Προγράμματα εθελουσίας εξόδου ετοιμάζουν οι τράπεζες

Σε περιορισμό του κόστους λειτουργίας μέσω των οικειοθελών αποχωρήσεων θα αποπειραθούν οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας.

Το σενάριο αυτό αφορά πρωτίστως την Alpha Bank στο πλαίσιο της υποχρέωσης μείωσης των λειτουργικών της εξόδων, που επιβάλλει το προσφάτως εγκριθέν από την DG Comp πλάνο αναδιάρθρωσης.

Οι πληροφορίες θέλουν εντός του καλοκαιριού να βρέθηκε λύση στο πρόβλημα που υπήρχε με το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων και έτσι άνοιξε ο δρόμος να τρέξει σύντομα το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις οι οποίες θα ακολουθήσουν τη δημοσίευση αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου.

Η Alpha Bank είναι η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που δεν εφάρμοσε πρόγραμμα εθελουσίας μετά τον γύρο συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος. Παρ’ όλα αυτά, πέρσι σε επίπεδο ομίλου το προσωπικό της μειώθηκε κατά 946 άτομα ή 5,3%, (16.934 άτομα την 31η/12/2013 από 17.880 άτομα την 31ή/12/2012), ενώ έκλεισαν και 123 καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου η Alpha στοχεύει στην περαιτέρω μείωση του κόστους κατά περίπου 220 εκατ. ευρώ μέχρι το 2016.

Ο στόχος θα επιτευχθεί κατά 54% από τη συνταξιοδότηση προσωπικού στην Ελλάδα, κατά 23% από τη μείωση άλλων δαπανών εκτός μισθοδοσίας στην Ελλάδα (κόστος μηχανοργάνωσης, κόστος μίσθωσης καταστημάτων και κτιρίων) και κατά το υπόλοιπο 23% από τη βελτιστοποίηση δραστηριοτήτων στη ΝΑ. Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες και η Eurobank θα προβεί σε μία κίνηση «περιορισμένης έκτασης» μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Τον περασμένο Νοέμβριο, αποχώρησαν από την τράπεζα περίπου 1.100 υπάλληλοι, με το όφελος από τη μείωση του μισθολογικού κόστους να ξεπερνάει τα 55 εκατ. ευρώ ετησίως. Στόχος της τράπεζας είναι να αποχωρήσουν έως το 2018 περί τα 2.500 άτομα σε επίπεδο ομίλου, με το 50% να αφορά στις εκτός Ελλάδας δραστηριότητες (μείωση προσωπικού από πωλήσεις θυγατρικών και αποχωρήσεις).

Στην Εθνική Τράπεζα, τέλος, με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της εθελούσιας εξόδου και την αποχώρηση άνω των 2.000 εργαζομένων κατάφεραν να συμφωνήσουν με την DGComp τη διατήρηση του υφιστάμενου δυναμικού αλλά και καταστημάτων στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός του προσωπικού μειώθηκε κάτω από τις 10.000 και τα καταστήματα κάτω από 550. Η τράπεζα, δαπανώντας 160 εκατ. ευρώ, πέτυχε να μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 150 εκατ. ευρώ ετησίως, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος τής περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού κόστους αναμένεται να προέλθει από την αποδέσμευση θυγατρικών στα Βαλκάνια.

Στην Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα, έχοντας ήδη μειώσει σημαντικά καταστήματα και προσωπικό. Ειδικότερα, το δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας υποχώρησε στο πρώτο τρίμηνο του 2014 στα 881 έναντι 1.354 στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας πτώση 35%. Το προσωπικό μειώθηκε κατά 14% τους τελευταίους 15 μήνες στα 16.454 άτομα, από 19.238. Η Τρ. Πειραιώς φέρεται να εξετάζει όλες τις εναλλακτικές (όπως π.χ. την εφαρμογή sabbatical) χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το «πότε» και το «πώς» της διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα