Συννεφιασμένη η διαδρομή Αραβαντινού – Ραφήνα

Λεπτές ισορροπίες καταγράφονται στη Νέα Δημοκρατία, η οποία με σταθερά βήματα εμφανίζεται να υπερέχει του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις μετρήσεις. Οι λεπτές ισορροπίες αφορούν τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρώην πρωθυπουργούς και προκατόχους του στην προεδρία του κόμματος, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τη Νέα Δημοκρατία με προσεκτικές κινήσεις, ώστε να μην πυροδοτήσει αντιδράσεις από την πλευρά, όχι τόσο των πρώην πρωθυπουργών όσο των υποστηρικτών τους. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θέλει να κουβαλάει και να απολογείται για… «αμαρτίες» παλαιότερων ετών, και γι’ αυτό και είναι πολύ προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του σε διάφορα θέματα.

Η πρόσφατη κίνησή του να μιλήσει σε ειδική εκδήλωση για τα οικονομικά του κόμματος, όπου και παρουσίασε το σχέδιό του για την οικονομική εξυγίανση της Ν.Δ., προκάλεσε συζητήσεις στα στρατόπεδα των «καραμανλικών» και των «σαμαρικών». Όμως και η αναφορά του για χρέη 214 εκατ. ευρώ δεν ακούστηκε καλά στους προκατόχους του, αν και ο ίδιος είπε ότι δεν είναι της ώρας να αναζητηθούν ευθύνες για τα αίτια που δημιουργήθηκε αυτό το δυσβάσταχτο χρέος.

Το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί διάφορα σημεία τριβής, αν και οι δυο πρώην πρωθυπουργοί μέχρι στιγμής αποφεύγουν να εκδηλώνουν τις ενστάσεις τους και ειδικά ο Αντ. Σαμαράς ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικός για τον Κυρ. Μητσοτάκη το βράδυ της Κυριακής από την Καλαμάτα, όπου μίλησε στους φίλους και τους ψηφοφόρους του κόμματος. Ο ίδιος προχωρεί σε σημαντικές αλλαγές και σταδιακά ο στόχος του είναι, όσο και εάν δεν λέγεται, να… «αποκαραμανλοποιήσει» εν αρχή το κόμμα και εν συνεχεία να το «αποσαμαροποιήσει». «Το κόμμα του Κυριάκου» είναι ο στόχος, και με τον τρόπο που επιδιώκεται να επιτευχθεί αναμένεται να δοκιμάσει σύντομα τις σχέσεις με τους «καραμανλικούς» και τους «σαμαρικούς».

Όπως λένε οι παλιοί φίλοι του πατρός του, «στην προσπάθειά του αυτή ο Κυριάκος δεν είναι μόνος. Εκτός από την κοινωνία, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να επέμβει με καίριες παρεμβάσεις η Αραβαντινού». Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία, εάν ένα θέμα κτυπά τη Ν.Δ. και έρχεται από το… παρελθόν, να τηρεί αποστάσεις και να μην καλύπτει πλήρως τους προκατόχους του, που ακολουθούν και διαφορετική στρατηγική. Ο Κ. Καραμανλής παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις και θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στον Κυρ. Μητσοτάκη και δεν έχει διάθεση σύγκρουσης μαζί του, αν και οι «καραμανλικοί» μόλις δουν αποκλίσεις από τις βασικές αρχές του «καραμανλισμού» και του πολιτικού στίγματος της Ν.Δ. ετοιμάζονται για παρεμβάσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο Αντ. Σαμαράς αυτό για το οποίο ενδιαφέρεται περισσότερο –όπως φάνηκε και με την ομιλία του στην Καλαμάτα, την πρώτη του δημόσια μεγάλη πολιτική ομιλία 13 μήνες μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία–, είναι η δικαίωση της πολιτικής του. Όσο ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν απορρίπτει την πρωθυπουργική θητεία Σαμαρά και δεν παίρνει αποστάσεις από την πολιτική του, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα του δημιουργεί προβλήματα. Βέβαια, το ξεκαθάρισμα θα γίνει στο συνέδριο. Όλοι εκτιμούν ότι η γραμμή του Κυριάκου θα περάσει και θα ελέγξει το κόμμα, όμως και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θέλουν να έχουν ισχυρές δυνάμεις στα νέα κομματικά όργανα.

Σύννεφα…
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Αραβαντινού είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί στις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της «καραμανλικής» πλευράς του κόμματος και του Μαξίμου. Δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους και θεωρούν ότι πολύ σωστά ο Κυριάκος άλλαξε τον Μεϊμαράκη με τον Βορίδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που θα συζητήσει το θέμα Παπαγγελόπουλου.

Μάλιστα, η Αραβαντινού δεν μπορεί να κατανοήσει τις χλιαρές αντιδράσεις που υπήρξαν από τους «καραμανλικούς» για τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Και έστειλαν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει το παρελθόν του κ. υπουργού, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα».

Οι πλέον αντικειμενικοί εκτιμούν πως η διαδρομή μεταξύ Αραβαντινού και Ραφήνας είναι συννεφιασμένη και δεν αποκλείουν να υπάρξει καταιγίδα. Πάντως, ο επίτιμος σε όλες του τις συζητήσεις υποστηρίζει πως «ο Κυριάκος τα πάει πολύ καλά και δεν πρέπει να αποκλίνει από την πορεία του». Συνεργάτες μάλιστα του επίτιμου επισημαίνουν τη δήλωση του Στέφανου Μάνου πως «εάν ο Κυριάκος επιτύχει τη μείωση των εξόδων της Ν.Δ., θα καταφέρει να κάνει το κόμμα αξιόπιστο στην κοινωνία». Και φυσικά, αυτήν τη δήλωση την κραδαίνουν προς τη Ραφήνα.

Σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στη Ν.Δ. αποτυπώνεται στη φράση «Ο Κυριάκος σε άνοδο, η Ν.Δ. σε στασιμότητα». Όλα τα στοιχεία που έχουν στη Συγγρού από τις μετρήσεις που γίνονται για λογαριασμό του κόμματος, δείχνουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι πρώτος σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία έναντι του Αλέξη Τσίπρα, αλλά υπάρχει ένα αρνητικό μήνυμα που είναι ισχυρό: «Η Ν.Δ. δεν πείθει την κοινή γνώμη ότι μπορεί να κυβερνήσει».

Αυτή την εικόνα όμως θέλει να ανατρέψει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προχωρεί στον δρόμο προς το συνέδριό της με την επίσημη έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου που θα συνεχιστεί με μεγάλη ένταση από εδώ και πέρα. Σε αυτό το διάστημα, έως το τριήμερο του συνεδρίου, 22-24 Απριλίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι η πρόθεσή του είναι να προκύψει ένα εντελώς νέο κόμμα, μια «άλλη Ν.Δ.», όπως λέει ο ίδιος σε συνομιλητές του.

Στο συνέδριο ο κ. Μητσοτάκης έχει όλα τα περιθώρια να αλλάξει εκ θεμελίων το κόμμα που παρέλαβε πριν από δύο μήνες σε κακή κατάσταση. Εκτός από τις διεργασίες για την ιδεολογική φυσιογνωμία και τα πολιτικά χαρακτηριστικά, νέα οργανωτική δομή, νέες εσωτερικές διαδικασίες λήψης των αποφάσεων και νέα φυσικά πρόσωπα θα αντικαταστήσουν τον κουρασμένο μηχανισμό που έχασε αρκετές εκλογές. Όπως λένε οι συνεργάτες του, φέρεται αποφασισμένος να μην κάνει σ’ αυτό κανέναν συμβιβασμό και η υπενθύμισή του «κανείς δεν είναι μόνιμος στην καρέκλα του» αποσκοπούσε στο να παροτρύνει τους πάντες να αναλάβουν την υπόθεση της ανανέωσης: «Η βάση θα επιβάλει τις αλλαγές», είναι το σύνθημά του.

Ο δεκάλογος
Εφόσον ολοκληρωθεί η συνολική ανανέωση, την οποία επαγγέλλεται ο πρόεδρος της Ν.Δ., θα αναδιατάξει πλήρως το εσωτερικό «γαλάζιο» σκηνικό και θα ανατρέψει παλαιούς συσχετισμούς. Με βάση τον σχεδιασμό που γίνεται στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, οι βασικές αλλαγές, που συζητούνται ώστε να προωθηθούν στο συνέδριο, αφορούν τις δομές και τη λειτουργία του κόμματος και είναι κωδικοποιημένα οι εξής:

1] Μικρότερα και πιο ευέλικτα όργανα που θα διαμορφώνουν την πολιτική της Ν.Δ.
2] Διεξαγωγή συνεδρίου κάθε έτος με 1.000 εκπροσώπους.
3] Η νέα Πολιτική Επιτροπή θα αριθμεί μόλις 100 εκλεγμένους εκπροσώπους.
4] Οι τοπικές οργανώσεις θα μετεξελιχθούν σε οργανώσεις βάσης με βασικό στόχο μια νέα σχέση και επαφή του κόμματος με τις τοπικές κοινωνίες.
5] Η θητεία του προέδρου του κόμματος θα είναι τετραετής και θα επικυρώνεται από το ετήσιο συνέδριο.
6] Θα υπάρχει μηχανισμός συνεχούς αξιολόγησης των στελεχών, ακόμα και των βουλευτών. Επίσης, θα δημιουργηθεί μητρώο υποψηφίων βουλευτών που θα αξιολογείται από την κοινωνία.
7] Η κοινωνία θα έχει λόγο στις κομματικές λίστες για τις βουλευτικές εκλογές και θα γίνονται τοπικές εκλογές μέσω των μελών για το ποιοι υποψήφιοι βουλευτές θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια. Δεν θα αποφασίζει η ηγεσία ερήμην των τοπικών κοινωνιών για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι βουλευτές.
8] Θεσπίζεται απόλυτο ασυμβίβαστο υποψηφίων βουλευτών και κρατικών θέσεων.
9] Ανοικτή χρηματοδότηση της Ν.Δ. με συνδρομές.
10] Θεσμοθετείται η λογοδοσία για όλες τις λειτουργίες της Ν.Δ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα