Σάλος στην Τουρκία για τον ισλαμιστή βουλευτή με τις τρεις συζύγους

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας στην Τουρκία, απαγορεύεται η πολυγαμία και θεωρείται μάλιστα εγκληματική πράξη

Την έντονη αντίδραση οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ένας βουλευτής, μέλος ισλαμικού κόμματος, είναι νυμφευμένος με τρεις γυναίκες.

Ο λόγος για τον Αλί Γιουκσέλ, που εξελέγη βουλευτής στο Ικόνιο με Νέο Κόμμα Ευημερίας (YRP) , που μετέχει στη Λαϊκή Συμμαχία, η οποία στήριξε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας στην Τουρκία απαγορεύεται η πολυγαμία, που θεωρείται τυπικά εγκληματική πράξη και μόνον οι πολιτικοί γάμοι αναγνωρίζονται, αλλά ισλαμιστές συνηθίζουν να προχωρούν σε θρησκευτικούς γάμους με περισσότερες της μίας συζύγους, αφού το Κοράνι επιτρέπει στους άνδρες να νυμφευτούν έως και τέσσερις γυναίκες, εφόσον μπορούν να τις συντηρήσουν – αν και το θέμα εξαρτάται από την ερμηνεία που δίνεται από λόγιους του Ισλάμ, ανάλογα με τη σχολή σκέψης στην οποία ανήκουν.

Ο Γιουκσέλ έχει νυμφευθεί νόμιμα μόνον τη μία εκ των συζύγων του, ενώ τις άλλες δύο με τις ευλογίες ιμάμη. Η τρίτη σύζυγος του βουλευτή, Ντιλμπέρ Γιουκσέλ, φέρεται να είπε σε συνέντευξή της με αφορμή την έκδοση βιβλίου, ότι ερωτεύτηκε τον βουλευτή όταν ήταν μόλις 11 ετών και θεωρεί «δικαίωμά» του τον τέταρτο γάμο, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών έγιναν πυρ και μανία με την εκλογή του βουλευτή, υποστηρίζοντας ότι είναι «έγκλημα» να είναι μέλος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κάποιος με τρεις συζύγους, καθώς αυτό αντιβαίνει στο Αστικό Δίκαιο.

Πρόεδρος του YRP, με το οποίο εξελέγη ο Γιουκσέλ, είναι ο Φατίχ Ερμπακάν, γιος του πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν. Ο Φατίχ Ερμπακάν είχε προκαλέσει ντόρο προεκλογικά με τη δέσμευσή του να καταθέσει νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της μοιχείας στην τουρκική Βουλή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα