bpbg
bpbg

Σε σημείο βρασμού το προσφυγικό, σε σημείο τήξης το Μαξίμου  

Το φαινόμενο πλέον είναι ανεξέλεγκτο και η προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης είναι να συγκρατηθεί στο μέτρο του δυνατού ή έστω να γίνει μια ορθολογιστική διαχείριση του προβλήματος

Οι συνεχείς αφίξεις μεταναστών, προσφύγων κ.λπ., έχουν αναδείξει το θέμα αυτό ως πρωτεύων στην πολιτική ατζέντα, αφού τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν καλά ότι η διαχείρισή του μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να κρίνει κατά πολύ την πορεία της σημερινής κυβέρνησης.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Το φαινόμενο πλέον είναι ανεξέλεγκτο και η προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά των κυβερνητικών παραγόντων είναι να συγκρατηθεί στο μέτρο του δυνατού ή έστω να γίνει μια ορθολογιστική διαχείριση. Με στόχο την ορθότερη διαχείρισή του, ορίστηκε και αρμόδιος συντονιστής υφυπουργός. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κανένα πολιτικό εκλεγμένο πρόσωπο δεν επιθυμούσε να καταλάβει τη θέση αυτή, τουναντίον προέβαλαν σθεναρές αντιρρήσεις. Και αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα και η διαχείρισή του θα έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος, πέραν του μέγιστου εθνικού προβλήματος που θα δημιουργηθεί.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα προωθηθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα και ήδη έχουμε τις πρώτες πολύ σοβαρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Γεγονός το οποίο προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση. Ξεκινήσαμε από λιθοβολισμό, ακολούθησε βάψιμο τοίχων δημοσίων κτιρίων, υπήρξαν έντονες λογομαχίες σε Δημοτικά Συμβούλια και η συνέχεια είναι μπροστά μας.

Ισοκατανομή σε διάφορες περιφέρειες

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό έχει ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες και, επειδή  επιδρούν και εξωτερικοί παράγοντες, είναι δύσκολα διαχειρίσιμο. Γιατί; Διότι δεν είναι εύκολο να αποτραπούν οι μεταναστευτικές ροές, από τα τουρκικά παράλια,  προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Λόγοι ανθρωπιστικοί, αλλά και Διεθνούς Δικαίου, καθιστούν την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, από το ελληνικό Λιμενικό και τη FRONTEX, εξαιρετικά δύσκολη. Κυρίως, όμως, είναι εμφανής η αδυναμία της Ε.Ε. να διατυπώσει και να υλοποιήσει μια συνεκτική πολιτική καταμερισμού των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε.. Η αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, για το μεταναστευτικό,  είναι ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, όπου η κατάσταση είναι πλέον οριακή, αν όχι και ανεξέλεγκτη.

Ο ΥΦΕΘΑ  Αλκ. Στεφανής ορίστηκε από τον πρωθυπουργό ως ο συντονιστής των αρμοδίων υπηρεσιών των υπουργείων ΠΡΟ.ΠΟ. και Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας. Στόχος είναι, να  φιλοξενηθούν  οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε στρατόπεδα  που είναι σε αχρηστία.  Τα στρατόπεδα αυτά  βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Η απόφαση της κυβέρνησης σχεδιάζει  την ισοκατανομή των προσφύγων στις διάφορες περιφέρειες, όπου όμως καταγράφονται αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και από τους δήμους. Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά, δηλαδή αφού εγκατασταθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε στρατόπεδα στην ενδοχώρα. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει κάποιοι να προωθηθούν σε χώρες της Ε.Ε.,  άλλοι να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες και κάποιοι άλλοι να επαναπατριστούν. Και οι τρεις επιλογές έχουν εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι επιχειρεί να ανατρέψει το κλίμα ανοχής που μέχρι τώρα περιέβαλλε το πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό σχεδιάζει να περάσει το μήνυμα στους ίδιους τους εδώ μετανάστες, σε όσους σχεδιάζουν να έλθουν, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι, όπως σε μεγάλο βαθμό ήταν. Όσοι εισέλθουν και δεν δικαιούνται άσυλο θα κρατούνται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι την απέλασή τους. Για τον σκοπό αυτό θα κατασκευαστούν αρκετά τέτοια κέντρα. Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ασκήσει πιέσεις στην Ε.Ε., ώστε όλα τα κράτη-μέλη της να δεχτούν τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που τους αναλογεί. Ούτε αυτός ο στόχος είναι εύκολος…

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ

Οι απαιτήσεις υπερβαίνουν τις δυνατότητες

Το ανησυχητικό είναι ότι καθημερινά έχουμε και νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, που κατά εκατοντάδες φτάνουν στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Σύμη,  στο Καστελόριζο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.

Τεράστιες προσπάθειες καταβάλλει ο κρατικός μηχανισμός, αλλά οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες που έχει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το ΓΕΕΘΑ:

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει τη λειτουργία 33 δομών φιλοξενίας προσφύγων. Σε αυτές διαμένουν 49.648 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 30.255 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου, Κω και Έβρου) έχουν υπεράριθμους μετανάστες/πρόσφυγες κατά 19.393 άτομα. Επίσης οι τρεις κλάδοι των ΕΔ για τις 24 Οκτωβρίου 2019 ανέλαβαν το έργο της παροχής 32.640 μερίδων φαγητού! Τμήμα των αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με τη μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους μετανάστες και πρόσφυγες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.

Αν δεν είχε εμπλακεί ενεργά ο στρατιωτικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση του προβλήματος, διαχείρισης και φιλοξενίας των μεταναστών και προσφύγων, θα είχε καταρρεύσει το σύστημα. Και οι συνέπειες θα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστες…

Υπολογίζεται ότι άλλοι τόσοι φιλοξενούνται σε άλλες δομές, εκτός των δομών φιλοξενίας των Ε.Δ. (Δήμοι, ΜΚΟ και άλλοι κρατικοί φορείς). Το κόστος  φιλοξενίας, που περιλαμβάνει  3 γεύματα ημερησίως και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καλύπτεται κατά μεγάλο ποσοστό από την Ε.Ε. Είναι το συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης