«Ψάχνουμε τον τρόπο εποπτείας μετά το τέλος των μνημονίων»

Τον τρόπο εποπτείας της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου αναζητούν οι ευρωπαίοι, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί  σε συνέντευξή του στο Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει αναλάβει η χώρα. Ο ευρωπαίος Επίτροπος πάντως  ξεκαθάρισε πως «αν στο μέλλον αναληφθούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει πλέον ανάγκη για πολιτικές λιτότητας».

«Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθήσουν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα», δήλωσε αρχικά  ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Πάντως, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι μετά το τέλος του προγράμματος δεν θα υπάρχουν πλέον μνημόνια για την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά από τις δραματικές ημέρες της άνοιξης του 2010 και από το ταραγμένο καλοκαίρι του 2015» παραδέχθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του ότι έχει εργαστεί «πολύ καλά με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τα τελευταία χρόνια». «Πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια αυτά μαζί», ανέφερε.

 Η τελική αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του προγράμματος 

Ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι «οι επόμενοι μήνες αποτελούν το τελευταίο μέρος της εποχής των μνημονίων, η οποία ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια την άνοιξη του 2010. Έχει απομείνει μόνο μία τελική αξιολόγηση που πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τελειώσει το πρόγραμμα το καλοκαίρι. Πιστεύω ότι θα γίνει εξίσου ομαλά όπως η τρίτη αξιολόγηση, υπό την προϋπόθεση ότι το καλό εποικοδομητικό κλίμα που έχει καθορίσει τη συνεργασία μας τους τελευταίους μήνες θα διατηρηθεί από όλους τους εταίρους».

Η Ελλάδα θα παρακολουθείται μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου

Σύμφωνα με τον Επίτροπο «μετά το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα γίνει ξανά, από οικονομική άποψη, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Οι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθήσουν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

Αλλά ας είμαστε σαφείς: δεν θα υπάρχουν πλέον ‘μνημόνια’ και, υπό την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα αναληφθούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει πλέον ανάγκη για πολιτικές λιτότητας».

 

 

Διαβάστε επίσης