Σε εκλογικό συναγερμό η Συγγρού

«Επίθεση σε όλα τα μέτωπα» διέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους στενούς συνεργάτες του και τα μεγαλοστελέχη της Νέας Δημοκρατίας, θέτοντας τον κομματικό μηχανισμό σε εκλογικό συναγερμό, παρά το γεγονός ότι το κόμμα οδεύει προς το 10ο τακτικό συνέδριο που θα διεξαχθεί 22-24 Απριλίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως λένε στη Συγγρού, «τίποτα δεν πάει καλά. Η διαπραγμάτευση έχει βαλτώσει, το προσφυγικό μοιάζει με βόμβα έτοιμη να εκραγεί, οπότε δεν είναι απίθανο ο Τσίπρας να επιχειρήσει απόδραση μέσω εκλογών». Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Ν.Δ. συζητήθηκε εκτενώς το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και αξιολογήθηκαν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες. Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και όλα είναι ανοικτά, ακόμα και το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεχής αναφορά από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και όλα τα κεντρικά στελέχη για την ανάγκη να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να στηθούν πρόωρες κάλπες.

Σε μια χρονική στιγμή που το χειρότερο σενάριο θα ήταν αυτό της πολιτικής αποσταθεροποίησης και της αστάθειας, η αξιωματική αντιπολίτευση θα προτάσσει το επιχείρημα ότι η ίδια είναι ο βασικός πυλώνας που μπορεί άμεσα να αποτελέσει την αξιόπιστη, εναλλακτική λύση που έχει ανάγκη ο τόπος για να γίνουν όσα δεν προχωρά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Washington Post», ότι «η Ελλάδα, πάνω απ’ όλα, δικαιούται μια σοβαρή και ικανή κυβέρνηση» και πως δεν είναι το κόμμα του αυτό που προκαλεί την πολιτική αστάθεια, αλλά η ίδια η κυβέρνηση.

Στις ερωτήσεις του Μαξίμου εάν η Ν.Δ. επιθυμεί ή όχι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη απαντούν ότι γίνεται «φθηνή προπαγάνδα» από την κυβέρνηση, αφού κατά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι δήθεν, όπως τις χαρακτηρίζουν, μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης, μέσω των δύο νομοσχεδίων που παρουσίασε, δεν συνιστούν παρά «άλλο ένα μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης Τσίπρα, αφού οι ίδιοι παραδέχονται ότι τα νομοσχέδια είναι ανοικτά σε περαιτέρω συζητήσεις με τους θεσμούς».

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, αλλά και σε μεγάλο τμήμα της Κ.Ο. της Ν.Δ. εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό το σενάριο της κατάρρευσης της δικομματικής κυβέρνησης και μάλιστα πολύ σύντομα. Θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός και η ηγετική του ομάδα επιλέγουν την οδό της δραματοποίησης της κατάστασης. Έτσι και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία, να ενισχυθεί για «εσωτερική κατανάλωση» και για διατήρηση της συνοχής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η εικόνα της κυβέρνησης που αντιστάθηκε, διαπραγματεύτηκε και πέτυχε το καλύτερο.

«Μόνο που το ψέμα έχει κοντά πόδια», λένε από τη Συγγρού και επιμένουν ότι οι πολίτες πλέον καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και γι’ αυτό και προτάσσεται συνεχώς η επισήμανση περί «θεάτρου» από όλα τα κορυφαία στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, που είπε ότι «το πακέτο μέτρων 5,5 δισ. δεν κρύβεται».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, που έχει προγραμματίσει και επίσκεψη τη Μεγάλη Εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να μιλήσει στη μίνι Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και να έχει και ορισμένες συναντήσεις με παράγοντες της Ε.Ε., θέλει να ενισχύσει και τη διεθνή του εικόνα και να πείσει το διεθνές ακροατήριο για την αξιοπιστία του ίδιου και του κόμματός του, αλλά και την αφοσίωσή του στις μεταρρυθμίσεις.

Η τακτική που μπορεί να αλλάξει
Στο στρατηγείο της Συγγρού, πάντως, διαμορφώνεται ήδη η τακτική των επόμενων εβδομάδων, με δεδομένη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών και με δύο ορόσημα: το Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ την επόμενη εβδομάδα και αυτό της Ν.Δ. το τριήμερο 22-24 Απριλίου. Κάτι που μπορεί να αλλάξει βέβαια με βάση τις πολιτικές εξελίξεις.

Παρά το γεγονός ότι οι εσωκομματικές αυτές εκδηλώσεις μικρό ενδιαφέρον έχουν για την κοινή γνώμη, πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να τις αξιοποιήσει για να απευθυνθεί εντέλει στην ελληνική κοινωνία και να αποτυπώσει το όραμα και το σχέδιό του για την Ελλάδα των επόμενων ετών, για τις κοινωνικές συμμαχίες που θέλει να οικοδομήσει, για τις κοινωνικές ομάδες που θα επιχειρήσει να προσελκύσει, προκειμένου να τον στηρίξουν σε αυτή την πορεία.

Έχοντας, λίγο-πολύ, ως δεδομένη αφετηρία τη σημαντική απήχηση του κόμματος στη λεγόμενη «μεσαία τάξη», τους επιστημονικούς φορείς («κίνημα γραβάτας»), τους υποστηρικτές των μεταρρυθμίσεων, επιδίωξη της Ν.Δ. είναι να αποτελέσει επιλογή και των ασθενέστερων στρωμάτων.

«Για να μετουσιώσει την αδιαμφισβήτητη δημοσκοπική της πρωτιά σε πολιτική κυριαρχία, η Ν.Δ. δεν πρέπει να περιοριστεί στην προσμονή πολιτικής αλλαγής στην Κηφισιά, το Ψυχικό ή το Μαρούσι, αλλά πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποτελέσει την ελπίδα για το Αιγάλεω, το Περιστέρι και τη Δραπετσώνα», σημειώνει στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., αποτυπώνοντας παράλληλα και την εφεξής στρατηγική του κόμματος. Αυτή η προσπάθεια θα έχει τρεις άξονες:

α) Θα επιδιωχθεί να αναδειχθούν οι πραγματικές επιβαρύνσεις που συνεπάγονται τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση για τους χαμηλά αμειβόμενους, τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, που θεωρητικώς προστατεύει η κυβέρνηση.

β) Θα επιχειρηθεί να διαδοθεί το προγραμματικό μήνυμα της Ν.Δ., δηλαδή ο δημόσιος διάλογος να υπερβεί τον ταξικό διαχωρισμό μεταξύ «προνομιούχων και μη», που οικοδομεί η κυβέρνηση, και να κυριαρχήσει η άποψη ότι μόνο μέσα από εξωστρέφεια, επενδύσεις και, κυρίως, σκληρή δουλειά όλων μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη, μείωση της ανεργίας και, τελικά, αύξηση του εισοδήματος.

γ) Θα γίνει προσπάθεια ομογενοποίησης του δημόσιου πολιτικού λόγου του κόμματος, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα