«Στα χαρακώματα» Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης – Πως και γιατί το Μαξίμου πιέζει το ΠΑΣΟΚ

Περιορισμένη η επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, στο κάδρο των αντιπάλων της ΝΔ το δημοσκοπικά δεύτερο κόμμα

Στο κάδρο των αντιπάλων της προσθέτει η κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ξεδιπλώσει μια ολοκληρωτικά νέα τακτική πλήρους… αντικατάστασης του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χαριλάου Τρικούπη. Όμως για πρώτη φορά δόθηκε τόσο καθαρά ένα στίγμα εντεινόμενης πίεσης της κυβερνώσας παράταξης προς το δημοσκοπικά (προσώρας) δεύτερο κόμμα. Αυτό έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές με τις διαδοχικές απαντήσεις του προς τον Ανδρουλάκη αντί της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα μπουζούκια και ο Σημίτης

Η κόντρα των δύο αρχηγών περιλάμβανε από… μπουζουκτσίδικα έως την εποχή Σημίτη. «Τί υπάρχει στην πλημμυρική ζώνη δεξιά της κοίτης του Πηνειού; Ένα ολόκληρο τετράγωνο με μπουζουκτσίδικα, με μάντρες, με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Θα πάμε να τα γκρεμίσουμε;» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ με την παρότρυνση «σας θέλω μαζί, σας θέλω μπροστάρη εκεί, μην σφυρίζετε αδιάφορα μετά».

Η απάντηση του Ανδρουλάκη ήρθε με την αποστροφή «να πάτε, να πάρετε και τον αρμόδιο υπουργό και να του πείτε: Βασίλη, ρίχ’ το». Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με αιχμή την… εκσυγχρονιστική διάθεση του καθενός και με αφορμή το φορολογικό πλαίσιο που έχει βγάλει τους ελεύθερους επαγγελματίες στο δρόμο. «Εσείς που εμφανίζεστε ως υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης» είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης, «να μας εξηγήσετε πως θα περιορίσετε τη φοροδιαφυγή». Και εμμέσως «κάρφωσε» την κυβέρνηση Σημίτη, όταν το 2001 οι – τότε – αντιδράσεις είχαν «παγώσει» τη μεταρρύθμιση – το ασφαλιστικό Γιαννίτση.

«Μπορώ να θυμηθώ κι εγώ μία άλλη μεταρρύθμιση η οποία επιχειρήθηκε, από μία άλλη κυβέρνηση, στην αρχή μιας άλλης δεύτερης θητείας, που έκανε πίσω ολοταχώς και φόρτωσε το κόστος του ασφαλιστικού στις επόμενες γενιές» ήταν τα λόγια του Μητσοτάκη. Στόχος του, να διαμηνύσει εκ νέου ότι η κυβέρνησή του θα πορευτεί σε δρόμο μεταρρυθμίσεων.

«Καμία αξιόπιστη εναλλακτική…»

Με φόντο τις τελευταίες τέσσερις δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν ανατροπές στο αντιπολιτευτικό πεδίο, πρωθυπουργικοί συνεργάτες επισημαίνουν ότι «δεν υποτιμούμε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης» αλλά και ότι «ο κόσμος θέλει να ακούει προτάσεις και να βλέπει σχέδιο». Με τον τρόπο αυτό σκιαγραφούν τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να κινηθεί η Ηρώδου Αττικού. Προσωπικά ο Μητσοτάκης τον σκιαγράφησε μέσω… ερωτημάτων προς την αντιπολίτευση: «Υπάρχει κάποια πρόταση; Αν έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και αν ναι, πώς; Και αν έπρεπε να το κάνουμε διαφορετικό με τι πόρους;».

Αυτό δείχνει την απόφασή του για πρέσινγκ για αντιπροτάσεις στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία – κυρίως στον Ανδρουλάκη ο οποίος επίσης σκληραίνει τους τόνους και δείχνει να εφαρμόζει… μονομέτωπο απέναντι στη ΝΔ.

Ο στόχος

Ο γαλάζιος στόχος είναι να συνδέεται στα μάτια των πολιτών με κάθε ευκαιρία μια εικόνα έλλειψης ισχυρού αντίπαλου πόλου με την αδυναμία ρεαλιστικού λόγου απέναντι στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ενδεικτική η αποστροφή του Μητσοτάκη για τη μεγάλη απόσταση «μεταξύ της εφαρμοσμένης πολιτικής και της έκθεσης ιδεών» – όπως την απηύθυνε συγκεκριμένα στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Και ακόμα περισσότερα για αυτή την τακτική του δείχνει η φράση του «εμείς έχουμε σχέδιο, εσείς έχετε παράπονα», που απηύθυνε σε όλη την αντιπολίτευση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα