Σχέδια μαζικών εκκενώσεων ετοιμάζουν οι ΗΠΑ υπό τον φόβο κλιμάκωσης των συγκρούσεων

Περισσότεροι από 600.000 Αμερικανοί ζουν στο Ισραήλ και τον Λίβανο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες να χρειαστεί να εκκενώσουν από τη Μέση Ανατολή εάν οι συγκρούσεις στη Γάζα δεν περιοριστούν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η σκέψη μίας τέτοιας επιχείρησης έρχεται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις, με τη βοήθεια αμερικανικών όπλων και στρατιωτικών συμβούλων, προετοιμάζονται για μια επικίνδυνη χερσαία επίθεση κατά των μαχητών της Χαμάς.

Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στη Washington Post, για να περιγράψουν λεπτομερώς τις εσωτερικές διαβουλεύσεις, είπαν ότι οι Αμερικανοί που ζουν στο Ισραήλ και τον γειτονικό Λίβανο ανησυχούν ιδιαίτερα, αν και τόνισαν ότι μια εκκένωση αυτού του μεγέθους θεωρείται το χειρότερο σενάριο και ότι άλλα αποτελέσματα θεωρούνται πιο πιθανά.

Ωστόσο, όπως τόνισε ένας «θα ήταν ανεύθυνο να μην έχουμε ένα σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο».

Η κυβέρνηση, παρά τη σθεναρή δημόσια υποστήριξή της προς το Ισραήλ, είναι βαθιά θορυβημένη από την προοπτική κλιμάκωσης και τις τελευταίες ημέρες έχει στρέψει την προσοχή της εν μέρει στην πιθανότητα ανάγκης εκκένωσης ενός μεγάλου αριθμού Αμερικανών πολιτών.

Ο φόβος για τη Χεζμπολάχ

Όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ εκτιμάται ότι υπήρχαν περίπου 600.000 Αμερικανοί πολίτες στο Ισραήλ και άλλοι 86.000 στον Λίβανο, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η ανησυχία στο Λίβανο αφορά κυρίως τη Χεζμπολάχ, μια μαχητική ομάδα που ελέγχει τη χώρα από το 1992. Εδώ και καιρό δέχεται εκπαίδευση και όπλα από το Ιράν, προκαλώντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να επιτεθεί στο Ισραήλ από το βορρά, δημιουργώντας έναν διπλό μέτωπο που θα «τέντωνε» τις ισραηλινές δυνάμεις. Ήδη έχουν σημειωθεί αψιμαχίες κατά μήκος των κοινών τους συνόρων.

«Αυτό έχει γίνει ένα πραγματικό ζήτημα. Η διοίκηση ανησυχεί πάρα πολύ ότι αυτό το πράγμα θα ξεφύγει από τον έλεγχο» δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν ανησυχεί όμως μόνο για τις δύο αυτές χώρες, αλλά και για τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο, όπου παρακολουθεί στενά τις διαδηλώσεις στους δρόμους θέτοντας σε αυξημένο κίνδυνο τόσο το προσωπικό των ΗΠΑ όσο και τους πολίτες στην περιοχή.

Ο βομβαρδισμός της Γάζας έχει φουντώσει την οργή για το Ισραήλ και τη μεταχείρισή του προς τους Παλαιστίνιους – ένα ζήτημα που ορισμένοι αξιωματούχοι πίστευαν ότι δεν έχει πλέον τόση σημασία στον αραβικό κόσμο.

«Μας έλεγαν τα τελευταία 10 χρόνια ότι ο αραβικός κόσμος και ο μουσουλμανικός κόσμος δεν νοιάζεται πια για την Παλαιστίνη» δήλωσε ο Bruce Riedel, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings και πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον.

Προειδοποίηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε συμβουλή προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες παγκοσμίως «να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή» λόγω «των αυξημένων εντάσεων σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, και του ενδεχόμενου τρομοκρατικών επιθέσεων, [και] διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών κατά Αμερικανών πολιτών και συμφερόντων».

Η προειδοποίηση ήταν απάντηση στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αφορμή τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και την ευρύτερη οργή στον αραβικό κόσμο για την πλήρη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ από την Ουάσινγκτον.

Ανάλογα με την κλίμακα μιας ενδεχόμενης εκκένωσης των ΗΠΑ, θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη από οποιαδήποτε προηγούμενη επιχείρηση. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας ή πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία έχουν συρρεύσει στην περιοχή αυτόν τον μήνα.

«Με 600.000 Αμερικανούς στο Ισραήλ και απειλές για άλλους Αμερικανούς σε όλη την περιοχή, είναι δύσκολο να σκεφτούμε μια εκκένωση που θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτή σε κλίμακα, έκταση και πολυπλοκότητα», δήλωσε η Suzanne Maloney, διευθύντρια εξωτερικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Brookings.

Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι προετοιμάζεται για μια σημαντική αύξηση των επιθέσεων κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, και το υπουργείο ξεχώρισε το Ιράν για την εκτεταμένη χορηγία του σε μαχητικές ομάδες με μακρά ιστορία στη χρήση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη στόχευση αμερικανικών στρατιωτικών θέσεων.

Σε απάντηση, δήλωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου, διοχετεύουν επιπλέον συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στην περιοχή.

Παραμένει άγνωστο πόσοι Αμερικανοί έχουν κινδυνέψει από τα πυρά του πολέμου που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό ο θάνατος ή τραυματισμός κάποιου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα