Σκηνικό κρίσης και στον Έβρο στήνει η Τουρκία

Σκηνικό κρίσης και στον Έβρο στήνει η Τουρκία μετά την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που, κατά την διάρκεια της περιπολίας του και λόγω κακοκαιρίας, μπήκαν στα σύνορα της Τουρκίας. Η Άγκυρα φαίνεται να της ήρθε… κουτί  h σύλληψη των  Ελλήνων και ενδέχεται να τους συνδεθεί με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται διπλωματικό θρίλερ από το μεσημέρι τη Πέμπτης για τον ανθυπολοχαγό  Άγγελο Μητρετώδη και τον λοχία ΕΠ.ΟΠ. Δημήτρη Κουκλατζή που κρατούνται στις φυλακές Ανδριανούπολης και στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και δικάζονται την ερχόμενη Δευτέρα.

Το συμβάν σήμανε κόκκινο συναγερμό τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όπως έχει γίνει γνωστό, παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις για την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στην πατρίδα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δύο Έλληνες αξιωματικοί προφυλακίστηκαν για να περάσουν δίκη τη Δευτέρα, όπως προβλέπεται και από την τυπική διαδικασία του αυτοφώρου, με τη μοναδική κατηγορία που τους βαραίνει ωστόσο να είναι αυτή για παράνομη διείσδυση στη χώρα και όχι για κατασκοπεία.

Πηγές του Πενταγώνου μάλιστα διευκρίνιζαν πως ο λόγος της προφυλάκισής τους είναι ότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στη χώρα, ειδάλλως θα ετίθεντο σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να γίνει το δικαστήριο.

Πέρα από την κατηγορία παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής, το ένταλμα βάσει του οποίου συνελήφθησαν περιείχε και ανάλογες οι οποίες συνδέονται με αυτή, όπως «υποψία διαφυγής», «υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων», «έλλειψη κατοικίας στην Τουρκία» και «πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό».

Επίσης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η εισαγγελία Αδριανούπολης έδωσε εντολή έρευνας των ψηφιακών δεδομένων τα οποία περιέχονται στα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, μια πρώτη έρευνα στα κινητά τους έχει ήδη γίνει, όπου διαπιστώθηκε ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις οι οποίες εικονίζονταν σε φωτογραφίες που ήταν αποθηκευμένες δεν ήταν τουρκικές αλλά ελληνικές, προφανώς από τις μονάδες όπου υπηρετούν ο ανθυπολοχαγός και ο λοχίας ΕΠΟΠ.

Το συγκεκριμένο γεγονός ίσως εξηγεί και για ποιο λόγο δεν απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας, όπως αναφερόταν για αρκετές ώρες στα τουρκικά ΜΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι κατηγορίες είναι αυτές, προβλέπονται ποινές ορισμένων μηνών με αναστολή, εξαγοράσιμες.

Κάτι που σημαίνει ότι εφόσον επικρατήσει αυτό το θετικό σενάριο, η δίκη της Δευτέρας θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.

Πώς μπήκαν σε τουρκικό έδαφος

Αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό στις στρατιωτικές και διπλωματικές Αρχές είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι ακολουθούν κατά γράμμα την τυπική διαδικασία σε βάρος των δύο στρατιωτικών για παράνομη είσοδο στη χώρα τους, ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν και οι δύο πλευρές δέχονταν τις εξηγήσεις και το ζήτημα δεν πήγαινε παραπέρα.

Το περιστατικό έγινε σε πολύ μικρή απόσταση από το Τελωνείο των Καστανιών, όπου βρίσκεται η επίσημη διάβαση μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, σε ένα μικρό δάσος και στο μοναδικό κομμάτι ξηράς που χωρίζει τις δύο χώρες, καθώς το υπόλοιπο χερσαίο σύνορο ορίζεται από το φράχτη.

Σύμφωνα με τους ντόπιους τα σύνορα εκεί είναι δυσδιάκριτα, ορίζονται από έναν πολύ μικρό δρόμο, πάνω στον οποίο δυνάμεις του στρατού και των δύο πλευρών συνηθίζουν να περιπολούν.

Αυτές τις μέρες όλη η περιοχή είναι καλυμμένη από χιόνι και τα μέλη της ελληνικής περιπόλου έχασαν τον προσανατολισμό τους.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η αντίδραση της Τουρκίας με αυτό τον τρόπο, καθώς τέτοια περιστατικά έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν και από τις δύο πλευρές και επιλύονταν επιτόπου με εκατέρωθεν εξηγήσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα