Ψάχνοντας τον δρόμο της εξουσίας

Ο δρόμος της Αριστεράς οδηγεί και στην κυβέρνηση; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και κυρίως να ξεκαθαρίσουν μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν για να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Διαψεύστηκαν οι υπεραισιόδοξοι που περίμεναν την αυτόνομη παρουσία στελεχών της ΔΗΜΑΡ στην εκδήλωση της Πέμπτης για τη ΔΕΗ. «Μπορεί επίσημα η ΔΗΜΑΡ να αρνήθηκε για να μη δεσμευθεί, όμως στελέχη της θα έρθουν», έλεγε νωρίς το μεσημέρι εκείνης της ημέρας στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Α». Ήταν πεπεισμένος ότι είχε δίκιο. Αποδείχθηκε με σκληρό τρόπο ότι η εκτίμησή του (ή πληροφορίες) δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Το πρώτο πείραμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Εκτός από τους γνωστούς γνώριμους, η παρουσία άλλων στελεχών ήταν απογοητευτική. Γιατί μάλλον δεν στηρίζονται στη Ραχήλ Μακρή και τη Θεοδώρα Τζάκρη. Στα θετικά ήταν η παρουσία στελεχών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς είναι ότι πιο κοντινό στο ΚΚΕ. Πέραν όμως αυτών, τίποτα το ουσιώδες.

Εκ των υστέρων, στην Κουμουνδούρου δηλώνουν ικανοποιημένοι για το «πρώτο καλό βήμα για την –αρχικά κοινωνική– συσπείρωση που θέλουμε». Είναι, όμως, έτσι;

Χαρτογραφώντας τον πολιτικό χώρο αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνει κανείς πως η μόνη ομάδα που θα μπορούσε να συνεργαστεί χωρίς προβλήματα είναι αυτή των Οικολόγων. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δύσκολα θα μπορούσε να τα βρει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πρακτικό επίπεδο, ενώ υπάρχουν και άλλα μικρά κόμματα τα οποία είναι οπαδοί της δραχμής και μόνο. Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως η δραχμή είναι το τελευταίο σχέδιο, εφόσον όλα τα άλλα αποτύχουν.

Οι ελπίδες του κόμματος δυστυχώς ή ευτυχώς είναι δεξιότερα και μέχρι το κέντρο. Η ΔΗΜΑΡ όμως (σάρκα από τη σάρκα της Κουμουνδούρου) ακόμα αντιστέκεται και ο χρόνος θα δείξει αν θα προτιμήσει την επιστροφή στο σπίτι ή την μετακόμιση στην Ελιά.

Τι μένει, λοιπόν; Αυτή τη στιγμή μόνο οι ανένταχτοι που προέρχονται κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν πρόκειται για βουλευτές οι οποίοι δύσκολα θα μπορούσαν να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για εκπρόσωπους φορέων προερχόμενοι από τη βάση που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους και έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο άλλοτε κόμμα τους. Ίσως αυτή να είναι η μόνη λύση…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα