσαι στη ζώνη των μεταλλίων. Σίγουρα κι εμείς δε είμαστε ευχαριστημένοι και από τους εαυτούς μας και από την τελική κατάταξη στο τουρνουά. Πολλοί από μας, με πρώτο εμένα, δεν παρουσιαστήκαμε σε καλή κατάσταση σε αυτή τη διοργάνωση. Αυτό μπορεί να συμβεί, είναι κι άλλοι παράγοντες πολλές φορές που παίζουν ρόλο, όπως η προσαρμογή εδώ. Δεν είναι βέβαια δικαιολογίες. Σίγουρα πιο πολύ στενοχωρημένοι από όλους είμαστε εμείς, γιατί θα μπορούσαμε σήμερα να διεκδικούμε κάτι πολύ μεγάλο, εντέλει περιοριζόμαστε στην 7η θέση και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι την αυτοκριτική μας, να δούμε πραγματικά τι μπορούμε να βελτιώσουμε και να αλλάξουμε, να προσπαθήσουμε την επόμενη χρονιά που είναι πάρα πολύ σημαντική να καταφέρουμε αυτό που πραγματικά αξίζουμε και μπορούμε.

Δεν είμαι της άποψης ότι τα κακά αποτελέσματα πρέπει να τα βάζουμε σε παρενθέσεις. Όλα είναι μια ροή πραγμάτων. Από κάποια τέτοια αποτελέσματα μπορείς να βγεις πιο δυνατός και να διεκδικήσεις την επόμενη φορά που θα παρουσιαστεί μια ευκαιρία κάτι πολύ διαφορετικό και καλύτερο. Αν δεν πάρεις τα μηνύματα που πρέπει μπορεί να έχεις την ίδια κατάληξη την επόμενη φορά. Ήρθαμε εδώ σαν 4οι στο προηγούμενο Παγκόσμιο, αλλά αυτό δε σου δίνει κάτι από μόνο του. Αν δεν παλέψεις και δεν το διεκδικήσεις, ό,τι έχεις κατακτήσει πριν είναι παρελθόν. Όπως το ότι δεν καταφέραμε κάτι εδώ, δεν σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά δε θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μια θέση στην 4άδα. Όλα είναι σε πολύ λεπτές ισορροπίες και σε κάθε διοργάνωση πρέπει να διεκδικείς το καλύτερο, άλλες φορές θα το πετύχεις άλλες όχι.

Από τις δηλώσεις όλων των ομάδων είδαμε ότι ο μεγάλος στόχος είναι να βρίσκεσαι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν κάτι που το κυνηγούσαν όλες οι ομάδες, γιατί ουσιαστικά είναι ένας κύκλος που ουσιαστικά τρία χρόνια προετοιμάζεσαι για να είσαι σε αυτό. Σίγουρα έχουμε κι άλλες ευκαιρίες να διεκδικήσουμε το εισιτήριο, αλλά πρέπει να βλέπουμε την κάθε μια σαν τελευταία. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πρέπει να συμπεριφερθούμε σα να είναι αυτή η τελευταία μας ευκαιρία για την πρόκριση και στη συνέχεια, αν δεν τα καταφέρουμε, να δούμε το προολυμπιακό που θα είναι ένα διαφορετικό και δύσκολο τουρνουά, που εκεί θα παίξουμε τους κόπους της τετραετίας».

Διαβάστε επίσης