Πότε και πως θα γίνει η εκκένωση της Ειδομένης

Ζήτημα ωρών –το αργότερο μέχρι την Πέμπτη- είναι η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο και να συγκεντρώνει συνεχώς δυνάμεις από την ΥΑΤ και την ΥΜΕΤ.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αλλάξει το δόγμα της «ήπιας διαχείρισης» κάτω από τις έντονες πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον καταυλισμό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προς ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων της βορείου Ελλάδας έφτασαν στην Ειδομένη 5 διμοιρίες ΜΑΤ και άλλες 6 ΥΜΕΤ. Η απόφαση για νέα προσπάθεια «εκκένωσης» του αυτοσχέδιου καταυλισμού ελήφθη ύστερα από τις πιέσεις προς την κυβέρνηση, που σε μεγάλο βαθμό προκλήθηκαν από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία είχαν δημιουργηθεί ακόμα και αυτοσχέδιοι οίκοι ανοχής.

Αρχικά θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες. Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. με διερμηνείς θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη ότι ο εκεί καταυλισμός δεν είναι οργανωμένη κρατική δομή κι ότι δεν υπάρχει προοπτική να ανοίξουν τα βόρεια σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη, που είναι ο τελικός τους προορισμός.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι η καλύτερη επιλογή για τους ίδιους είναι να μεταφερθούν σε κάποια από τις νέες δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζουν ότι η διαχείριση του καταυλισμού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς όσες φορές έχει επιχειρηθεί αστυνομική επέμβαση εμφανίζονται άτομα που παίρνουν στα χέρια παιδιά –ακόμα και βρέφη- προκειμένου να αποτρέψουν την επιχείρηση. Εμφανίζονται, επίσης, ομάδες οπλισμένες με πέτρες και ξύλα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών. Ένας άλλος παράγοντας που ανησυχεί τις Αρχές είναι ο ρόλος συγκεκριμένων ατόμων –που συνήθως αυτοαποκαλούνται «αλληλέγγυοι»- οι οποίοι από την πρώτη στιγμή τάσσονται κατά της αποσυμφόρησης του καταυλισμού.

Ικανοποίηση από τις Βρυξέλλες
Τέλος, την ικανοποίησή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη «εκκένωση» της Ειδομένης και τη μεταφορά των προσφύγων σε «οργανωμένα κέντρα υποδοχής», εξέφρασε, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα