Συσκέπτονται για να μην… σκέπτονται

Αυτό το Σαββατοκύριακο οι εταίροι στον διάλογο για την ενιαία κεντροαριστερά έχουν πολλή δουλειά. Κι αυτό διότι είναι προγραμματισμένες μία σειρά από εκδηλώσεις, όπου αναμένεται να ξεκαθαριστεί το πώς βλέπουν την προσπάθεια να ενωθούν εις σάρκαν μία.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σήμερα και αύριο πραγματοποιεί τη συνδιάσκεψή της στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ το Ποτάμι αύριο στο Γκάζι έχει τη μεγάλη συνάντηση των αντιπροσώπων του, η οποία, πρακτικά, είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που αποτελείται από 200 στελέχη. Όμως, και την προηγούμενη μέρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, θα είναι παρών στο Συνέδριο της Δράσης. Το συγκεκριμένο συνέδριο γίνεται αντιληπτό και ως επιχείρηση πολιτικού επαναπροσδιορισμού της Δράσης έναντι της Ν.Δ. Κάτι που γίνεται ακόμη πιο σαφές από την παρουσία στο συνέδριο και του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να σημειωθεί ότι η Δράση μετέχει στην Επιτροπή Διαλόγου, ενώ την ίδια ώρα δέχεται αφόρητη πίεση από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να συνεργαστεί μαζί της. Ειδικά όταν τα περισσότερα μέλη της προέρχονται από τη «γαλάζια» παράταξη. Παράλληλα, στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν πως ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ευπρόσδεκτος και στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σε μία συνδιάσκεψη, όπου θα αποφασιστεί η προγραμματική σύγκλιση του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ. και των Κινήσεων της Κεντροαριστεράς. Και αναμένουν ότι ο κ. Θεοδωράκης θα περάσει, έστω και για λίγη ώρα, και από το Νέο Φάληρο.

Η Επιτροπή Διαλόγου
Άσχετα από την εξέλιξη την οποία θα έχουν το Σαββατοκύριακο οι δύο παράλληλες κομματικές εκδηλώσεις, η Επιτροπή Διαλόγου ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού εξακολουθεί το έργο της, με βασικό χρονικό ορόσημο το μέσον του θέρους (τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου), όταν και θα πρέπει να έχει παραδοθεί το πόρισμα των εργασιών της. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα για την Επιτροπή Διαλόγου μεταξύ των κομμάτων του κέντρου και της κεντροαριστεράς όλοι συμφωνούν ότι σε τρία βήματα θα κριθούν οι προοπτικές ενοποίησης των κομμάτων και των σχηματισμών της Κεντροαριστεράς το επόμενο χρονικό διάστημα.

* Ως πρώτο βήμα προσμετράται η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όπου θα προσδιοριστεί η κοινή προγραμματική πλατφόρμα ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. και Κινήσεων Πολιτών.
* Ως δεύτερο βήμα τοποθετείται η παρουσίαση του πορίσματος της Επιτροπής Διαλόγου ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, κάτι που αναμένεται στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.
* Εφόσον όλα αυτά προχωρήσουν με ομαλότητα, τότε θα πραγματοποιηθεί και το τρίτο βήμα, που θα είναι η ανάδειξη –από τη βάση– νέου επικεφαλής του φορέα που θα συγκροτηθεί κάποια στιγμή το φθινόπωρο.

Ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να υλοποιηθεί σε αυτήν τη μορφή μόνο υπό δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι πολιτική, η δεύτερη αφορά την ίδια την εξέλιξη των διεργασιών στα κόμματα και τους σχηματισμούς του χώρου. Στην πρώτη περίπτωση είναι προφανές ότι αν η κυβέρνηση με κάποιο τρόπο οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα, τότε εκ των πραγμάτων τα κόμματα θα διεκδικήσουν την ψήφο αυτόνομα.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι τελικά να συμφωνήσουν σε μια μίνιμουμ πλατφόρμα το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τα δύο κόμματα που αποτελούν τους δύο βασικούς φορείς της συζήτησης. Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θεωρούν ότι ο Στ. Θεοδωράκης έχει εμπλακεί σε μια μάλλον δύσκολη προσπάθεια διατήρησης ίσων αποστάσεων από τη Ν.Δ. και την Κεντροαριστερά. Εκτιμούν, πάντως, ότι, άσχετα από τις αποφάσεις που θα λάβει τελικά ο κ. Θεοδωράκης, η κεντροαριστερή πτέρυγα του Ποταμιού και κυρίως οι πολίτες που κινούνται σε αυτό το κομμάτι του ιδεολογικού φάσματος και στήριξαν το νέο κόμμα τα τελευταία δύο χρόνια, θα ενταχθούν με κάποιον τρόπο στην προσπάθεια που γίνεται για την ενοποίηση του χώρου.

Για την ομαλή εξέλιξη ακόμη και αυτής της «τμηματικής» προώθησης του εγχειρήματος διεύρυνσης της Κεντροαριστεράς, μερίδα στελεχών εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θεωρεί προϋπόθεση την ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα από τη βάση, όπως ακριβώς είχε δρομολογήσει ευθύς εξαρχής η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την ομάδα στελεχών υπάρχουν δύο υποκατηγορίες: Εκείνοι που εκτιμούν ότι το νέο κόμμα θα πρέπει να έχει και νεότερο, σαραντάρη πρόεδρο. Και εκείνοι που αποτελούν την, προς το παρόν σιωπηρή αλλά υπάρχουσα, «ενδοκομματική» αντιπολίτευση της κας Γεννηματά.

Καμία γέφυρα
Ως προς τη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το επόμενο χρονικό διάστημα, η παρουσία της Φώφης Γεννηματά και των βουλευτών του κόμματός της, κατά τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ήταν ενδεικτική. Η Χαριλάου Τρικούπη έκοψε και τις τελευταίες γέφυρες με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ διατηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων και από τη Ν.Δ. Η επιθετική στάση του κ. Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ προδίδει, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται πως οι ψηφοφόροι του, που ανήκουν στη μεσαία τάξη και έχουν κεντροαριστερή προέλευση, αμφιταλαντεύονται. Επίσης, η επίθεση της κυβέρνησης προς το ΠΑΣΟΚ (είτε διά του κ. Τσίπρα, είτε με αφορμή το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα) αποδεσμεύει και τη Χαρ. Τρικούπη από την ανάγκη να επιδείξει «εποικοδομητική» στάση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, αφήνει ανοιχτό το πεδίο για σκληρή αντιπολίτευση, η οποία θα μπορούσε να προσπορίσει στη Χαρ. Τρικούπη και κάποια πιθανά οφέλη.

Συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι το σενάριο της πρόκλησης πολιτικών εξελίξεων δεν έχει εγκαταλειφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Και τούτο συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες διακινούνται από κυβερνητικούς παράγοντες –ως ένδειξη ομαλότητας– σενάρια επικείμενου ανασχηματισμού. Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο θα αντιδρά από εδώ και πέρα το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν και η ανακοίνωση-αποδόμηση της συμφωνίας στο Eurogroup. Όπως επισημαίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, η κυβέρνηση δέχθηκε τη μόνιμη επιτροπεία κι εξηγούν ότι:

«Άνοιξαν τον δρόμο στη μόνιμη επιτροπεία της χώρας, με ένα ΜΟΝΙΜΟ Μηχανισμό Αυτόματων Περικοπών (αν δεν υλοποιούνται οι “στόχοι”) που θα ενεργοποιείται ερήμην της Βουλής, σε προσυμφωνημένα “πεδία”. Μεταξύ των οποίων και οι μισθοί και οι συντάξεις. Δέσμευσαν τη χώρα με πρόβλεψη Συμπληρωματικού Μνημονίου, με μέτρα που θα εντείνουν τη φτώχεια (supplemental MOU στο κείμενο του Eurogroup) και τα οποία τίθενται άμεσα ως προαπαιτούμενα.

Προχώρησαν στην υπόσχεση άμεσης ψήφισης της φοροκαταιγίδας των έμμεσων φόρων, της διάταξης για την πώληση των κόκκινων δανείων (με προσωρινή μόνο προστασία της Α΄ κατοικίας ως 31-12-2017) και το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων το οποίο ουσιαστικά θα ελέγχεται από την τρόικα. Έλαβαν την υπόσχεση από τους εταίρους για “κατευθυντήριες αρχές” για το χρέος μετά όμως το 2018 και με πρόσθετα μέτρα για να εφαρμοστεί η όποια αναδιάρθρωση. Τίποτε δηλαδή περισσότερο από την απόφαση του Eurogroup το 2012, και μάλιστα όπως φαίνεται με χειρότερους όρους.

Συμπερασματικά: Στις 24/05 θα “γυρίσουμε σελίδα”… μπαίνοντας στην εποχή αυτοματοποιημένων μέτρων λιτότητας, με περικοπές μισθών και συντάξεων. Χωρίς “υπερήφανες διαπραγματεύσεις”, απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Πέσαμε και στη “Σκύλλα και στη Χάρυβδη”. Τα έδωσαν όλα. Και αυτή τη φορά χωρίς αυταπάτες».

 

Συνέδριο με ενδιαφέροντες καλεσμένους η Δράση
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στο μεταξύ το συνέδριο της Δράσης, καθώς τα μέλη της θα αποφασίσουν ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν. Να συνεργαστούν με τη Ν.Δ., ή να επιμείνουν σε κοινή κάθοδο με το Ποτάμι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόμμα μετέχει στην Επιτροπή Διαλόγου για την ενοποίηση των κομμάτων και κινήσεων του μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Στο συνέδριο έχουν κληθεί και θα απευθύνουν χαιρετισμό τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι Σταύρος Θεοδωράκης και Άννα Διαμαντοπούλου. «Το κόμμα της Δράσης από την ίδρυσή του το 2009 από τον Στέφανο Μάνο, μέχρι σήμερα υπό την ηγεσία του Θόδωρου Σκυλακάκη, σταθερά υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις, στην κατεύθυνση της μείωσης των κρατικών δαπανών και των φόρων και της διευκόλυνσης της ανάπτυξης της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Το συνέδριο θα ανοίξει με τους χαιρετισμούς του ιδρυτή της Δράσης και πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου, του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και με μήνυμα του επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ.

Πέραν των μεταρρυθμίσεων, που θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη, ο Πολιτισμός, η Παιδεία και η Υγεία είναι οι τρεις άλλοι τομείς, οι οποίοι θα αναλυθούν διεξοδικότερα σε ξεχωριστά πάνελ κατά τη διάρκεια του διημέρου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και δημοσιογράφων, όπως: Τάσος Αβραντίνης, Γιάννης Αντωνίου, Κώστας Γιαννακίδης, Μαριέττα Γιαννάκου, Αθηνά Γιαννοπούλου, Μάκης Γρυσπολάκης, Μελίνα Δασκαλάκη, Θανάσης Εξαδάκτυλος, Νίκη Κεραμέως, Πάσχος Μανδραβέλης, Θανάσης Μαυρίδης, Σταύρος Μπένος, Κώστας Μπουρούνης, Αιμίλιος Νεγκής, Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Κώστας Στούπας, Κίμων Χατζημπίρος.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής με τη συζήτηση «Η ανάπτυξη θύμα του κρατισμού – μπορεί να ηττηθεί ο κρατισμός;», με τη συμμετοχή των αντιπροέδρων της Δράσης Μιράντας Ξαφά και Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, και της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη, του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη και του πρώην υπουργού Γιώργου Φλωρίδη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα