Ραντεβού τον Δεκέμβριο

Για δέκα περίπου ημέρες θα ησυχάσουμε από την τρόικα και τους Τόμσεν-Μορς-Μαζούχ. Κάτι που όμως δεν ήθελε η κυβέρνηση, η οποία είχε ως στόχο να μετάσχει ο Γιάννης Στουρνάρας στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου με μία συμφωνία στα χέρια του, κάτι που θεωρείται απίθανο να συμβεί.

Οι διαπραγματεύσεις, όπως τονίζουν και οι δύο πλευρές, θα συνεχιστούν μέσω e-mail και τηλεδιασκέψεων. Και αυτό διότι υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα, αλλά και πολλοί αστερίσκοι.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αργά το βράδυ της Τετάρτης, διαψεύδοντας τα σενάρια που μιλούσαν για συμφωνία. Στο μεταξύ ο προϋπολογισμός του 2014, κατατέθηκε, όμως θα υποβάλλεται σε συνεχείς τροποποιήσεις ανάλογα ε τα αποτελέσματα των επαφών της ελληνικής πλευράς με την τρόικα.

Οι δανειστές, πάντως, αφήνουν σημάδια αισιοδοξίας ότι βαδίζει σε καλό δρόμο ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες ανώτατου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα περιέχει θα ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, αντί των 344 εκατ. που προέβλεπε το προσχέδιο.

Το δημοσιονομικό κενό -παρά τις πληροφορίες για χάσμα που διατηρείται στο 1 δισ.- δεν φαίνεται να είναι πλέον το μεγαλύτερο ζήτημα, αλλά τα διαρθρωτικά μέτρα. Θολό είναι το τοπίο για το «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Οι δανειστές επιμένουν για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών χωρίς καμιά προστασία ούτε για την πρώτη κατοικία, κάτι που η κυβέρνηση δεν δέχεται, με τη λύση να πρέπει να εξευρεθεί πάση θυσία μέχρι το τέλος του 2013, αφού από το επόμενο έτος ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί. Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως έκαναν οι πιστωτές στο θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, αφού δεν επιμένουν σε «λουκέτο», όμως υπάρχει διχογνωμία για τον εξαγωγικό χαρακτήρα της εταιρείας, τη διατήρηση του οποίου δεν επιθυμούν οι πιστωτές (παρά μόνο του στρατιωτικού).

Ο προϋπολογισμός

Τέσσερις νέους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι εντός του 2014 προκειμένου να στηρίξουν τα έσοδα του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή. Πρόκειται για φόρους που έχουν ήδη θεσπιστεί αλλά τα εισπρακτικά τους αποτελέσματα θα φανούν εντός του επόμενου έτους. Αναλυτικά:

•           Προβλέπεται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Καταργήθηκαν οι απαλλαγές όπως αυτές για τη δαπάνη ενοικίου κύριας κατοικίας, ενοικίου παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της κύριας κατοικίας, τόκων στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας.

•           Προβλέπεται η θέσπιση συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι τελευταίοι είχαν αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ. Επίσης ο ίδιος συντελεστής 26% θεσπίζεται και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΟΕ και ΕΕ ενώ για τα περυσινά εισοδήματα ήταν 20%, δηλαδή επέρχεται μια αύξηση έξι εκατοστιαίων μονάδων.

•           Επιβάλλεται φόρος 11% από το πρώτο ευρώ για τα εισοδήματα από ενοίκια. Η αλλαγή αυτή επιβαρύνει τους φορολογούμενους που έχουν χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια, δηλαδή έως 5.000 ευρώ.

•           Ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Το ποσό της βεβαίωσης του ενιαίου φόρου ακινήτων θα φθάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 3,4- 3,6 δις ευρώ. Μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα αποσταλούν στους φορολογούμενους και τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ακινήτων.

 

Μ.Κ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης