Στα τάρταρα η τουρκική λίρα, στην… αφραγκία οι Τούρκοι

Νέο ρεκόρ… κατρακύλας για το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας με την ισοτιμία να φλερτάρει με το χαμηλό ψυχολογικό όριο των 10 λιρών/δολάριο

Την ώρα που η ελληνική οικονομία εκπλήσσει ευχάριστα με το ισχυρό αναπτυξιακό come-back της έπειτα από το χτύπημα της πανδημικής καταιγίδας, το «σκάφος» της οικονομίας της γειτονικής Τουρκίας έχει πέσει σε μεγάλες φουρτούνες.

Σαν να μην έφταναν οι μάλλον αλλοπρόσαλλες μειώσεις επιτοκίων που αποφάσισε πρόσφατα η κεντρική τράπεζα της χώρας το «σκαρφάλωμα» του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε νέα υψηλά μεγέθυνε τις ανησυχίες των αγορών για την τουρκική λίρα.

Αποτέλεσμα; Την περασμένη Πέμπτη η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας με το αμερικανικό δολάριο έκανε νέο ρεκόρ… κατρακύλας στις 9,975 λίρες ανά δολάριο, φλερτάροντας και με το χαμηλό ψυχολογικό όριο των 10 λιρών/δολάριο.

Θυμίζεται ότι από τον φετινό Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 16%, υποστηρίζοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές. Αναλυτές αναμένουν μεγαλύτερες μειώσεις, αν και το πραγματικό επιτόκιο (σ.σ.: το ονομαστικό επιτόκιο μείον τον πληθωρισμό) είναι ήδη έντονα αρνητικό.

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε έντονα την επιρροή του ώστε να μειωθούν των επιτοκίων σε μία απέλπιδα όπως αποδεικνύεται προσπάθεια να «πριμοδοτηθεί» η ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 20%.

Σε κάθε περίπτωση η… σούμα λέει ότι φέτος η τουρκική λίρα έχει χάσει μόνο φέτος το 25% της αξίας της (σ.σ. γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης σ την αξιοπιστία της εθνικής νομισματικής πολιτικής που ασκείται), ενώ στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας το νόμισμα των γειτόνων έχει απολέσει τα 2/3 της αξίας του.

Με ένα τέτοιο κλίμα να επικρατεί στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, οι αναλυτές εκφράζουν την εκτίμηση ότι η Τουρκία φαίνεται πως γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστική για ξένους επενδυτές, προσθέτοντας ότι αν υπάρξουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων, οι πραγματικές αποδόσεις θα μπορούσαν να μειωθούν στο -5% ή -6%, δηλαδή σε αρνητικά ποσοστά που ευρισκόμενα σε τόσο μεγάλη αναντιστοιχία με την υπόλοιπη αγορά προμηνύουν μαύρα σύννεφα για την τουρκική οικονομία και κατ’ επέκταση την όποια πολιτική σταθερότητα υφίσταται.

Πάντως αυτά τα σύννεφα έχουν ήδη… ζώσει του πολίτες της χώρας που βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαερώνονται και από την υποτίμηση του νομίσματος και από το διψήφιο τέρας του πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα