Στα πόδια του Σταύρου η μπάλα…

Το Συνέδριο του Ποταμιού ολοκληρώθηκε, ζήτω η νέα εσωστρέφεια. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το τριήμερο που έζησαν οι 1.200 σύνεδροι του Ποταμιού.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήταν ένα πολιτικό γεγονός που σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο. Όσο για την εσωκομματική κυριαρχία του Σταύρου Θεοδωράκη αδιαμφισβήτητη, έστω και αν του ασκήθηκε κριτική που σε ορισμένες φορές ήταν σκληρή. Πλέον η μπάλα έχει περάσει στα πόδια τού επικεφαλής. Διότι, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, δεν βγήκαμε σοφότεροι για το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα του Ποταμιού. Αντίθετα, το τοπίο παραμένει θολό. Και την ίδια ώρα η παραίτηση Θεοχάρη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου προκαλεί νέους κραδασμούς στο οικοδόμημα.

Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται είναι ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει ο αναβαθμισμένος Στ. Θεοδωράκης. Θα ασχοληθεί σοβαρά με τον λεγόμενο 3ο πόλο, ή η πρότασή του για το «κοινοβούλιο του Κέντρου» ήταν απλά μια υπεκφυγή, προκειμένου να ξεφύγει από τις πιέσεις που του έχουν ασκηθεί τόσο εντός όσο κι εκτός Ποταμιού; Οι στενοί συνεργάτες του προέδρου υποστηρίζουν ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει να κινείται στα όρια του μεταρρυθμιστικού κέντρου, «που σημαίνει μετριοπάθεια αλλά και ριζοσπαστισμός στην επινόηση σύνθετων λύσεων». Βέβαια, τον μεταρρυθμιστικό δρόμο διακηρύττουν κι άλλες δυνάμεις. Και το ερώτημα είναι εάν και με ποιες από αυτές θα θελήσει να συναντηθεί το Ποτάμι για να συνεχίσουν μαζί. Ή θα επιλέξει, τελικά, το δικαίωμα σε μία δεύτερη ευκαιρία να προσπαθήσει να «φουσκώσει» αυτόνομα;

Ένα άλλο πρόβλημα για τον Στ. Θεοδωράκη είναι το πώς θα οργανώσει καλύτερα το Κίνημα, το οποίο μπορεί να έχει πρωτοποριακές ιδέες για ρεαλιστικές λύσεις, όμως σε καμία περίπτωση αυτό δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, όπου παρατηρείται μια πτωτική τάση. Και όσο η πορεία είναι φθίνουσα στις δημοσκοπήσεις, τόσο ξεθωριάζει όχι μόνο η αρχική λάμψη, αλλά και η όποια δυναμική έχει κερδίσει το Ποτάμι από το Συνέδριο.

Λυμένα χέρια
Το σίγουρο είναι ότι πλέον ο Στ. Θεοδωράκης έχει λυμένα τα χέρια. Η επιβεβαίωση της ηγεσίας του με το συντριπτικό ποσοστό τού 88,16% τού δίνει το δικαίωμα να προχωρήσει στους επόμενους σχεδιασμούς του, που είναι από τη μια να περιφρουρήσει την αυτόνομη πορεία και τον ενιαίο χαρακτήρα και, από την άλλη, να συμβάλει στις διαδικασίες για τη συμπόρευση των δυνάμεων που κινούνται στον χώρο του Κέντρου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου, ο κ. Θεοδωράκης παρουσίασε ενώπιον των στελεχών του την πρότασή του για «το Κοινοβούλιο του Κέντρου» ως έναν νέο φορέα που να λειτουργήσει ως πρόπλασμα για να εγκαινιαστεί ο απαιτούμενος διάλογος, που πρέπει να προηγηθεί προτού να ληφθούν αποφάσεις για κοινή πορεία των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του κεντρώου χώρου. Στην καταληκτική του ομιλία, με την οποία έκλεισαν την Κυριακή οι τριήμερες εργασίες του Συνεδρίου, ο επανεκλεγείς επικεφαλής του Ποταμιού έδωσε έμφαση στην πολιτική αυτονομία και στις αμφισβητήσεις που ήγειρε μια μικρή ομάδα στελεχών με προεξάρχοντα τον Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος είχε μιλήσει για «τρία Ποτάμια» και είχε ασκήσει κριτική στον κ. Θεοδωράκη, αποδίδοντάς του την ευθύνη για τη δημοσκοπική υποχώρηση.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επέλεξε, όπως είπε, να μην απαντήσει σε όλα όσα ακούστηκαν από το βήμα του Συνεδρίου, «γιατί με ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα η ενότητα του κινήματος». Ενθαρρυμένος, ωστόσο, και από το γεγονός ότι οι περισσότεροι σύνεδροι που πήραν τον λόγο είχαν ταχθεί στο πλευρό του, ενώ αρκετοί αποδοκίμασαν τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών, τόνισε: «Αυτό το κόμμα δεν είναι ούτε του Σταύρου, ούτε των βουλευτών. Αυτό το κόμμα είναι των εθελοντών. Είναι των συνδημιουργών και θα το καταλάβουν όλοι στην πράξη από τις πρώτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Αξιολόγησης Στελεχών αλλά και της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων».

Στο επιτελείο του Ποταμιού μιλούν για απολύτως επιτυχημένο συνέδριο, επικαλούμενοι τόσο τον πλούσιο διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των συνέδρων, όσο και τις σημαντικές παρουσίες προσκεκλημένων από την Ευρώπη, όπως οι Γκι Φέρχοφσταντ και Τζιάνι Πιτέλα, αλλά και από τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους. Ξεχωριστή εντύπωση έκαναν οι χαιρετισμοί που απηύθυναν οι πρόεδροι της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.

Η παραίτηση Θεοχάρη
Βέβαια, τίποτα δεν θα είναι εύκολο για το Ποτάμι την επόμενη ημέρα. Η παραίτηση του Χ. Θεοχάρη, αλλά κι αιχμές που άφησε στην επιστολή του ο πρώην πλέον κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος προκαλούν νέες αναταράξεις. Και εάν δεν δοθούν απαντήσεις, ο νέος γύρος εσωστρέφειας είναι προ των θυρών.

Στην επιστολή παραίτησης ο Χ. Θεοχάρης εκφράζει την απογοήτευσή για το γεγονός ότι στο συνέδριο του κόμματος δεν πάρθηκαν αποφάσεις για την ουσιαστική αναγέννηση και επανίδρυση του Ποταμιού και τονίζει πως εξέθεσε «με καθαρότητα, ειλικρίνεια και εντιμότητα» τις ενστάσεις του για την πολιτική κατεύθυνση του κινήματος.

Τέλος, εκφράζει την ελπίδα πως ο κ. Θεοδωράκης θα προβεί στις αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου να αλλάξει τη μοίρα του κινήματος πριν να είναι πολύ αργά. «Ελπίζω πάντα πως, με την ανανεωμένη σου εντολή, θα πάρεις τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να αλλάξεις την μοίρα του κινήματος πριν να είναι πολύ αργά. Με την ελπίδα αυτή, αλλά και την πίστη για την αναγκαιότητα του Ποταμιού παραμένω βουλευτής του», καταλήγει.

Και βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι μία πλειάδα συνέδρων στα πηγαδάκια που είχαν σχηματιστεί στο Περιστέρι ζητούσαν οι όποιες πρωτοβουλίες να είναι προς την κατεύθυνση για να γίνει το Ποτάμι πλειοψηφικό ρεύμα και να μην ικανοποιείται να παίζει το ρόλο της τσόντας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα