Σεισμός στη Σάμο: Πάνω από 1.000 οι ζημιές σε σπίτια

Οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους μετά τον ισχυρό σεισμό

Για ακόμη μία ημέρα συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις στη Σάμο που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, ενώ παράλληλα οι κάτοικοι προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, μέσα σε λίγα λεπτά.

Στο Βαθύ της Σάμου, πάνω στην Πλατεία Πυθαγόρα, υπάρχουν καταστήματα που είναι ανοιχτά, ενώ σε επιχειρήσεις κατά μήκος του λιμανιού οι ιδιοκτήτες επιχειρούν να απαλύνουν τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού.

Κλιμάκια του Δήμου Σάμου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του υπουργείου Υποδομών συνεχίζουν να πραγματοποιούν αυτοψίες και να επισκέπτονται σπίτια και επιχειρήσεις για να καταγράψουν τις ζημιές.

Στο δημαρχείο της Ανατολικής Σάμου από το Σάββατο υπάρχουν ομάδες που έχουν δημιουργηθεί από τον δήμο και την Περιφέρεια όπου κάτοικοι πηγαίνουν και δηλώνουν τις ζημιές που έχουν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους. Παράλληλα, κλιμάκιο του Στρατού βρίσκεται στο δημαρχείο και παρέχει φαγητό και νερό στους κατοίκους. Όπως αναφέρουν υπάλληλοι του δήμου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέχρι στιγμής 1.000 σπίτια έχουν δηλώσει φθορές, από ρωγμές μέχρι και καταρρεύσεις.

«Εδώ πέρα κάνουμε την καταγραφή των κτιρίων, των οικιών, των επιχειρήσεων, των ζημιών που έχουν προκληθεί από τον σεισμό. Κρατάμε τα στοιχεία των ανθρώπων που μας δίνουν μια περιγραφή της ζημιάς. Καταγράφουμε την περιοχή έτσι ώστε τα συνεργεία να ξεκινήσουν τμηματικά και ανά περιοχή να χαρακτηρίζουν τ κτίρια που έχουν δηλωθεί ως προβληματικά», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αντιγόνη Ντιντίφα, εργαζόμενη του δήμου.

Οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στο Ανω Βαθύ, στο χωριό Κοκκάρι, στο Καρλόβασι και στη Χώρα, ενώ αρκετοί κάτοικοι εξακολουθούν να μη μένουν στα σπίτια τους και να περνούν τη νύχτα είτε στα αυτοκίνητά τους είτε σε σκηνές που έχει στήσει ο Στρατός σε γήπεδα του νησιού.

Παράλληλα, οι μετασεισμοί από την Παρασκευή δεν έχουν σταματήσει, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των κατοίκων της Σάμου. «Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον κόσμο που έχει εγκαταλείψει το σπίτι του. Τουλάχιστον να χαρακτηριστούν τα ακίνητα, να ξέρουμε αν οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», τονίζει η κ. Ντιντίφα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα