Σαλέ Ξάνθης: «Τσοντάρισε» το κράτος, κονόμησαν οι μέτοχοι!!!

Το κράτος είχε χρηματοδοτήσει την κατασκευή του προπονητικού κέντρου Σαλέ, για τις ανάγκες της Εθνικής, όμως από Γκαγκάτση μέχρι Γραμμένο η ΕΠΟ ποτέ δεν υλοποίησε τη σχετική σύμβαση

Τη ροή του χρήματος αναζητάει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού που ερευνάει την καταγγελία του Ολυμπιακού που θέλει τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη να ’χουν κάτι παραπάνω από φιλικές σχέσεις.

Ο Λάμπρος Μπίρδας και ο Νίκος Μαυρομάτης, βέβαια, ζήτησαν αναβολή της εκδίκασης που είχε οριστεί για την Πέμπτη επειδή υπακούουν στις αποφάσεις των δικηγορικών συλλόγων τους που προχώρησαν σε στάση εργασίας.

Αλλά στην ΕΕΑ δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Ζήτησαν από τους νομικούς εκπροσώπους του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης μια σειρά εγγράφων που μπορούν να διευκολύνουν την έρευνα.

Επί της ουσίας, βέβαια, ο Νικόλαος Τζουλάκης και τα υπόλοιπα μέλη μιμήθηκαν τον Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ που ως Ροντ Τίντγουελ ζητάει από τον Τζέρι Μαγκουάιρ, τον κατά κόσμο Τομ Κρουζ, να του δείξει το χρήμα.

«Show me the money», έλεγε ο Κούμπα για να υπογράψει στον Τομ. Την ίδια φράση είπαν και από την ΕΕΑ στους δικηγόρους του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. «Δείξτε μας το χρήμα».

Από τη διαδρομή των ευρώπουλων, που λέει και η Αννίτα –Κοίτα– Πάνια, θα φανεί η αλήθεια για την ανεξαρτησία της Ξάνθης. Υφίσταται ακόμα ή βυθίστηκε στα Πηγάδια;

Από την πρώτη ημέρα που έκανε τις αποκαλύψεις το «One», κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος μπορούσε να κατανοήσει ότι η αλήθεια θα έβγαινε στο φως μόνο μέσα από τη διαδρομή του χρήματος.

Από την προέλευση των κεφαλαίων που είχε πριν αρχίσει τις αγορές ο εξ Κιλκίς ορμώμενος επενδυτής Καλπαζίδης έως τα χρήματα που μπήκαν στους λογαριασμούς των πρώην ιδιοκτητών και αυτά που ενδεχομένως πληρώνει η ομάδα της Θράκης για τη χρήση των διαφόρων εγκαταστάσεων.

Έχουν δύσκολη αποστολή οι δικηγόροι. Όχι επειδή πρέπει να συγκεντρώσουν τόσα χαρτιά. Για ένα νομικό μίας Ανώνυμης Εταιρείας, έστω και Ποδοσφαιρικής αυτό είναι το εύκολο σκέλος.

Αλλού μπερδεύεται το εγχείρημα. Όταν θα μαζευτούν τα έγγραφα από τις τράπεζες, τα λογιστήρια και τα διοικητικά συμβούλια θα χρειαστεί να τσεκαριστεί κάθε ημερομηνία.

Εδώ δεν μιλάμε για κατάθεση και ανάληψη ενός ποσού με το σύστημα «λεφτά στο λεπτό». Εδώ θα πρέπει να ταιριάζουν όλα. Να μην υπάρχει ούτε μία κενή ημερομηνία. Να μην προκύπτει πρόωρη ή καθυστερημένη μεταβίβαση χρημάτων.

Ο ρόλος της πολιτείας

Η ιστορία του αθλητικού κέντρου στα Πηγάδια, πάντως, ενδιαφέρει και την πολιτεία. Και είναι απορίας άξιο πώς δεν έχει παρέμβει ήδη ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ίσως να μη γνωρίζει ο υφυπουργός Αθλητισμού τι ακριβώς έχει συμβεί με τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Η «Άποψη» είναι, όμως, εδώ για να θυμίσει στους παλιούς και να ενημερώσει τους νέους. Να ανοίξει τον φάκελο με τα Πηγάδια και να δώσει στοιχεία για το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να ’χει γίνει μάγκας με ξένα κόλλυβα.

Όλοι στέκονται στο παρόν. Ξεχνούν το παρελθόν. Μόνο που έτσι χάνουν τη μεγάλη εικόνα. Βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος. Για να ξυπνήσουμε τις μνήμες θα δημοσιεύσουμε μία ανακοίνωση της εφημερίδας μας που εκδόθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2005 ως απάντηση στη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει ο Χρήστος Πανόπουλος.

Μέσω της ανακοίνωσης δίναμε στοιχεία του για τα έργα στα Πηγάδια και τις διαδικασίες που ακολούθησαν ο Γιώργος Λιάνης ως υφυπουργός Αθλητισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, ο γνωστός Βασίλης Γκαγκάτσης.

Οι αποκαλύψεις είχαν αρχίσει από τις 12 Ιουνίου 2004 όταν δημοσιοποιήσαμε τα στοιχεία του πορίσματος που συνέταξαν οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Κόντρα στους κανόνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η πολιτεία ενίσχυε μία Αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία, την Skoda Ξάνθη, για να φτιάξει ένα αθλητικό κέντρο (Πηγάδια) με το επιχείρημα ότι για 45 μέρες τον χρόνο θα το διέθετε στις Εθνικές ομάδες.

Οι ευθύνες της ΕΠΟ

Για πολλά χρόνια η σύμβαση μεταξύ ΕΠΟ και Ξάνθης έμεινε στα χαρτιά. Με βάση τις ημερομηνίες των εγγράφων, πάντως, είχε ισχύ έως τις 15 Νοεμβρίου του 2018 για το αθλητικό κέντρο και έως τις 30 Ιανουαρίου του 2019 για το ξενοδοχείο.

Τη σύμβαση είχαν υπογράψει στις 19 Ιουνίου 2003 για λογαριασμό της Ομοσπονδίας ο Γκαγκάτσης και για την Ξάνθη ο τότε διευθύνοντας σύμβουλος Νίκος Επιτρόπου. Άραγε, από τη σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ έγινε κάποια κίνηση όταν βγήκαν τα ρεπορτάζ για τη μεταβίβαση των εγκαταστάσεων που πριμοδοτήθηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και για χάρη των Εθνικών ομάδων;

Ενδιαφέρθηκε ο Βαγγέλης Γραμμένος να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει με την υπόθεση; Αναζήτησε τη σύμβαση; Λογικά, όλο και κάπου θα υπάρχει στα γραφεία της ΕΠΟ. Τέτοια έγγραφα δεν χάνονται.

Είχε δικαίωμα να πουλήσει ο Πανόπουλος τον Μάρτιο του 2018 εάν ισχύουν τα ρεπορτάζ; Και αν πούλησε, παρενέβη η ΕΠΟ για να πληροφορηθεί αν στο πωλητήριο, έστω και σε κάποια παράγραφο, αναφερόταν η συμβατική υποχρέωση των πωλητών για τις ανάγκες της Εθνικής ομάδας; Τι λέει γι’ αυτό ο Γραμμένος;

Ο Μάκης Γκαγκάτσης, βέβαια, έβγαλε χθες άλλο ένα λογύδριο. Επιτέθηκε στον Ολυμπιακό και κατηγόρησε τους Πειραιώτες για επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Όπως έκανε κάποτε ο Πανόπουλος όταν κουνούσε την επιταγή του 1 εκατομμυρίου κι έλεγε πως θα την επέστρεφε στην πολιτεία εάν προέκυπτε κάποιο στοιχείο εις βάρος του.

«Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε τα εξής, που υπογραμμίζονται ιδιαίτερα στο πόρισμα του Ελεγκτικού Συμβουλίου της γ.γ..Αθλητισμού:

1ον) Στον διαγωνισμό για τη μίσθωση αθλητικού κέντρου για τις ανάγκες των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου στη Βόρειο Ελλάδα, έλαβαν μέρος δύο εταιρίες. Η ΠΑΕ Ξάνθη Α.Ο. SKODA και η εταιρία κατασκευής δομικών έργων «ΕΡΓΟΝ Ο.Ε. Αφοί Σκαρλάτου και Σία», η οποία είχε υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό με την ΠΑΕ Ξάνθη Α.Ο. SKODA για την κατασκευή του κέντρου από τις 23 Απριλίου του 2003 και τελικά δεν κατέθεσε προσφορά.

2ον) Έγινε ουσιαστικά χρηματοδότηση από την πολιτεία –μέσω της ΕΠΟ–, και στην πραγματικότητα η ΠΑΕ Ξάνθη Α.Ο. SKODA προπληρώθηκε το ποσόν της ενοικίασης (μίσθωμα) για τις ανάγκες των εθνικών ομάδων τα προσεχή 15 χρόνια πριν καλά-καλά τελειώσει το έργο για τη χρήση του. Τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής διερεύνησης –η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί– σε συνδυασμό με το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον που εστιάζεται:

α) στο ποσόν που κόστισε στην ΠΑΕ Ξάνθη Α.0. SKODA η αρχική κατασκευή του αθλητικού κέντρου,

β) στην αποζημίωση που έλαβε από την ασφαλιστική εταιρία «ΦΟΙΝΙΞ» –θυγατρική της Εμπορικής Τράπεζaς και χορηγού της ΠΑΕ- για την καταστροφή από την πυρκαγιά της aρχικής εγκατάστασής μας,

γ) στο ποσόν που με σαφή πρόθεση της πολιτείας διέθεσε ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης για να ενισχύσει την προσπάθεια της ακριτικής ΠΑΕ, και

δ) στο πώς έγινε καταστρατήγηση του νόμου 2725/99 (άρθρο 6, παρ. 1) για την ονομασία της ΠΑΕ, όταν η σημερινή ονομασία της ΠΑΕ είναι ΠΑΕ SKODA Ξάνθη Α.Ο., αντί ΠΑΕ Ξάνθη Α.Ο. SKODA, έγινε με προφανή σκοπό τα οφέλη της εταιρίας αυτοκινήτων από την προβολή της ονομασίας.

Τα παραπάνω ερωτήματα διατυπώθηκαν και προβλήθηκαν στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας, αφού εύλογα υπάρχουν ερωτηματικά και έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τα χρήματα που δαπάνησε ο όψιμος εκφραστής της διαφάνειας και της ισονομίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο κ. Χρ. Πανόπουλος», απαντούσαμε εμείς την επόμενη μέρα.

Ο ρόλος του Γκιρτζίκη

Οι αποκαλύψεις είχαν προκαλέσει και την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών. Διατάχθηκαν προκαταρκτικές. Οι εμπλεκόμενοι αθωώθηκαν, για τη διαδικασία που ακολούθησαν με τις εκταμιεύσεις πριν καλά-καλά χτιστεί το προπονητικό κέντρο, αλλά τα κρατικά χρήματα δεν μπόρεσε ούτε ένας να αμφισβητήσει ότι δόθηκαν.

Κι αυτό δίνει άλλη διάσταση στην υπόθεση, την οποία γνωρίζει από πρώτο χέρι ο Γιώργος Γκιρτζίκης. Εκείνη την περίοδο, άλλωστε, ήταν ταμίας της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΠΑΕ SKODA Ξάνθη. Και, βέβαια, είχε πράξει κάτι τρομερό που θύμισε τη λαϊκή ρήση «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».

Εδώ, βέβαια, είχαμε τον κ. Γκιρτζίκη, ο οποίος πήγε ένα πρωινό στην τράπεζα και κατέθεσε για λογαριασμό της ΕΠΟ χρήματα στην ομάδα της Θράκης. Έπειτα, πήγε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και πέταξε για την Καβάλα. Από εκεί ταξίδεψε στην Ξάνθη και επισκέφτηκε το υποκατάστημα της τράπεζας για την ανάληψη των χρημάτων –που κατέθεσε ως ταμίας της ΕΠΟ– με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΑΕ Ξάνθης(!!!).

Η όλη υπόθεση βεβαίως ωφέλησε τους επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες κ.κ. Πανόπουλο και Συγκελίδη, οι οποίοι έφτιαξαν γήπεδο και αθλητικό κέντρο.

Και με τα λεφτά του Δημοσίου, δεν ωφέλησε την ΕΠΟ, αφού δεν μπορούμε να θυμηθούμε κάποια από τις 45 ημέρες κάθε χρόνο που υποτίθεται ότι δινόταν στις Εθνικές ομάδες.

Και στην τελική, πούλησαν το χρηματοδοτούμενο από το Δημόσιο έργο, παντελονιάζοντας ένα ποσόν της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, αν βεβαίως αληθεύουν τα σχετικά δημοσιεύματα…

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα