Προσωπικό στοίχημα…

Ως προσωπικό στοίχημα φαίνεται να έχει εκλάβει την κοινή συμπόρευση με το Ποτάμι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η ασφυκτική πίεση που ασκεί. Εκτός κι εάν έχει υιοθετήσει τα όσα είπε προ ημερών ο Παύλος Γερουλάνος ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τοξικό στην κοινωνία, αλλά αδιάφορο».

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Η νέα πρόταση προς τη Σεβαστουπόλεως, όπως λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι πολύ πιο συγκεκριμένη. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη δημιουργία μιας μικρής επιτροπής με μέλη που θα υποδειχθούν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και από όλα τα κόμματα και τις κινήσεις του χώρου που επιθυμούν να συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα, καθώς επίσης και με πρόσωπα κύρους. Σκοπός της η οργάνωση και οι εισηγήσεις της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης που μετατίθεται πλέον για τα μέσα Μαΐου (πιθανότατα θα διεξαχθεί 15 ή 22 Μαΐου) να προέλθουν από αυτή την επιτροπή, και χωρίς πάντως κάτι τέτοιο να εμποδίζει σε τίποτα την αυτόνομη λειτουργία των κομμάτων που θα αποτελέσουν τη νέα Συμπαράταξη.

Ταυτόχρονα η κα Γεννηματά εισηγείται προς το Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να προτείνουν στο Ποτάμι τον Συντονισμό της δράσης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των δύο κομμάτων, που θα σκοπεύει στη συνένωση σταδιακά των δύο ΚΟ προκειμένου να αποτελούν την τρίτη δύναμη στο Κοινοβούλιο. «Είναι ώρα να πούμε όλοι το μεγάλο “ναι”», είπε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και, για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός της, έσπευσε να προαναγγείλει νέα συνεδρίαση της ΚΠΕ προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει τις εξελίξεις, καθώς και να συζητήσει το τελικό πολιτικό πλαίσιο του κόμματος πριν από τη Συνδιάσκεψη της Συμπαράταξης.

Για να το πετύχει αυτό, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι πρέπει να ανατρέψει τους αρνητικούς στην παρούσα συγκυρία για την ίδια εκλογικούς συσχετισμούς και να ανακτήσει την ιδεολογική ηγεμονία της. «Εμείς είμαστε έτοιμοι, ώριμοι και αποφασισμένοι να συναντηθούμε, κατ’ αρχάς, και πριν από όλα προγραμματικά», είπε, αναφερόμενη σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τον τόπο. «Ενωμένοι μπορούμε να αποτελέσουμε το κέντρο ισορροπίας του πολιτικού συστήματος. Μπορούμε να διαμορφώσουμε έναν προοδευτικό πόλο εξουσίας, με αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις», πρόσθεσε, καλώντας τις δυνάμεις του χώρου να αναδείξουν μία ισχυρή πολιτική συμπαράταξη με προγραμματικό λόγο που θα οριοθετείται τόσο από «το συντηρητισμό και το μεταρρυθμιστικό προσωπείο της Ν.Δ. και της Δεξιάς», όσο και από «τον ανέξοδο λαϊκισμό, τις παρωχημένες εμμονές και τον δογματικό κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της παραδοσιακής Αριστεράς».

Διμέτωπη επίθεση
Ταυτόχρονα, η κα Γεννηματά επιτέθηκε τόσο προς τον πρωθυπουργό, όσο και προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε σε εκδήλωση για το Περιφερειακό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η κα Γεννηματά αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα τον κατηγόρησε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει και αρκείται σε «αδιέξοδους ακροβατισμούς», ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε ότι έχει στρατηγική με στόχο την παλινόρθωση της Δεξιάς και την κατάληψη του πρωθυπουργικού θώκου.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό, η κα Γεννηματά υποστήριξε: «Το προσφυγικό είναι βόμβα στα θεμέλια της Ελλάδας και της Ευρώπης και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην ενδιαφέρεται. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κρατηθούν στην εξουσία. Πάση θυσία. Οι βαλκανικές χώρες συνεδριάζουν χωρίς εμάς. Κλείνουν τα σύνορα και οδηγούμαστε σε απομόνωση. Για άλλη μια φορά οδηγούν τον τόπο σε αδιέξοδο. Είναι φανερό ότι δεν θέλουν, δεν ξέρουν και δεν μπορούν. Η “αξιολόγηση” του προγράμματος καρκινοβατεί επικίνδυνα, βυθίζοντας περισσότερο τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας αρκείται σε αδιέξοδους ακροβατισμούς, παρακαλώντας για “αξιολόγηση σε δόσεις”, ή, το χειρότερο, επιχειρώντας να συμψηφίσει το ασφαλιστικό με την προσφυγική κρίση».

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το κοινό ανακοινωθέν για το προσφυγικό, υπογράμμισε: «Πετύχαμε να συμπεριληφθεί το σύνολο των προτάσεών μας σε μια εθνική γραμμή για το προσφυγικό. Συμβάλαμε σε αυτό. Δεν δώσαμε, όμως, ούτε δίνουμε λευκή επιταγή. Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει την εθνική γραμμή. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποδεικνύει πως αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί».

Η κα Γεννηματά επέμεινε στην πρόταση για τον σχηματισμό κυβέρνησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων από την παρούσα Βουλή, με τη συμμετοχή, οπωσδήποτε, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Στις επικρίσεις ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει αυτή την πρόταση επειδή θέλει να είναι πάντα στην κυβέρνηση, απάντησε πως μπορεί και να περιοριστεί στη στήριξη μόνο μιας τέτοιας κυβέρνησης, χωρίς αξιώματα και καρέκλες.

Ο Θεοχαρόπουλος
«Οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και ο πρωθυπουργός δείχνει ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει», τόνισε στην ομιλία του στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και πρόσθεσε: «Η οικονομική και η προσφυγική κρίση συνεχώς οξύνονται. Εμείς ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση, και όχι τη στείρα αντιπολίτευση που ασκούσε ο κ. Τσίπρας όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Του δώσαμε τη μέγιστη δύναμη της εθνικής συνεννόησης, αλλά πρέπει να το πούμε: Αυτή η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να τα καταφέρει, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτή τη στιγμή».

Σχετικά με τις προσπάθειες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο κ. Θεοχαρόπουλος επεσήμανε πως «δίνουμε το σύνθημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου που έχει ανάγκη ο τόπος». Εκ μέρους των Κινήσεων Πολιτών μίλησε ο Γιάννης Τούντας.

Το «παρών» στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης έδωσαν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πασχαλίδης, Γιάννης Μαγκριώτης και Αθανάσιος Τσαυτάρης, οι πρώην υφυπουργοί Γιάννης Δριβελέγκας και Σπύρος Βούγιας, οι βουλευτές Γιώργος Αρβανιτίδης και Μιχάλης Τζελέπης, ο πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Κουκιάδης, οι δήμαρχοι Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, καθώς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα