Προσέχει για να έχει… (η Novartis)

Αν κάποιος απορεί για τις μεθόδους που ακολουθούσε η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Novartis, ώστε να προσεγγίζει με κάθε μέσον τα άτομα εκείνα που «κινούν τα νήματα», ώστε να υπάρχει θετική ανταπόκριση, αλλά και θετική εικόνα σε ό,τι αφορά την εταιρεία, είναι σίγουρο ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», την περασμένη Κυριακή (18/3) θα του έλυσε κάθε απορία.

Υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω άρθρο δημοσιοποίησε μια εσωτερική έκθεση της Novartis με ημερομηνία 10/2/2017 –δηλαδή, ενώ είχε ξεσπάσει το διεθνές σκάνδαλο– σύμφωνα με την οποία υψηλόβαθμοι δικαστικοί και κυρίως εισαγγελείς που ασχολούνται με το οικονομικό έγκλημα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν την κοινή γνώμη λόγω της δημόσιας εικόνας τους. Επιπρόσθετα, στην ίδια έκθεση, οι παραπάνω υψηλόβαθμοι «σηματοδοτούσαν» με βαθμό προτεραιότητας την προσέγγιση στα εν λόγω πρόσωπα, ώστε με βάση αυτόν τον αριθμό να επιδιωχθεί η άμεση προσέγγισής τους.

Με τον όρο «προσέγγιση» προφανώς δεν εννοούν προσέγγιση με «δώρα» –κάτι τέτοιο θα ήταν εκτός πραγματικότητας, αφού τα αναφερόμενα πρόσωπα όχι μόνο «δώρα» δεν θα επέτρεπαν, αλλά ούτε καν το περιθώριο σκέψης ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Πιθανότατα ως «προσέγγιση» να μεταφράζεται η διενέργεια κάποιων επαφών της εταιρείας οι οποίες θα είχαν θετικό δημόσιο αντίκτυπο.

Συγκεκριμένα, στο πίνακα αξιολόγησης που επικαλείται στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Documento» περιγράφονται:

 

 

 

 

 

 

 

1] Η τότε εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου,
• βαθμός επιρροής: 1
• βαθμός προτεραιότητας προσέγγισης: 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2] Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Σακελλαρίου,
• βαθμόςεπιρροής: 2
• βαθμός προτεραιότητας προσέγγισης: 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3] Η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου,
• βαθμόςεπιρροής: 2
• βαθμός προτεραιότητας προσέγγισης: 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4] Ο επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Ιωάννης Δραγάτσης,
• βαθμόςεπιρροής: 2
• βαθμός προτεραιότητας προσέγγισης: 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5] Η τότε αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου,
• βαθμόςεπιρροής: 2
• βαθμός προτεραιότητας προσέγγισης: 2

6] Ο τότε εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτης Αθανασίου,
• βαθμός επιρροής: 1
• βαθμός προτεραιότητας προσέγγισης: 2

Η επαφή με τους παραπάνω δικαστικούς θα έπρεπε να γίνει με επίσημο τρόπο, να δημοσιοποιηθεί –αν υπήρχε και κάποια φωτογραφία, τόσο το καλύτερο– και γενικά να βγάλει η Novartis προς τα έξω ένα προφίλ ότι συνεργάζεται με τους κορυφαίους δικαστικούς λειτουργούς, άρα δεν έχει τίποτα να κρύψει, ανεξάρτητα αν ο διεθνής Τύπος καταγγέλλει για ποινικά αδικήματα τα πρώην στελέχη της.

Αυτό ήταν το στρατηγικό εταιρικό σχέδιο και αυτό είναι και το μοναδικό ενδεχόμενο να έγινε –αν έγινε– οποιαδήποτε επαφή των παραπάνω προσώπων με οποιοδήποτε στέλεχος της πολυεθνικής φαρμακευτικής, όπως τουλάχιστον θα στοιχημάτιζαν άνθρωποι που γνωρίζουν όχι μόνο σαν πρόσωπα τους αναφερόμενους λειτουργούς αλλά κυρίως πιστοποιούν το υψηλό αξιακό και ηθικό ποιόν τους.

Επίσης, η σύνταξη και μόνο μίας έκθεσης αυτής της μορφής αρκεί για να αντιληφθεί ο αναγνώστης το υψηλό υπόβαθρο των μεγαλοστελεχών της Novartis. Πολλά έτη φωτός οι άνθρωποι…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα