Σκληρή απάντηση από Κοτζιά σε δηλώσεις που… δεν έγιναν

Εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο που λειτουργούν οι υπηρεσίες μετάφρασης –και γενικότερα το όλο σύστημα- του υπουργείου Εξωτερικών, δημιουργούνται μετά την απίστευτη γκέλα με τις δηλώσεις του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν που όμως δεν έγιναν ποτέ.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Σε ομιλία του ο «σουλτάνος», με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης, ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί. Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία». Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε ακόμη ότι «η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παίρνοντας το κείμενο από την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» απέδωσε ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ στον «σουλτάνο» μία προκλητική δήλωση για τη Δυτική Θράκη, η οποία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το σχόλιο της εφημερίδας. «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου», ανέφερε το κείμενο που οι μεταφραστές του ΑΠΕ-ΜΠΕ «χρέωσαν» στον Τούρκο πρόεδρο.

Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε «πύρινη» ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ότι «η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς. Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη». Με απλά λόγια απαντήθηκε μία δήλωση που δεν έγινα ποτέ από τον Τούρκο πρόεδρο.

Ακόμη κι αν ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και έχει αναθεωρητικές τάσεις, δεν το έχει εκφράσει δημόσια. Επανερχόμενοι στο εύλογο ερώτημα που θέσαμε στην αρχή του κειμένου: Το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνεται από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και όχι από τη δική του υπηρεσία μεταφράσεων για τα τουρκικά δημοσιεύματα; Για τόσο σοβαρά θέματα –που αφορούν τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία- καλό θα είναι να επιδεικνύεται η μέγιστη σοβαρότητα. Όχι προχειρότητες που και τον υπουργό εκθέτουν, αλλά πολύ περισσότερο τη γείτονα.

Υ.Γ.: Θα παραιτηθεί κανείς μετά τη νέα γκέλα ή «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση σημαίνει… πέρα βρέχει αδερφέ, δεν έγινε και τίποτα;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα