Πρωτάθλημα για γερόντια η Super League

Οι αριθμοί δείχνουν ότι δεν χρησιμοποιούνται παρά ελάχιστοι νέοι παίκτες σε κάθε ομάδα και οι περισσότεροι απ΄όσους παίζουν είναι σε μεγάλη ηλικία

Η Ελληνική Super League φιγουράρει στο top-10 των πιο γηρασμένων πρωταθλημάτων αναφορικά με το μέσο όρο ηλικίας των ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν σε αυτή.

Καμία είδηση, θα πείτε..

Από την στιγμή που δεν χρησιμοποιούνται από τις ομάδες παρά ελάχιστοι Έλληνες σε μικρές ηλικίες δεν μπορεί παρά να είναι ένα πρωτάθλημα…γερόντων

Ο μέσος όρος ηλικίας των ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι περίπου 28,5 χρόνια, που το φέρνει σε… λίγο καλύτερη μοίρα από πρωταθλήματα όπως αυτά της Ταϊλάνδης, του Ιράν και του Κατάρ.

Ας δούμε μια πρόσφατη έρευνα από το διεθνές ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο (CIES) που ασχολήθηκε με τις ηλικίες των παικτών σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα….

Στην Super League η ομάδα που έχει δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στους νέους (όπως προκύπτει από την ανάλυση των συμμετοχών στις ενδεκάδες των ομάδων ανάλογα με την ηλικία των ποδοσφαιριστών τους) είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Η ΑΕΚ,ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός ρίχνουν το βάρος τους σε μεταγραφές από ώριμους παίκτες, τους οποίους θεωρούν πιο αξιόπιστους για τον σκληρό πρωταθλητισμό, χωρίς να ενδιαφέρονται να εντάξουν νέους στις ομάδες τους..

Χαρακτηριστικό είναι πως η ΑΕΚ έχει δώσει το 47,1% του χρόνου συμμετοχής σε παίκτες άνω των 30 ετών , ποσοστό πολύ κοντινό σε αυτό του Ολυμπιακού (39,9%) και Παναθηναϊκού (37,9%)…

Ο ΠΑΟΚ δίνει φέτος τον μισό χρόνο συμμετοχής (49,3%) σε παίκτες ηλικίας 25 ετών και κάτω, λόγω της ανανέωσης που επιχειρήθηκε από τον Ζοσέ Μπότο, αλλά βέβαια ελάχιστοι είναι Έλληνες.

O Δικέφαλος του Βορρά είναι η δεύτερη ομάδα με τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας) που αγγίζει τα 26.4 χρόνια, οριακά μεγαλύτερος από αυτόν του ΠΑΣ Γιάννινα που είναι 26,3.

Πιο γηρασμένες ομάδες του πρωταθλήματος είναι ο Ιωνικός (30,7) και η Λαμία (30), ενώ κοντά στο όριο των 30 ετών και η ΑΕΚ (29,87), ο Ολυμπιακός (28,79) και ο Παναθηναϊκός (28,62).

Η Super League παραμένει ένα από τα πιο γηρασμένα πρωταθλήματα του πλανήτη. Οι περισσότερες ελληνικές ομάδες στρέφονται σε δοκιμασμένες λύσεις που προτείνουν οι μάνατζερ και κυρίως σε μεγάλε ηλικίες.

Αναλυτικά ο σχετικός πίνακας με το μέσο όρο ηλικίας των ελληνικών ομάδων:

 

To πιο βαρετό πρωτάθλημα

Η Super League διεκδικεί και ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ. Είναι το πιο βαρετό πρωτάθλημα στην φάση καθώς σύμφωνα με μελέτη στους αγώνες τους δημιουργούνται οι λιγότερες φάσεις απ΄όλα τα ευρωπαϊκά…

Από τα 31 εθνικά πρωταθλήματα, καθώς και τις Β΄ κατηγορίες των μεγάλων ποδοσφαιρικών κρατών της δυτικής Ευρώπης (Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας), συνέταξαν μια λίστα που να συνδυάζει τα δύο αυτά στατιστικά κάθε πρωταθλήματος ώστε να καταλήξουν σε ένα Δείκτη Ανοικτού Παιχνιδιού (Game Openness Index) ανά χώρα, που δείχνει πόσο ενδιαφέροντες είναι οι αγώνες ανά την Ευρώπη.

α ευρήματα αποκρυσταλλώνουν τη γενική εντύπωση σχετικά με το πού μπορεί κανείς να απολαύσει περισσότερες φάσεις και καλύτερη ροή αγώνα, δεδομένου ότι ο καθαρός χρόνος παιχνιδιού στο 90λεπτο είναι αυτός χωρίς τις διακοπές για διαφόρους λόγους όπως τραυματισμοί, διαμαρτυρίες, καθυστερήσεις σε στατικές φάσεις κ.λπ.

 

Περίπου μισή ώρα παιχνιδιού χάνεται από διακοπές, καθυστερήσεις, αλλαγές, τραυματισμούς κτλ.

 

Ετσι το πρωτάθλημα με τον περισσότερο καθαρό χρόνο ανά 90λεπτο είναι η Ερε Ντιβίζιε της Ολλανδίας, με τους φιλάθλους εκεί να απολαμβάνουν την μπάλα να τρέχει στο χορτάρι επί 63 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα ανά αγώνα. Από κοντά είναι τα πρωταθλήματα στη Σουηδία, στη Ρωσία και στο Ισραήλ. Δύο λεπτά λιγότερη μπάλα βλέπουν όσοι πληρώνουν να δουν ματς της Μπουντεσλίγκα στη Γερμανία, της Σέριε Α στην Ιταλία, της Ελίτ Σέριεν στη Νορβηγία, της Πρέμιερ Λιγκ στην Αγγλία, της Προ Λιγκ στο Βέλγιο, αλλά και της Βεικάουσλιιγκα στη Φινλανδία, της Σουπερλίγκα στη Δανία και της Σιούπερ Λιγκ στην Τουρκία.

Η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος, με μέσο όρο ωφέλιμου παιχνιδιού ανά αγώνα τα 56 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα, δηλαδή περίπου εξίμισι λεπτά λιγότερα από την Ολλανδία, αλλά και δυόμισι λεπτά λιγότερα από την Κύπρο. Μόνο Τσεχία και Σκωτία έχουν λιγότερο πραγματικό χρόνο παιχνιδιού.

Εκεί όμως όπου καταποντίζεται η Σούπερ Λίγκα είναι στην παραγωγή ευκαιριών: με 8,7 ανά αγώνα είναι στον… βυθό της ευρωπαϊκής ιεραρχίας, μαζί με τη Β΄ κατηγορία της Ισπανίας, την ώρα που η Γερμανία έχει 11,9 φάσεις για γκολ ανά ματς, η Ελβετία 11,8 και η Ολλανδία 11,7.

 

Συνδυάζοντας τα στοιχεία, το CIES θεώρησε έτσι το ολλανδικό πρωτάθλημα το κορυφαίο στο ανοικτό παιχνίδι, και με γνώμονα αυτό ως 100% κατέγραψε την απόκλιση των άλλων πρωταθλημάτων. Κι εκεί η Ελλάδα τερμάτισε τελευταία μεταξύ των πρώτων κατηγοριών με 67%, περνώντας μόνο τη Β΄ Ισπανίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα