Απάντηση στο «πράσινο» πρέσινγκ με διπλή ανάγνωση

Αφόρητη μπορεί να χαρακτηριστεί η πίεση που ασκείται στο Ποτάμι από τη Φώφη Γεννηματά και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υπάρξει συμπόρευση των κομμάτων υπό ένα νέο σχήμα. Κάτι που προς το παρόν αρνείται ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος από την πλευρά του υποστηρίζει πως πρέπει να λάβει σάρκα και οστά το «Κοινοβούλιο του Κέντρου».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η κα Γεννηματά απευθύνθηκε με διπλή πρόσκληση, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός δράσης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, με απώτερο στόχο την ένωσή τους σε «σάρκα μία» που θα τις μετατρέψει σε 3η δύναμη στο Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε περίπτωση διερευνητικών εντολών στο μέλλον.

«Ενωμένοι μπορούμε να αποτελέσουμε το κέντρο ισορροπίας του πολιτικού συστήματος. Μπορούμε να διαμορφώσουμε έναν προοδευτικό πόλο εξουσίας, με αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη Θεσσαλονίκη και τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκεί, αποτιμώντας ως «θετική εξέλιξη» τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου του Ποταμιού. Εκτιμώντας ότι μέσα από αυτές επιβεβαιώνεται η ανάγκη για διάλογο με σκοπό τη συμπόρευση και συμπαράταξη του ευρύτερου χώρου, ενώ ορίζεται ως προϋπόθεση της συμπόρευσης ο διάλογος και η συμφωνία σε προγραμματικό επίπεδο και βεβαίως η μη διάλυση των κομμάτων και κινήσεων που θα συμμετέχουν, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξε ότι αυτό ακριβώς είναι το πλαίσιο και της δικής της πρότασης.

Η απάντηση που πήρε πάντως από τον Σταύρο Θεοδωράκη έχει τουλάχιστον δύο αναγνώσεις, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.  Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο Σταύρος Θεοδωράκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει ένωση του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι». Αντίθετα, υποστήριξε ότι αυτό που είναι αναγκαίο για τον χώρο είναι ο διάλογος μεταξύ όλων των δυνάμεων του Κέντρου για την αντιμετώπιση μικρών ή μεγάλων ζητημάτων, επαναφέροντας την πρότασή του για το «Κοινοβούλιο του Κέντρου», προκειμένου οι άνθρωποι που θα συζητήσουν για τα προβλήματα αυτά να δουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η συνεργασία.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν υπήρξε αντίθετος στο να φτάσει αυτή η συνεργασία ακόμα και σε εκλογικό μέτωπο, ή σε εκλογή από τη βάση. Ήταν όμως ρητά κατηγορηματικός ως προς το ότι «αυτό δεν θα το αποφασίσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ή του Ποταμιού». Υποστήριξε εξάλλου ότι δεν τον ενδιαφέρει να ενώσουν τα δύο κόμματα τους μηχανισμούς τους, προκειμένου να νιώσουν ασφαλείς σε μια λογική επανεκλογής. «Εμάς μας ενδιαφέρει εάν στη βάση πραγματικά υπάρχει αυτή τη στιγμή το αίτημα για μία μεγάλη προοδευτική παράταξη», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι, τουλάχιστον όσον αφορά στο κόμμα του, «συμφωνίες κορυφής» με το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει.

Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι μία σειρά στελεχών ήδη έχουν ξεκινήσει δουλειά για να υλοποιήσουν το «Κοινοβούλιο του Κέντρου». Πρώτος και καλύτερος ο γνωστός εκδότης της διαδικτυακής «Μεταρρύθμισης», Γιάννης Μεϊμάρογλου, που διατηρεί στενές σχέσεις με πλειάδα προσωπικοτήτων του ευρύτερου χώρου, πολλές εκ των οποίων έχουν ουκ ολίγες φορές αρθρογραφήσει στη «Μεταρρύθμιση».

Από κοντά και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και έμπειρος δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας, αλλά και από το νέο αίμα ο επικεφαλής της Κίνησης Μπροστά, Παναγιώτης Βλάχος, που στα 37 του μόλις χρόνια φαίνεται ότι καλείται να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στον χώρο. Τις επαφές με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναμένεται να αναλάβει εξ ολοκλήρου σχεδόν ο Μιχάλης Χρηστάκης, ενώ σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια θα παίξει και η Ζωή Αποστολοπούλου.

Αντεπίθεση από τον Σταύρο
Την ίδια ώρα ο Σταύρος Θεοδωράκης ετοιμάζει τη δική του αντεπίθεση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεργατών του Τσίπρα. Η αρχή έγινε με τη δήλωσή του το Σάββατο το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, όταν έμαθε για τις διαρροές του Μαξίμου σχετικά με την τρόικα εσωτερικού, και ήταν δηκτικός: «Καλό είναι ο κ. Τσίπρας να μαζέψει τα ποντίκια».

Η συνέχεια ήρθε μετά τις αποκαλύψεις για τα κρυφά ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Ψυχάρη. Μόνο που ο Θεοδωράκης έβαλε στο κάδρο και τον συνέταιρο του Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο.  Με μια καυστική ανακοίνωση ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγορεί τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο για παρεμβάσεις σε δύο εκδοτικά συγκροτήματα. Ο Στ. Θεοδωράκης αποκαλύπτει ότι υπήρξαν μυστικές νυχτερινές συναντήσεις των επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σε σπίτια στην Κάντζα και στο Κολωνάκι, στις οποίες έκαναν παζάρια και επέβαλαν διευθυντές της αρεσκείας τους στον ΔΟΛ και στις εφημερίδες του Μπόμπολα.

«Τις μέρες που τα πληρωμένα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πετούσαν τόνους λάσπης στο Ποτάμι ότι είναι όργανο των καναλαρχών και του Μπόμπολα, την ίδια στιγμή οι “αρχηγοί” τους σε μυστικές νυχτερινές συναντήσεις σε σπίτια στην Κάντζα και στο Κολωνάκι προσπαθούσαν με παζάρια –και σε κάποιες περιπτώσεις τα κατάφεραν– να επιβάλουν διευθυντές της αρεσκείας τους στον ΔΟΛ και στις εφημερίδες του Μπόμπολα», γράφει ο Στ. Θεοδωράκης για να καταλήξει: «Αυτοί ήταν – αυτοί είναι». Η υπογραφή που ακολουθεί στάζει ειρωνεία: «Τομέας αντιμετώπισης Γκεμπελιστών».

Συνεργάτες του Θεοδωράκη σε συζητήσεις τους με δημοσιογράφους υποστηρίζουν πως «όσο το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου συνεχίζουν το ίδιο βιολί, τόσο οι αποκαλύψεις θα είναι καυτές για την παρασκηνιακή δράση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας».

Τα νέα όργανα
Στο μεταξύ, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ), εκλέχθηκαν τα νέα Όργανα του Κινήματος. Συγκεκριμένα τα μέλη της ΜΕΣΥΑ εξέλεξαν γραμματέα Κοινοβουλευτικού Έργου, γραμματέα Οργανωτικού, το Πολιτικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος καθώς και το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ.

Εξελέγησαν ως γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και γραμματέας Οργανωτικού ο Παντελής Αβραμίδης. Στο Πολιτικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι Παναγιώτης Καρκατσούλης και Παντελής Αβραμίδης, οι βουλευτές Γιώργος Μαυρωτάς, Κώστας Μπαργιώτας, Ιάσονας Φωτήλας, Γρηγόρης Ψαριανός και τα μέλη του Κινήματος Δημήτρης Αβραμίδης, Ζωή Αποστολοπούλου, Παναγιώτης Βλάχος, Μαργαρίτα Γερούκη, Αντιγόνη Λυμπεράκη, Σπύρος Πέγκας, Δημήτρης Τσιόδρας, Τάκης Φραγκούλης.

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέχθηκαν οι Αθηνά Βενετάκη, Νίκος Βιτώρος και ο Στάθης Γρηγοριάδης. Τέλος, το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ αποτελούν οι Γιάννης Γιαννόπουλος, Βασίλης Γκολφινόπουλος και Νίκος Φουρναράκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα